Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj danas 2.772 novozaraženih, preminulo 20 osoba. U PGŽ 135 novih slučajeva

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ukupno je u PGŽ danas 981 aktivni slučaj COVID-19 bolestiU protekla 24 sata zabilježena su 2.772 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106. Među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.


Preminulo je 20 osoba.


Do danas je ukupno zabilježeno 46.547 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 531 preminula, a 30.910 se oporavilo (1.677 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba.
Do danas je ukupno testirana 485.281 osoba, od toga 9.287 u posljednja 24 sata.U PGŽ 135 novozaraženih


U PGŽ je danas 135 novozaraženih osoba, a ozdravilo je 37 osoba, podaci su Stožera civilne zaštite PGŽ-


Ukupno je u PGŽ danas 981 aktivni slučaj COVID-19 bolesti.


U posljednja 24 sata testirane su 737 osobe, pa je i današnji udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih 22 posto.


Podaci po žaupanijama


Zagrebačka županija – 246


Požeško slavonska županija – 7


Primorsko-goranska županija – 135


Vukovarsko-srijemska županija – 76


Sisačko-moslavačka županija – 63


Dubrovačko-neretvanska županija – 56


Bjelovarsko-bilogorska županija – 41


Istarska županija – 38


Karlovačka županija – 78


Brodsko-posavska županija – 127


Međimurska županija – 123


Splitsko-dalmatinska županija – 343


Ličko-senjska županija – 12


Zadarska županija – 63


Šibensko-kninska županija – 27


Krapinsko-zagorska županija – 107


Nove brojke


NOVO! 16:27 – U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 107 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


“U proteklih 20 sati (od 29. listopada u 19 sati) evidentirano je 107 osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus”, stoji u priopćenju Stožera.


NOVO! 13.04 – U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 zaraženih osoba koronavirusom, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.


Među 27 oboljelih je devetero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, 10 osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, tri osobe s prebivalištem na području Pirovca, dvije osobe s prebivalištem na području Knina te jedna osoba s područja Vodica.


Također, zaražene su i dvije osobe koje trenutno borave na području županije, a prebivalište im je drugdje, kao i jedna osoba koja ima prebivalište u Šibeniku, a boravi u drugoj županiji, gdje se i zarazila.


Umrla je žena starije životne dobi oboljela od covida-19.


Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 18 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.


U posljednja 24 sata uzorkovano je 79 uzoraka za testiranje. Trenutno je 166 aktivnih slučajeva, a pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 250 osoba.


NOVO! 13.02 – U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u zadarskoj bolnici umrla je 76-godišnja žena, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite i pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se preporučenih mjera.


Uz obiteljske i kontakte s prije oboljelima, došlo je do lokalne transmisije virusa, ističu iz stožera, a među novozaraženima  36 ih je iz Zadra, osam iz Poličnika, četiri s otoka Vira, po troje iz Ražanca i Sukošana, dvoje novooboljelih bilježe Biograd, Bibinje i Sv. Filip i Jakov, a po jednoga Nin, Polača i Posedarje.


U pet srednjih škola u županiji zbog oboljelih učenika ili nastavnika pojedini su razredi u samoizolaciji i prešli su na model C nastave.


Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić kazao je kako je ovo povećanje broja zaraženih u Zadarskoj županiji očekivano s obzirom na opći porast broja oboljelih u cijeloj Hrvatskoj.


“Očekujemo i daljnji rast! Ovom povećanju broja oboljelih pridonijela su zasigurno vjenčanja, obiteljska okupljanja, druženja i slavlja iznad dopuštenog broja, pa molimo sve naše sugrađane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se svih preporučenih mjera o kojima pričamo već mjesecima”, rekao je Medić.


S obzirom na velik broj oboljelih, epidemiolozi će, najavio je, kontaktirati samo osobe pozitivne na koronavirus, a zaražene osobe moraju dalje kontaktirati sve one s kojima su bili u kontaktu da se stave u izolaciju kako bi se spriječilo širenje zaraze. Zaražene osobe dobivaju pisanim putem upute kako trebaju postupiti i informirati svoje bliske kontakte. Ako te osobe moraju otvoriti bolovanje, neka se jave svojim liječnicima obiteljske medicine, poručuje Medić.


U ovoj fazi epidemije, napominje, dio odgovornosti za sprječavanje širenja bolesti moraju preuzeti sami građani svojim odgovorim ponašanjem.


“Zato, ako znate da ste imali kontakt sa zaraženom osobom, molimo vas da se idete u izolaciju, što ne znači nužno zatvaranje u domovima, nego distanciranje od ljudi, osobito bolesnih i osjetljivih. Mi moramo voditi računa o kontaktima zaraženih koji rade u zdravstvenom sustavu i domovima starijih kako bismo spriječili ulazak virusa u te ustanove, a time i spriječili opterećene Opće bolnice Zadar s povećanjem broja hospitaliziranih. S obzirom na situaciju, zadarska bolnica i Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu pripremaju se za pojačani prihvat bolesnika s težom kliničkom slikom, najavljuje epidemiolog Medić.


Trenutačno je u Zadarskoj županiji 387 aktivnih slučajeva, oboljelo je 216 žena i 171 muškarac, u samoizolaciji je 727 osoba, a aktivni nadzor istekao je za njih 8932. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 287 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 21 pacijent, od kojih je dvoje na respiratoru, a petero oboljelih s lakšom kliničkom slikom liječi se u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu. Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.


NOVO! 13.04 – U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba, a od covida-19 umro je korisnik gospićkog Doma za starije i nemoćne, priopćio je u petak Stožer civilne zaštite.


U bolnici u Gospiću umro je 75-godišnji korisnik Doma za starije i nemoćne osobe, koji je, uz potvrđeni covid-19, imao i mnoge kronične bolesti.


Ukupno su oboljele 534 osobe u Ličko-senjskoj županiji, 199 je aktivnih slučajeva, 313 je izliječenih, a 22 osobe su umrle. U posljednja 24 sata testirano je 45 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 314 ljudi.


NOVO! 13.03 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji 343 su novozaražene osobe, a od covida je umrla jedna starija žena, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno su obrađena 1082 testa.


Prema izvješću splitskoga KBC-a, u protekla 24 sata umrla je 93-godišnjakinja koja je, uz mnoge komorbiditete, bila pozitivna na koronavirus.


Od ukupnog broja novooboljelih 134 osobe su kontakti prije oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 1888 osoba.


U splitskome KBC-u na liječenju je 70 oboljelih od covida-19, od kojih je sedam na respiratoru, priopćio je Stožer.


NOVO! 12.02 – U proteklih 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježena su 123 novooboljela od koronavirusa od 303 testirana, a jedna je osoba umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U istom su razdoblju ozdravile 63 osobe, a u mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 897 osoba. Do sada su ukupno uzeta 13.002 uzorka, a postotak pozitivnih osoba na virus covid-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 40 posto.


U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom posljednja 24 sata otpušteno je šestero pacijenta, a primljeno je novih 14 te su u ovom trenutku hospitalizirana 43 pacijenata oboljela od covida-19, od kojih je petero na respiratoru.


Iz Stožera navode da je evidentirana jedna umrla osoba pozitivna na koronavirus, starosti 92 godine. U zdravstvenom sustavu pozitivna su dva liječnika i 10 medicinskih sestara, dok su u samoizolaciji tri liječnika i 11 medicinskih sestara.


Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal u priopćenju upozorava kako unatoč svim naporima zdravstvene i drugih suradnih struka u kontroli epidemije, trenutačna epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna.


Upozorava se da broj osoba zaraženim novim koronavirusom te incidencija posljednjih 14 dana, uz sve druge čimbenike u širenju zaraze, ukazuju na njegovo širenje, što je velikim dijelom odraz popuštanja discipline i opreza stanovništva, inače poznatog po izuzetno odgovornom ponašanju od samog početka epidemije.


„Stoga vas ponovo pozivamo na savjesno pridržavanje uputa za prevenciju i sprečavanje širenja ove bolesti”, naglašava se u priopćenju te moli da svatko svojim odgovornim ponašanjem doprinese smanjivanju širenja virusa.


NOVO! 11.09 – U Požeško-slavonskoj županiji Stožer civilne zaštite izvijestio je o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutno je 146 osoba pozitivno na koronavirus, 16 osoba je u bolnici, a u samoizolaciji je 458 osoba.


NOVO! 11.08 – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u petak 127 novooboljelih od koronavirusa, što je dosad najveći broj registriranih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji. U novogradiškoj bolnici umrla je žena rođena 1932. godine.


Na području Brodsko-posavske županije trenutno je 426 osoba pozitivno na koronavirus, 36 je pod nadzorom liječnika u bolnicama u Slavonskom Brodu (27) i Novoj Gradiški (9). Jedna osoba je na respiratoru.


Stožer je izvjestio i o novom žarištu u jednom privatnom domu za stare i nemoćne, gdje pozitivne nalaze ima 22 korisnika doma i devet djelatnika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je smješten u slavonskobrodsku bolnicu.


Od izbijanja pandemije ukupno je 1316 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji imalo pozitivne nalaze, među njima je devet osoba umrlo. Trenutno je 939 osoba u samoizolaciji.


NOVO! 10.55 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1211 osoba, a na liječenju u karlovačkoj bolnici je 45 pozitivnih pacijenata.


Nitko nije na respiratoru, a umrle su dvije starije muške osobe od 79 i 80 godina (imale su pridružene bolesti). U ogulinskoj bolnici na covid odjelu leži 16 pacijenata. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 16 osoba.


10:26 – U Zagrebačkoj županiji je za još 246 osoba utvrđena zaraza koronoavirusom i trenutno je aktivno 1974 slučaja, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas u 10 sati evidentirano je 2927 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 927 osoba, a 26 je umrlo.


U odnosu na podatke od jučer, oboljelo je 246 osoba, a izliječeno je 70 osoba.


Novozaraženih je najviše u Velikoj Gorici (38), Rugvici (35), Samoboru (30) i Zaprešiću (26) te Jastrebarskom (21).


Samoizolacija je propisana učenicima 10 razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole.


10:10 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 37 osoba iz Dubrovnika, po pet iz Župe dubrovačke i Blata, po tri iz Konavala i Stona te po jedna iz Opuzena, Smokvice i Vela Luke. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 47 utvrđena je epidemiološka veza.


9:39 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 76 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (18 osoba iz Vinkovaca, 15 iz Vukovara, 7 iz Ivankova, 5 iz Jarmine, 3 iz Iloka, 3 iz Retkovaca, 2 iz Starih Jankovaca, 2 iz Andrijaševaca, 2 iz Antina, 2 iz Gaboša, 1 iz Babine Grede, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bršadina, 1 iz Cerića, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Korođa, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Šarengrada, 1 iz Tovarnika i 3 s boravištem izvan županije), a jedna osoba je preminula.


9:32 -U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 286 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije.


Kod 11 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Zagreb (3), Republika Slovenija (4)). Za 20 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.


9:11 – Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježene 63 novozaražene osobe koronavirusom.


Riječ je o 27 osoba s područja Siska, 25 s područja Petrinje, po tri osobe s područja Gline i Kutine, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, te po jednoj osobi s područja Novske te općina Lipovljani i Dvor.


9:05 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Trideset novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su grada Čazme, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Veliko Trojstvo, Nova Rača i Berek.