Zahtjev za ocjenu ustavnosti

TVRDE DA JE ZAKON NEUSTAVAN: Morate omogućiti udomiteljstvo i istospolnim zajednicama

Bojana Mrvoš Pavić

foto Flickr

foto Flickr

„Iako zakon izrijekom ne zabranjuje životnim partnerima udomiteljstvo, ono primjenom zakona nije niti moguće. Intencija zakonodavca tim zakonom jest socijalno isključivanje životnih partnera kao pružatelja i korisnika usluge udomiteljstva“, ističe Grđan.ZAGREB – Nakon udruge Dugine obitelji i saborske oporbe, zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu na Ustavni sud su poslali i aktivisti Kristijan Grđan i Ivan Zidarević, koji ne traže ukidanje zakona već njegovu dopunu kojom bi se udomiteljstvo omogućilo i životnim partnerima. Fokusiraju se, međutim, na probleme koji su u raspravi, fokusiranoj na udomljavanje djece kod istospolnih parova, prošli „ispod radara“, a tiču se prava životih partnera da udomljavaju odrasle osobe, primjerice nekog od svoje rodbine, kao i prava da kao korisnici udomljavanja ne budu u starosti razdvajani.


Kako pojašnjavaju, osoba koja živi u registriranom, životnom partnerstvu nema pravo na tzv srodničko udomljavanje, primjerice bake ili djeda, dok istovremeno gej samac to pravo ima. Sklopi li taj isti gej samac životno partnerstvo, oduzet će mu se dozvola za srodničko udomiteljstvo, upozoravaju Grđan i Zidarević. Kako nadalje ističu, životni partneri nemaju niti pravo na zajedničko udomljavanje kao korisnici udomiteljstva, što znači da će sustav stare i nemoćne životne partnere, koji su godinama zajedno živjeli, razdvojiti i poslati u život u različitim udomiteljskim obiteljima.


„Iako zakon izrijekom ne zabranjuje životnim partnerima udomiteljstvo, ono primjenom zakona nije niti moguće. Intencija zakonodavca tim zakonom jest socijalno isključivanje životnih partnera kao pružatelja i korisnika usluge udomiteljstva“, ističe Grđan.
Glavni je argument ovog zahtjeva za ocjenom ustavnosti činjenica da je zakonodavac, kad već poistovjećuje udomiteljstvo s obitelji, trebao uvažiti i činjenicu da su i životni partneri u hrvatskom pravnom sustavu obitelj. Radi se, zaključuju aktivisti, o direktnoj diskriminaciji na osnovi obiteljskog stanja i privatnog života, kao i o ustavnom pravu na odabir profesije i prava na rad.


Ne traže ukidanje zakona jer smatraju da je od prevažnog značaja te da bi njegovo ukidanje imalo teške posljedice za korisnike udomiteljstva. Smatraju, međutim, da je zakon neustavan te traže od Ustavnog suda da naloži Hrvatskom saboru dopunu zakona kojom bi se omogućilo udomiteljstvo životnim partnerima, ili da pak da dade svoje uključujuće tumačenje.


Kristijan Grđan je aktivist koji je još 2006. godine utabavao put za zakonsko prepoznavanje zločina iz mržnje, niz godina je radio na pravima seksualnih i rodnih manjina, bio je nacionanalni savjetnik za HIV/AIDS i ljudska prava u UNDP Hrvatska, dok je unatrag 15 godina i aktivist za prava osoba s invaliditetom. Zidarević je predstavnik Europske civilne inicijative Zagreb, također angažiran u mnogobrojnim građanskim incijativama.