Stacionar za oboljele

U Arenu Zagreb stižu prvi pacijenti. Voditeljica liječničkog tima otkrila o kome se radi

P. N.

Postavljena su dva šatora za dekontaminaciju osoblja, a od ranije je poznato kako je u Areni uređena i sala za reanimaciju, ukoliko naglo dođe do pogoršanja stanja nekog od pacijenataU Areni Zagreb danas će profunkcionirati stacionar za zaražene koronavirusom. Prvi pacijenti od njih stotinu, koliko bi trebalo biti hospitalizirano na toj adresi, dolaze u podne.


Osoblje je pristiglo već oko 8 ujutro – laboranti, medicinske sestre, liječnici i pomoćno osoblje, te dvadesetak pripadnika Hrvatske vojske. Postavljena su dva šatora za dekontaminaciju osoblja, a od ranije je poznato kako je u Areni uređena i sala za reanimaciju, ukoliko naglo dođe do pogoršanja stanja nekog od pacijenata.


Vagić: U Arenu danas dolazi 15 pacijenata


Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u subotu da će tijekom dana u Arenu doći 15 pacijenata s blažom kliničkom slikom iz tri zagrebačke bolnice.
Pacijenti će doći iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Kliničke bolnice Dubrava i KB “Sestre Milosrdnice”.


Dr. Vagić je za Dnevnik HRT-a rekao da je riječ o “blagim pacijentima”, koji su pred kraj liječenja i kojima treba tri-četiri dana da se oporave.


U Areni je pripremljeno 100 kreveta, 50-ak je medicinskih sestara i 18 liječnika. “Svi oni došli su u osam ujutro i prošli su edukaciju s koordinatorima”, rekao je Vagić.


Izvijestio je i kako će u danas u smjeni biti po tri liječnika u prihvatu i od 6 do 8 medicinskih sestara koje će ondje biti po 12 sati i nakon toga će se mijenjati.

U Areni bi trebali biti smješteni pacijenti sa lakšim i srednje jakim simptomima.


“Prvi pacijenti će biti iz Klinike za infektivne bolesti koji su srednje životne dobi i koji su lakše do umjerene bolesti, ali trebaju intravensku terapiju. Nakon toga će doći pacijenti iz KBC-a Sestre Milosrdnice i kasnije iz KB Dubrava. Ti pacijenti su malo starije životne dobi koji imaju blagu kliničku sliku ili imaju neka druga stanja, a potrebna im je hospitalizacija”, pojasnila je Gomerčić Palčić.


Smjene traju 12 sati, a u toj smjeni radi šest liječnika. Za danas je predviđeno da dođe 15 do 20 bolesnika, tako da će o njima u svakoj smjeni skrbiti u tri smjene sve skupa 18 liječnika”, rekla je voditeljica liječnika stacionara Arena Zagreb Marija Gomerčić Palčić za N1.


“Prema potrebama KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” i KBC Sestre Milosrdnice primamo pacijente. Očekuje se da će sutra biti još 10-ak pacijenata koji trebaju ovdje zdravstvenu skrb. Kad se pacijenti prime u Arenu, oni su pod 24-satnim nadzorom medicinskih djelatnika. Unutra su stalno prisutne medicinske sestre i liječnik koji vodi zonu. Pacijenti su podijeljeni u tri različite zone po težini svoje kliničke slike”, dodala je Gomerčić Palčić.


Davorin Visnjic/PIXSELL