Koronavirus

U Hrvatskoj trenutno 31 zaražena osoba: “Bit će još zaraženih, ali situacija je pod kontrolom”

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Ministar zdravstva je poručio je i kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj kreveta, respiratora i liječnikaMinistar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u petak da je su u Hrvatskoj zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 31.


“Imamo četiri nova bolesnika, ukupno 31. Riječ je o dvoje novozaraženih u Puli i dvoje u Zagrebu”, izjavio je ministar zdravstva Beroš na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. 


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da su novooboljeli u Zagrebu bliski kontakti do sada poznatih bolesnika. U Puli se se radi o ugostitelju koji se vratio iz Italije i pozitivan je na koronavirus, a druga osoba iz Pule zaražena je nakon što je u Zagrebu ostvarila kontakt s osobom koja je došla iz Švicarske i kojoj je kasnije u Švicarskoj potvrđena zaraza.
“Još uvijek se radi ili o uvezenim bolesnicima ili o bliskim kontaktima, što nam govori da je epidemiološka situacija još uvijek povoljna”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 


Beroš je rekao kako se razmatraju sve mjere koje su na raspolaganju kako bi se smanjila moguća transmisija bolesti u populaciji, no da zasada nema lokalne transmisije. 


Pratimo situaciju iz sata u sat


“Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu, što je dobar znak”, kazao je Beroš.


“Pratimo situaciju iz sata u sat, i spremni smo reagirati novim mjerama ukoliko se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša”, dodao je. 


Ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti “Dr. Fran Milhaljević” Alemka Markotić istkanula je da svi novi bolesnici imaju blaži oblik bolesti te je dodala da se ni sa ostalim zaraženima ne događa ništa značajno. 


Ministar Beroš rekao je i kako je za očekivati da se nešto poveća broj oboljelih.


“Od sinoć nemamo novih zaraženih. Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Promišljamo o funkcioniranju zdravstvenog sustava na optimalan način. Učimo na greškama kineskih i talijanskih zdravstvenih vlasti”, rekao je ministar u emisiji “Mreži prvog” Hrvatskog radija.


“Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati”, istaknuo je.


Ponovio je da svaka epidemija ima svoj tijek te istaknuo da u Hrvatskoj više od 80 posto oboljelih ima slabu kliničku sliku.


Poručio je i kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj kreveta, respiratora i liječnika. 


Komentiro je dolazak zaraženog koronavirusom s djetetom u Klaićevu bolnicu u četvrtak.


“Nije mi jasno da netko može ugrožiti vlastito zdravlje, zdravlje svoje djece i drugih građana. Očito ima izuzetaka koji se ponašaju neodgovorno. Mislim da će represivni aparat morati odraditi svoje. To je apsolutno neprikladno ponašanje”, dodao je.


Kad je riječ o zatvaranju škola, rekao je da to nije “čarobni štapić”.


“Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola”, istaknuo je Beroš.