Stožer

U Hrvatskoj 2.752 nova slučaja, preminulo 78 osoba. U PGŽ 265 novooboljelih, 258 ozdravljenih

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ je 3.466 osobaU protekla 24 sata zabilježena su 2.752 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20.118.


Među njima su 2.873 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 306 pacijenta. Preminulo je 78 osoba.


U PGŽ 256 oboljelih, 258 ozdravljenih, umrla 1 osoba


Danas je u PGŽ 265 novooboljelih i 258 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti je 3.466 osoba.
Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 946 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijskih obrada iznosi 28%.


Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata iznosi 150 osoba. Od tog je broja na respiratoru njih 16.


Tijekom jučerašnjeg dana je nažalost preminula jedna osoba.


Udio osoba koji se liječe u KBC-u unutar ukupnog broja zaraženih osoba u PGŽ i dalje je stabilan, budući je isti tijekom cijelog razdoblja drugog vala epidemije i ostaje između 4 i 5% udjela, poručuju iz Stožera civilne zaštite PGŽ-a.


U Istri 80 novozaraženih, umrle dvije osobe


Novih 80 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u protekla 24 sata, dok su dvije covid-19 pozitivne osobe umrle u pulskoj Općoj bolnici, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.


“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 80 novozaraženih osoba s područja županije. Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod četiri osobe epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to tri s područja Rijeke te jedan iz Zagreba”, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.


U epidemiološkoj obradi je 15 osoba.


U međuvremenu je izliječeno 125 osoba, trenutno je u Istri 686 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije je 1735 osoba.


Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 61 osoba, od toga su dvije osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u pulskoj bolnici umrle su dvije covid-19 pozitivne osobe (1936. i 1941. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Lika: Podjednako novooboljelih i izliječenih, dvije osobe umrle


Ličko-senjska županija ima od jučer 46 novooboljelih osoba i 47 izliječenih, a dvije su starije osobe umrle od covida-19, priopćio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.


U bolnici u Gospiću umrli su 79-godišnji pacijent iz Gospića i 81-godišnjakinja iz Vrhovina.


Od 92 testiranih covid je dijagnosticiran kod njih 46 i to kod 14 ljudi iz Senja, 13 iz Gospića, devet iz Otočca, četiri iz Korenice, i po dvije osobe iz Brinja, Perušića i Lovinca.


Traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.


Od covida-19 oboljelo je 2417 ljudi, a 67 ih je umrlo. Ukupno je izliječenih 2074, a još je aktivnih 276 slučajeva.


Pod aktivnim nadzorom i samoizolacijom je ukupno 881 osoba.


Zagreb s 484 novooboljela od covid-19


U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 484 novoboljelih od covid-19 prema podacima HZJZ-a, te je trenutno 2.965 aktivnih slučajeva, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.


U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljeno je 1410 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 404 nalaza bila pozitivna.


Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 502 osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 1171 osobu.


Od 502 obrađene pozitivne osobe: 150 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 211 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, 47 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 34 osobe obrada je još u tijeku.


Kod 10 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, troje djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine, a obrada za 41 osobu završili su liječnici obiteljske medicine/HZJZ-a.


Pet je osoba doputovalo iz Njemačke, Nizozemske i Bugarske, a kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi.


U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 38 korisnika i 15 djelatnika.


Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 29 učenika i tri nastavnika osnovnih škola. Mjera samoizolacije određena je za 411 učenika i 17 nastavnika osnovnih škola.


U Karanteni Grada Zagreba je 13 osoba.


188 novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji, sedmero umrlo


U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano 449 uzoraka od kojih je 188 bilo pozitivno, a preminulo je sedam osoba, izvijestio je u subotu Osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.


Najviše novopozitivnih je na području Osijeka s prigradskim naseljima, njih 62. Slijede Našice s 23 novopozitivnih, Đakovo sa 20, Beli Manastir sa 15, Donji Miholjac sa 11 i Valpovo sa deset.


Čepin ih ima sedam, Belišće i Erdut po pet, a Darda, Đurđenovac, Podgorač, Satnica Đakovačka i Semeljci po tri. Antunovac, Bilje i Draž bilježe po dvije novopozitivne osobe, a Bizovac, Donja Motičina, Feričanci, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Punitovci i Viljevo po jednu.


„Na bolničkom liječenju je 229 osoba. Njih 166 je u KBC-u, od kojih su 48 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici u Našicama hospitalizirano je 63 pacijenta. U zadnja 24 sata u KBC-u preminulo je sedam osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 52 do 93 godine, a uz Covid-19 imali su i druga oboljenja“, priopćio je Stožer.


Policija je provjeravala 32 osobe kojima je određena mjera samoizolacije. U 30 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, a postupajući po dvije dojave građana iz Darde u oba slučaja utvrđeno je kršenje mjere.


Policijski službenici obavili su i 165 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Zbog nekorištenja zaštitne maske jednoj osobi u Belom Manastiru je uručen prekršajni nalog, a u Našicama je jedna osoba dobila upozorenje.


Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su 96 nadzora provođenja mjera u javnom prijevozu, trgovačkim centrima, prodavaonicama, ugostiteljskim i drugim objektima. U četiri slučaja utvrdili su nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.


U Zagrebačkoj županiji 433 novooboljele osobe, 401 ozdravila


Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata od covid-19 oboljele su 433 osobe, a ozdravila je 401 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od subote.


Prema tim podacima, od početka pandemije do subote u 10 sati evidentirane su 15 072 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 10 509 osoba, a 42 osobe su preminule.


Trenutno je aktivan 4521 slučaj.


U odnosu na podatke od jučer oboljele su 433 osobe, a najviše u Samoboru- 92, Velikoj Gorici- 67, Zaprešiću- 41 i Svetoj Nedelji- 39.


Izliječena je 401 osoba, a samoizolacija je propisana učenicima 13 razreda osnovnih škola.


U domu za starije i nemoćne sa šireg jaskanskog područja epidemiološkom obradom utvrđeno je 17 pozitivnih korisnika i 2 djelatnika. Epidemiološka obrada je u tijeku.


Od 16. do 24. prosinca, zbog trenutne epidemiološke situacije, u osnovnim školama kojima je osnivač Županija nastava će se održavati online.


Nastava na daljinu već se održava u srednjim školama na području Zagrebačke županije i to od 30. studenoga do 24. prosinca.


Bjelovar: U Županiji 117 novozaraženih koronavirusom


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u subotu je potvrđeno 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Najviše novozaraženih osoba, njih 50, s područja je Bjelovara, 27 novooboljelih osoba je iz Daruvara, 14 iz Čazme, po šest novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Garešnici i Grubišnom Polju, pet novozaraženih osoba s područja je općine Hercegovac, četiri novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, tri novozaražene osobe s područja su općine Sirač, a po jedna novozaražena osoba s područja su općina Veliki Grđevac i Dežanovac.


Na covid-odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 54 pacijenta zaraženih koronavirusom, od kojih je njih pet na respiratoru.


Također, osam pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.


U samoizolaciji je 2321 osoba.


Sisačko-moslavačka županija s 50 novozaraženih


Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 50 novozaraženih osoba koronavirusom.


Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, riječ je o 20 osoba iz Petrinje, devet osoba iz Siska, šest osoba iz Popovače, po tri iz Kutine, Novske i Velike Ludine, po dvije osobe iz Hrvatske Kostajnice i Gline, te po jednoj osobi iz Martinske Vesi i Lekenika.


Radi zaštite od pandemije koronavirusa, Stožer i u najnovijem izvješću građane upozorava na obvezu dosljednog poštivanja svih propisanih mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.