EPIDEMIJA TRAJE

U Hrvatskoj danas 52 nova slučaja, provedeno je 1.824 testiranja, daleko više nego ranije

Hina

Foto Tomislav Kristo/POOL/CROPIX

Foto Tomislav Kristo/POOL/CROPIX

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.827 osoba zaraženih novim koronavirusom, 2.558 osoba se oporaviloZAGREB – U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 52 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1183, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.


Danas je 141. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata imamo 52 novooboljela i dijagnosticirana bolesnika, što daje ukupan broj od 3827 od početka epidemije u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.


Umrla je jedna osoba u Zagrebu, muškarac 1951. godišta, s opsežnim komorbiditetom, ali nije bio na respiratoru.
Od početka epidemije ukupno je 120 umrlih.


Na respiratoru je pet osoba, što je jedna više od jučer, i to u Osijeku. Četiri osobe su na respiratoru u Osijeku, a jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 pacijenata.


Aktivnih slučajeva je 1183, oporavljenih u odnosu na jučer, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 11, a oporavljenih kod kuće 33. U zdravstvenom sustavu je 81 aktivan slučaj, što je sedam više nego jučer.


U samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.


Ukupno je do sada testirano 95.920 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1824 . Postotak pozitivnih nalaza je 4,03 posto. Među njima  48,41 posto je muškaraca, a 51,59 posto žena.


“Za primijetiti je da naši sugrađani sve češće koriste maske i da dezinficiraju svoje ruke, doista treba pohvaliti takvo ponašanje i isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da ih se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprečavanje širenja ove zaraze”, poručio je ministar zdravstva Beroš.


Vezano za turiste i zarazu koronavirusom, Capak je rekao kako nije potvrđeno da su češki turisti, koji tvrde da su se tu zarazili – zaista tu zarazili. Ako su se Česi doista zarazili kod nas, mi ćemo to iskomunicirati, dodao je.


Rekao je i da je jedna osoba, srpski građanin repatriran  u Srbiju. Isti dan kad je došao u Pulu je testiran. Iz Švedske je došla obitelj koja se zarazila u Švedskoj. Oni su još uvijek u Puli u izolaciji. Imali smo dva pilota privatnog zrakoplova, odmah su testirani čim su došli, rekao je Capak.


Zaražena je obitelj iz Makedonije koji su u Zadarskoj županiji. Majka je liječnica, dogovor je da će ostati u apartmanu dok bolest ne prođe. U Splitu je britanski državljani zaražen, ne zna se gdje i kada se zarazio, naveo je Capak.


Komentirajući aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je da nam se događaju masovna okupljanja s kojih nam dođe više oboljelih i  jako je teško bilo što predvidjeti.


Ocijenio je kako Hrvatska ima dobre mjere.


Vezano za preporuke HZJZ-a i prijevoznike koji unatoč preporukama napune prijevozna sredstva zbog isplativosti, voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da će se inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od sutra obavljati jača kontrola na autobusnim kolodvorima i lukama.