Ukidanje nulte stope PDV-a

U BiH osim po cigarete i po – lijekove

Marija Lešić Omerović

Najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje, ističu farmaceuti iz susjedne državeŽUPANJA  Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije, najnižom, petpostotnom, stopom tog poreza od 1. siječnja obuhvaćeni su i lijekovi. Novi način oporezivanja ne donosi mnogo promjena za pacijente koji dobivaju lijekove na recept jer ih unatoč PDV-u ne plaćaju, a ako su plaćali udjel, i dalje ga plaćaju u istom iznosu. No poskupjeli su lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati. Iako u ljekarnama tvrde da za sada ne osjećaju pad prometa, brojni su se stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, u strahu od novih poskupljenja, proteklog vikenda osim po cigarete i »špeceraj« u Bosnu zaputili i zbog lijekova.


– U godinama sam kad mi sve više trebaju lijekovi i smatram da je ovo poskupljenje velik udar na standard nas umirovljenika, koji smo ionako najugroženija kategorija društva. Žalosno je što su lijekovi u Italiji i Sloveniji jeftiniji nego u Hrvatskoj, a te zemlje imaju mnogo viši standard nego mi, kojima je i lijek postao luksuz, ogorčena je Marica B. iz Županje, koju smo zatekli na izlasku iz ljekarne u City centru u Orašju.


Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje te u ovim zimskim danima sirupi protiv kašlja.
– Lijekovima se opskrbljujem na Lončarima ili u ljekarni na »Arizoni« jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji. »Tabla« paracetamola stoji samo 80 pfeninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za deset kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet,  a ondje već godinama kupujem i Voltaren čepiće od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a kod nas stoje čak 108 kuna, ističe Dragica M. iz Županje.


Mlada majka Ana iz Vinkovaca kaže da je na Lončarima kupila i »babyhaler«, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine, jer je za čak sto kuna jeftiniji nego kod nas.


– Ondje jeftino kupujem i čajeve, Pavlovićeva mast za bebe od 400 g je 16 kuna, a u Hrvatskoj dvostruko skuplja. Imaju i puno dobrih sirupa i preparata za određene bolesti na biljnoj bazi, kojih kod nas nema. Evo, primjerice, Prospan je 8 KM, nešto više od 30 kuna, a kod nas je 46 kuna – ističe naša sugovornica.