Optimizam

U HDZ-u računaju na Škorine glasove u drugom krugu: ‘Sve je kako smo i planirali’

Hina

Foto: D KOVAČEVIĆ

Foto: D KOVAČEVIĆPredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora ustvrdivši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.


“Mi ostvarujemo ono što smo si zadali kao cilj – da naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug”, izjavio je Jandroković za HRT u izbornom stožeru Grabar-Kitarović, komentirajući rezultate izlaznih anketa i privremene neslužbene rezultate DIP-a.


Kazao je da HDZ s puno optimizma gleda na konačan rezultat izbora, s obzirom da su kandidati desnice dobili više od 50 posto glasova, a prednost Milanovića pred Grabar-Kitarović nije toliko velika.
“Vjerujemo da će veliki broj birača Miroslava Škore podržati Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu”, rekao je.


Smatra da je Škoro ostvario dobar rezultat te mu je čestitao na tome. Ocijenio je kako su za njega glasali oni koji žele promjene u društvu.


“Uvijek kada ste na vlasti, a HDZ danas ima poziciju premijera, većinu u Saboru i predsjednicu Republike,motivacija onih koji žele promjene ponekad je jača nego kod onih koji bi očuvali postojeći sustav”, kazao je.


Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i potpredsjednik stranke Darko Horvat uvjereni su da će njihovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora svoj glas dati većina onih koji su u u nedjelju u prvom krugu svoj glas dali Miroslavu Škori.


Brkić je u izjavi novinarima, nakon što u objavljeni prvi nepotpuni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, koji pokazuju da raste prednost Grabar-Kitarović u odnosu na Škoru, rekao da su rezultati očekivani.


»Više sam puta ponovio da je kampanja Kolinde Grabar-Kitarović pobjednička i da će ona pobijediti u drugom krugu i nastaviti niz ‘pet plus pet’ tj. odraditi deset godina mandata«, rekao je Brkić.


Čestitavši Škori na ostvarenom rezultatu, Brkić ga je stavio u kontekst činjenice da je prije pet godina na desnom spektru (centar, desno) bio samo jedan kandidat – Grabar-Kitarović, »a sada su tu dva jaka kandidata – ona i Škoro«.


»I to ide još više u prilog tezi da je Kolinda ostvarila jako dobar rezultat, jer kao što sam rekao, imamo jakog kandidata Škoru. Tako da nismo zabrinuti za rezultat i siguran da ćemo u drugom krugu biti pobjednici«, smatra Brkić.


Nije htio nagađati tko su Škorini birači, a čvrsto je uvjeren da će svi glasači koji su glasali u prvom krugu za Škoru, u drugom krugu svoj glas dati Grabar-Kitarović jer, ustvrdio je, »žele domoljubnu, snažnu, Hrvatsku prosperiteta, Hrvatsku za koju će se znati u EU i koja će biti smještena u europsku obitelj, a ne nekakav region«.


Na rezultatu je čestitao i kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću istaknuvši kako je on »jedini jaki kandidat na ljevici«.


»On je čovjek koji ima dovoljno iskustva u politici, a svoje znanje, komeptencije i rezultate pokazao je kao premijer – a to je bože sačuvaj. Ne ponovilo se nikad više«, rekao je Brkić.Horvat je rekao da se »polako ostvaruje strateški cilj HDZ-a« – Kolinda Grabar-Kitarović sigurno ulazi u drugi krug, nakon čega slijedi, dodao je, potpuno drukčija kampanja.

»I u ono što sam siguran, velika većina glasova koje danas dobiva Šoro u drugom krugu ide u portfelj Kolinde Grabar-Kitarović«,


Smatra da će manji dio birača koji su danas glasali za Škoru u drugom krugu svoj glas dati Milanoviću, ali velika većina koji su danas glasali za Škoru su, kako je rekao, po vokabularu dio HDZ-ovog biračkog tijela i to će, siguran je, pokazati u drugom krugu.


Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader također tvrdi da je sve kako je HDZ planirao – Grabar-Kitarović ulazi u drugi krug izbora, a uvjeren je da će u drugom krugu »svi biti jedinstveni i pobijediti Milanovića«.