Koronavirus danas

U Hrvatskoj 2.399 novih slučajeva zaraze koronavirusom! Umrlo 35 osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije. U Primorsko-goranskoj 81 novozaraženi, dvije osobe umrle

P. N., Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zdravstveni sustav je pod pritiskom, a hoće li uspjeti izdržati ovisi o broju novozaraženih i pridržavanju epidemioloških mjera u cijeloj zemlji. Kako stvari stoje po županijama, objavljujemo na ovom mjestu.U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2399  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 35 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.542. Među njima je 1330 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 64.704 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 752 preminule.
Ukupno se oporavilo 48.410 osoba, od toga 2389 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji su trenutno 31.642 osobe.


Do danas je ukupno testirano 550.229 osoba, od toga 8624 u posljednja 24 sata.


Broj zaraženih po županijama


Koprivničko-križevačka županija – 54
Sisačko-moslavačka županija – 5
Požeško-slavonska županija – 18
Istarska županija – 74
Primorsko-goranska županija – 81
Zagrebačka županija – 204
Karlovačka županija – 32
Međimurska županija – 129
Osječko-baranjska županija – 209
Šibensko-kninska županija – 39
Grad Zagreb – 575
Dubrovačko-neretvanska županija – 49
Splitsko-dalmatinska županija 291
Bjelovarsko-bilogorska županija- 19
Brodsko-posavska županija – 89
Krapinsko-zagorska županija – 122
Vukovarsko-srijemska županija – 80
Varaždinska županija – 238
Zadarska županija – 54
Ličko-senjska županija – 5


NOVO! 14.00 – U Ličko-senjskoj županiji pet je novooboljelih od covida-19 u posljednja 24 sata i to četiri iz Senja i jedna iz Brinja, te traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite. Ukupno su oboljele 642 osobe od covida-19, od kojih je 111 još uvijek aktivnih slučajeva. 506 osoba je izliječeno, a 25 je umrlo.


Među aktivnim slučajevima 36 ih iz Gospića i još 23 iz tamošnjeg Doma za starije i nemoćne, 26 iz Senja, 12 iz Otočca, sedam iz Novalje, pet iz Brinja i po jedan iz Perušića i Lovinca. U posljednja 24 sata  provedeno je testiranje nad 53 osobe.  U samoizolaciji je 310 ljudi.


NOVO! 13.55 – Na području Zadarske županije 54 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o obiteljskim i kontaktima prije oboljelih osoba, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite, koji upozorava na proboj virusa u domove za starije i nemoćne. Testiranja u Obiteljskom domu u Crnom pokazala su da je na koronavirus pozitivan još jedan štićenik dok su ostali uzorci negativni. Zaraženo je i sedam štićenika te jedna djelatnica u privatnom Domu za starije na Smiljevcu. Budući da je oboljela i jedna djelatnica privatnog obiteljskog doma za stare i nemoćne u Zadru, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici tog doma, a utvrđen je još jedan pozitivan nalaz na Covid-19.


Voditelj Službe za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić komentirao je kako su proboji u domove očekivani s obzirom na velik porast broja oboljelih te poručio da “u ovome trenutku o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemije”.


“Molimo sve djelatnike u domovima za stare i nemoćne te socijalnih ustanova, posebno u malim obiteljskim domovima, da se suzdrže od okupljanja i većih druženja u samom domu i izvan radnog vremena kako bi zaštitili svoje štićenike. Ponavljam još jednom, u ovome trenutku o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemije u kojoj posebno moramo zaštititi stariju i osjetljivu populaciju. Ako se nastavi probijanje virusa u domove, brzo ćemo popuniti bolničke kapacitete i opteretiti zdravstveni sustav pa će biti otežano liječenje oboljelih od Covida-19, a i teških pacijenata s drugim akutnim ili kroničnim stanjima”, poručio je Medić.


Među novozaraženima u Zadarskoj županiji 25 ih je iz Zadra, po četvero iz Benkovca, Bibinja i Pašmana, troje iz Nina, po dvoje iz Starigrada, Sv. Filipa i Jakova i Zemunika, te po jedna osoba iz Jasenica, Lišana Ostrovičkih, Pakoštana, Polače, Preka, Sukošana, Vira i i Vrsi.


Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 294 uzorka, a u izolaciji i samoizolaciji je 1126 osoba.


U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 26 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se sedmero pacijenata s blažom kliničkom slikom. Policija nije evidentirala kršenje samoizolacije.


NOVO! 13.30 – U Varaždinskoj županiji je u protekla 24 sata utvrđeno 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite, uz napomenu da u Hrvatskoj ta županija sada ima najveći broj slučajeva zaraze u sedam dana na 100.000 stanovnika.


Na bolničkom liječenju ukupno je 112 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 70 osoba na odjelu infektologije u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 27 u Klenovniku. Umrla je osoba starije životne dobi, pozitivna na  covid-19, koja je bolovala i od drugih teških popratnih bolesti.


Iz Stožera su priopćili i da su tijekom posljednjih tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentirana ukupno 1372 nova slučaja zaraze, čime je sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika dostigao brojku 810.


„Ovime smo na žalost postali županija s najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom unutar 7 dana na 100.000 stanovnika na području Republike Hrvatske”, upozorili su.


Od početka pandemije do danas, u Varaždinskoj je županiji evidentiran ukupno 2971 slučaj zaraze, a ukupan broj aktivnih slučajeva sada je 1621, s obzirom na to da su se 94 osobe oporavile.


NOVO! 12.58 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 80 novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima najveći je broj iz Vukovara (35), Vinkovaca (12) te Županje (šest) dok je u preostalih 17 mjesta te županije zabilježeno po nekoliko ili jedan novoboljeli.


Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 2459 osoba, od kojih je 1984 izliječeno, a umrle su 34 osobe. Trenutno je 49 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirane su 403 osobe, a u samoizolaciji su 962 osobe.

NOVO! 12.50 – Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata potvrđena su 122 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih, njih 11, je s područja grada Krapine, a po deset je iz Oroslavja i Stubičkih Toplica. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije trenutno iznosi 1.092, a u samoizolaciji je 813 osoba.


NOVO! 12.46 – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u subotu 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutno je na koronavirus pozitivno 706 osoba, 56 ih je pod liječničkom je skrbi u slavonskobrodskoj i novogradiška bolnici. Od izbijanja pandemije 2.111 osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije imalo je pozitivan nalaz na koronavirus.


Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji trenutno su 1.744 osobe, 78 osoba više nego u petak.


NOVO! 12.36 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Osam novozaraženih osoba s područja je Daruvara, po troje iz Grubišnog Polja i Garešnice, po dvoje s područja Bjelovara i općine Veliki Grđevac, a jedna je osoba s područja općine Hercegovac. U samoizolaciji je 847 osoba. U protekla 24 sata umrla je jedna osoba s koronavirusom čime je ukupno 25 smrtnih slučajeva na području te županije povezanih s covidom-19 od početka pandemije.


NOVO! 11.45 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je zabilježen 291 novi slučaj zaraze koronavirusom. Obrađeno je 968 testova. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 142 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2385 osoba se nalazi u samoizolaciji.


Na bolničkom liječenju nalazi se 98 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Radi se o 2 muške osobe starosti 86 i 73 godine te jednoj ženskoj osobi staroj 88 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


NOVO! 11.30 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 43 osobe su izliječene. Umrla je ženska osoba iz Dubrovnika, rođena 1931. godine. Zaraženo je petnaest osoba iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, sedam iz Konavala, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Zažablja, po jedna iz Blata, Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića, Ploča i Smokvice te četiri osobe koje nemaju prebivalište u županiji.


Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog spola i 21 osoba ženskog spola, a za njih 26 je utvrđena epidemiološka veza. Od 43 izliječene osobe njih 24 su iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, sedam iz Župe dubrovačke te po jedna iz Opuzena, Stona i Ploča.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se pedeset osoba. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih su četiri bolesnika na respiratoru – neinvazivna ventilacija, dok su dva na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1014 osoba. Od jučer obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 20 721.


NOVO! 11.15 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima i četiri korisnika doma za starije i nemoćne „Cvjetni dom“ u Šibeniku, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Osam novozaraženih je s područja Šibenika, 19 ih je s područja Drniša, šest s područja Knina te po jedna osoba s područja općine Biskupija i Promina.


Trenutno je 285 aktivnih slučajeva zaraze u županiji. Njih 14 liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice od kojih je jedna osoba na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzeto je 250 uzorka za testiranje. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 495 osoba.


NOVO! 11.10 – U Gradu Zagrebu zabilježeno je 575 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar u protekla 24 sata obavljena su 1.203 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 453 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 673 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je 746 osoba.


NOVO! 11.00 – U Međimurskoj županiji u proteklih 24 sata zabilježeno je 129 novozaraženih osoba. Testirano je, pak, novih 369 osoba. U proteklih 24 sata oporavilo se 112 osoba. Do sada je ukupno uzeto 16 110 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 34,9%, što je za 5,5% manje nego prethodnog dana.


U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih 10 pacijenata, otpuštena su četiri pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 54 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se šest pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirana je 1 preminula COVID-19 pozitivna osoba: muška osobe stara 86 godina. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivan 1 liječnik i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 14 medicinskih sestara.


NOVO! 10.55 – U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 209 novih slučajeva zaraze koronavirusom U protekla 24 sata obrađeno je ukupno 568 uzorak. Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe,24 u Općoj županijskoj bolnici Našice, 109 u KBC-u Osijek od kojih je 14 na respiratoru. Tijekom posljednjih 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus, javlja lokalni stožer.


NOVO! 10.35 – U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 204 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, izvijestio je danas županijski Stožer civilne zaštite. Ozdravilo je 177 osoba. Trenutno je aktivno 2348 slučajeva.


Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda osnovnih škola te za dva razreda srednjih škola. U jednom domu za starije sa zaprešićkog područja pozitivno je devet štićenika, a epidemiološka obrada je u tijeku.


Od početka epidemije, u županiji su evidentirane 4403 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 2027 osoba, a 28 osoba je umrlo.


NOVO! 10.30 – U Karlovačkoj županiji zabilježena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je i devet korisnika te tri zaposlenika jednog obiteljskog doma za starije, izvijestio je  županijski Stožer civilne zaštite.


Od ostalih 20 oboljelih 12 ih je iz Karlovaca, po dva su iz Ozlja i Ogulina te po jedan iz Draganića, Tounja, Vojnića i Žakanja. Na bolničkom su liječenju 64 pacijenta, 44 u Karlovcu i 20 u Ogulinu. U Karlovcu je jučer primljeno devet novih pacijenata, a osam ih je otpušteno, te je jedan pacijent na respiratoru.


NOVO! 10.02 – U Primorsko-goranskoj županiji, prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od 1033 testiranih kod 81 osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, dok je 177 osoba ozdravilo. Ukupno je 1455 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti na području županije.


Udio starijih u ukupnom broju zaraženih je i dalje stabilan i danas iznosi nešto manje od jučer (11%), što znači da nema značajnijeg porasta udjela zaraženih među starijom populacijom. Danas je ukupno 39 pozitivnih osoba iz domova za starije na području PGŽ.


Iz KBC-a Rijeka javljaju da se tijekom protekla 24 sata u riječkoj bolnici na liječenju nalazilo ukupno 63 COVID pozitivna pacijenata. Na Klinici za infektivne bolesti smješten je 21 bolesnik, a na drugom odjelu infektivne klinike, u zgradi Klinike za otorinolaringologiju je 15 pacijenata. U COVID odjelu lokaliteta Sušak na liječenju je 11 bolesnika. U Centralnom respiracijskom centru nalazi se 16 pacijenta od kojih je 7 osoba na respiratoru. U navedenom razdoblju preminule su dvije muške osobe (1946. i 1932. god.).


NOVO! 9.35 – Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je u posljednja 24 sata novih 18 slučajeva zaraze koronavirusom te je u ovoj županiji trenutačno 169 slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalazi 651 osoba, a 20 osoba je hospitalizirano.


NOVO! 9.30 – U Istarskoj županiji zabilježena su 74 nova slučaja zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata ispitano je 714 uzoraka briseva na COVID-19. Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 6 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (2), Slavonija (1), Republika Slovenija (1), Bosna i Hercegovina (1), Italija(1). U epidemiološkoj obradi nalazi se pet osoba. Izliječeno je 39 osoba. Trenutno je 454 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 274 osoba, javlja lokalni stožer.


NOVO! 9.03  – U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom protekla 24 sata potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o dvije osobe s područja Kutine te po jednoj iz Siska, Petrinje i Lipovljana.Stožer je pozvao građane da se pridržavaju mjera i preporuka jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i zdravlju drugih.


NOVO! 9.00 – Iz Koprivničko-križevačke županije javljaju da su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području te županije u općoj populaciji potvrđena 54 nova slučaja zaraze koronavirusom. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.


Na području Koprivničko-križevačke županije aktivno je 275 slučajeva bolesti COVID-19. Ozdravile su 32 osobe, a na bolničkom liječenju se nalazi 17 zaraženih. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 908 slučajeva bolesti COVID-19.