KB Sveti Duh

U čekaonici Hitne umrla dva pacijenta. Uprava bolnice: Čini se da to javnost zbunjuje, evo u čemu je stvar

Portal Novi list

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

"Naime, ovdje se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj", tvrde u KB Sveti DuhU zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem veljače u čekaonici Hitnoj prijema. Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici.


Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo beživotno tijelo navodno je u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici, javlja zagrebinfo.


Samo par dana kasnije ista stvar


Samo nekoliko dana kasnije slično se dogodilo i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika.
Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom.


Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojega su došli mrtav.


Nakon što je slučaj izašao u javnost reagirali su iz Uprave KB Sveti Duh:


Evo kako to objašnjavaju u bolnici


“Prije svega želimo izraziti sućut obiteljima preminulih pacijenata. Oba pacijenta na koja se odnose upiti, a koji su nedavno preminuli u našem objedinjenom hitnom prijemu, su bila zbrinuta u cijelosti u skladu s pravilima struke.


Jedan je čekao sanitetsko vozilo za prijevoz, a drugi je bio zadržan preko noći u središnjem hitnom prijemu, do jutra, a radi kontrolnih nalaza.


Čini se da javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila u ‘čekaonici’ i to svakako treba pobliže pojasniti.


Naime, ovdje se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.


Naime, oba pacijenta su preminula u prostoru koji jest naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor, u kojem se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji dijelimo s obitelji i osobama u pratnji.


“Reagiramo odmah i na svaki poziv”


U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sjede u čekaonici, čekati svoj prijevoz ili boraviti preko noći.


No, svi pacijenti koji čekaju prijevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, ih kontinuirano obilazi, reagira odmah i na svaki poziv.


Zbog sve većeg priljeva priljeva bolesnika na naš hitni prijem, naše su prostorne potrebe odavno prerasle kapacitete objedinjenog hitnog prijema naše bolnice i nama je nužno potreban novi prostor.


“Za nas je svaki ljudski život bitan”


O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, prezentirali smo idejno rješenje za novu zgradu u kojoj bi se smjestio novi objedinjeni hitni prijem i nadamo se da će se za taj projekt uskoro pronaći sredstva.


Nova zgrada riješila bi naša prostorna ograničenja i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata u skladu sa standardima struke.


Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini.


Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese.


U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih”, stoji u reakciji KB Sveti Duh.