Koronavirus

Danas još 234 nova slučaja, šest je ljudi preminulo: Zaraženi i učenici iz škole u Kostreni, u Karlovcu žarište u crkvama

P. N.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dvoje je zaražene djece iz škole Kostrena te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolacijiU posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100. Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Šest osoba je preminulo.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 244 preminulo, ukupno se oporavilo 12169 osoba, od toga 236 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba.


Do danas je ukupno testirano 249 023 osoba, od toga 6137 u posljednja 24 sata, priopćio je u 10 sati Nacionalni stožer.


ZBIRNE BROJKE
Splitsko – dalmatinska županija – 75


Vukovarsko – srijemska županija – 11


Požeško – slavonska županija – 9


Primorsko – goranska županija – 8


Koprivničko – križevačka županija – 3


Sisačko – moslavačka županija – 2


Istarska županija – 0


Dubrovačko-neretvanska županija – 8


Bjelovarsko-bilogorska županija – 8


Vukovarsko-srijemska županija – 11


Osječko-baranjska županija – 5


Zagreb – 44


Brodsko-posavska županija – 12


Šibensko-kninska županija – 4


Karlovačka županija – 11


NOVO! 13:43 – U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Većina ih se nalazi u samoizolaciji jer su kontakti ranije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Riječ je o Nacionalnom svetištu Svetog Josipa i Grkokatoličkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa, a zbog nastale situacije u tim su crkvama odgođena sva misna slavlja. Nakon epidemiološke obrade koja je u tijeku donijet će se odluka o daljnjim mjerama.


Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 247  osoba.


U samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Na bolničkom liječenju se  nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata.


U Brodsko-posavskoj 12


NOVO! 13:05 – Na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; po jedna iz Šibenika, Knina i Drniša, te jedna osoba koja trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je u drugoj županiji.


Trenutno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.


U posljednja 24 sata uzorkovano je 80 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


NOVO! 12:59 – Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), grad Nova Gradiška (1) i općina Brodski Stupnik (1), dok se za preostalih 8 osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući su njihovi nalazi tek pristigli. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan).


NOVO 12.03 – Nove 44 koronavirusom zaražene osobe bilježi Grad Zagreb u zadnja 24 sata, među njima i po dva učenika jedne srednje i dvije različite srednje škole, pa su u samoizolaciji učenici dva razreda osnovne i dva srednje škole. Aktivnih slučajeva zaraze u Zagrebu 486 te 1366 aktivnih samoizolacija, kazala je u petak zamjenica ravnatelja gradskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za novinare.


Među novozaraženima, deset osoba ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 su kontakti od ranije pozitivnih, četiri su slučaja uvoza zaraze iz inozemstva, a četiri su epidemiološke obrade u tijeku.


U samoizolaciji ukupno 62 učenika


Zaražena su i dva učenika iz jedne osnovne škole te dva učenika iz dvije različite srednje škole. Dva razreda osnovne škole, odnosno 15 učenika, te dva razreda srednje škole, odnosno 47 učenika, pod mjerom samoizolacije.


“Tijekom noći dobili smo informaciju o još dva pozitivina učenika u dvije osnovne škole, epidemiološka obrada je u tijeku i obradit će se tijekom dana”, najavila je Šikić.


Svi korisnici Doma za starije, u kojem je jučer detektirana jedna zaražena osoba, negativni su na koronavirus. Međutim, virus je detektiran kod dva zaposlenika Doma, a obolio je i jedan korisnik.


“Dva djelatnika nisu povezani s domovima, nego s jednom izvaninstitucionalnom edukacijom. Svi koji su bili u kontaktu su u samoizolaciji, a domovi normalno funkcioniraju”, poručila je Šikić.


U Osijeku umrla starica


NOVO! 11.54 – Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umrla je 79-godišnjakinja iz Osijeka, a u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet je novozaraženih osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Umrla pacijentica uz koronavirus je imala više kroničnih oboljenja.


U laboratorijima osječkog KBC-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivno na virus.


Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijeku i Donjem Miholjcu te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna.


Na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 17 zaraženih pacijenata.


U zadnja 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novozaraženih osoba, a pod tom mjerom na području županije trenutno je 356 osoba, kažu u Stožeru.


S obzirom da se tijekom predstojećeg vikenda na području županije očekuje održavanje 17 najavljenih javnih okupljanja (u mnogim župama zakazane su krizmene svečanosti, a organizirano je i više svadbenih svečanosti), pozvali su građane, osobito organizatore okupljanja i pružatelje usluga, na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka.


U Vukovarsko-srijemskoj četiri hospitalizirane osobe


NOVO! 11.22 – Koronavirusom je u zadnja 24 sata zaraženo novih 11 osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a jedna je osoba umrla, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Među pozitivnima na virus su po tri osobe su iz Vinkovaca i Soljana, dvije iz Županje te po jedna iz Ivankova i Andrijaševaca i iz ove županije s boravištem u drugoj.


Od početka pandemije ukupno je u županiji covidom-19 zaraženo 733 osoba, 614 osoba je izliječeno, a ukupno ih je 16 umrlo.


Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane.


U protekla 24 sata na koronavirus je testirano 116 osoba te je na području županije dosad ukupno testirano 10.107 osoba. U samoizolaciji je njih 346.


Osam u Bjelovarsko-bilogorskoj


NOVO! 10.44 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 535 osoba, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Pet novozaraženih osoba su s područja grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe su iz općine Rovišće, a jedna je iz općine Đulovac.


Devet osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u toj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19.


U samoizolaciji se nalazi 535 osoba, naveli su iz županijskog Stožera.


Osam u Dubrovačko-neretvanskoj


NOVO! 10.40 Novih osam osoba u zadnja 24 sata zaraženo je koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a izliječeno je 17 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Među zaraženima su dva muškarca i tri žene iz Dubrovnika, od kojih jedan muškarac i dvije žene imaju epidemiološku vezu. Pozitivni su i muškarci iz Župe dubrovačke i Ploča te žena koja nema prebivalište u županiji.


Među 17 izliječenih njih deset je iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po jedna osoba iz Opuzena i Stona te jedna koja nema prebivalište u županiji.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se šesnaest osoba, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 516 osoba, a u zadnja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 76. od početka pandemije.


Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.595 uzoraka.


Jedanaest u Vukovarsko-srijemskoj


NOVO! 9:59 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 3 iz Soljana, 2 iz Županje, 1 iz Ivankova, 1 iz Andrijaševaca i 1 iz naše županije s boravištem u drugoj županiji), a 1 osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 733, od kojih su 614 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba.


Trenutno je u županiji 4 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 116 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10107. U samoizolaciji na području županije je 346 osoba.


Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik).


U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).


75 u Splitsko-dalmatinskoj


NOVO! 9:54 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata je 75 novooboljelih osoba od Covida-19, od kojih je 41 iz Splita, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.  Ukupno su obrađena 624 testa.


Među novooboljelima 41 osoba je iz Splita, sedam je iz Solina, po pet iz Omiša i Podstrane, tri iz Kaštela, po dvije iz Hrvaca i  Trilja, te po jedna iz Dugopolja, Hvara, Makarske, Muća, Otoka, Primorskog Doca, Prološca, Supetra, Trogira i  Vrgorca.  Od 75 novooboljelih osoba s područja županije 27 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1330 osoba je  u samoizolaciji.  U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 48 Covid pozitivnih osoba, dok se tri osobe nalaze na respiratoru.  U karanteni je jedna osoba, priopćeno je iz županijskog Stožera CZ.


NOVO! 9:33 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 301 uzoraka briseva (194 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih.


NOVO! 8:45 – Sisačko – moslavačka županija danas ima dvije novooboljele osobe. Obje su iz Petrinje.


NOVO! 8.44 – Devet je novih pozitivnih nalaza otkriveno u Požeško-slavonskoj županiji. Trenutno je aktivno 124 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a ukupno je testirano 7858 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka.


NOVO! 8:33 – Na području Koprivničko-križevačke županije tri su nove pozitivne osobe. Riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 24 aktivnih slučajeva.


NOVO! 8:14Primorsko-goranska županija ima 8 novozaraženih i 9 ozdravljenih osoba. Šest zaraženih su kontakti prethodno oboljelih, jedna se vratila s ljetovanja u susjednoj županiji, a za jednu se utvrđuje izvor zaraze.


Dvoje je zaražene djece iz škole Kostrena te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolaciji.