Prikupljanje donacija

Tuženi članovi referendumske inicijative za Lungomare skupili 25 tisuća kuna

Hina

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

"Nakon što smo prije nekoliko dana započeli s prikupljanjem donacija građana kako bi mogli pokriti početne troškove suđenja, sa zadovoljstvo mogu potvrditi kako smo do sada skupili 25 tisuća kuna, što je više nego dovoljan iznos za prvi krug ročišta" - izjavila je članica referendumske inicijative za Lungomare Ivana Nataša Turković Članovi referendumske inicijative za Lungomare rekli su u subotu u Puli da su do sada skupili 25 tisuća kuna od donacija građana, da bi mogli pokriti početne troškove suđenja, nakon što je protiv njih troje tužbu podnio investitor hotela na Valkanama, odnosno tvrtka Hotel Valkane.


 


“Nakon što smo prije nekoliko dana započeli s prikupljanjem donacija građana kako bi mogli pokriti početne troškove suđenja, sa zadovoljstvo mogu potvrditi kako smo do sada skupili 25 tisuća kuna, što je više nego dovoljan iznos za prvi krug ročišta” – izjavila je članica referendumske inicijative za Lungomare Ivana Nataša Turković na konferenciju za novinare.
Do sada je, kaže, 89-tak građana uplatilo donaciju. Među najvećim donacijama je ona jedne tvrtke koja je uplatila devet tisuća kuna.


Investitor u hotel na Valkanama, odnosno tvrtka Hotel Valkane podnijela je tužbu protiv Ivane Nataše Turković, Alekseja Orela i Borisa Stermotića iz referendumske inicijative za pulski Lungomare.


Prvo ročište zakazano je za 12. prosinca za postupak protiv članice inicijative Ivane Nataše Turković. Nju se, među ostalim, tereti i zbog govora na sjednici Gradskog vijeća Pule, održanoj 1. lipnja ove godine, drugo je zakazano za 6. veljače protiv Alekseja Orela i Borisa Stermotića kojih se tuži zbog zbog izgovorene riječi, odnosno izjave i stavova iznesenih u jednoj radijskoj emisiji, 27. svibnja ove godine.


“Nastavit ćemo prikupljati sredstva zato što nam je rečeno da ovakva suđena traju dvije do dvije i pol godine. Cilj nam u siječnju pokrenuti veliku međunarodnu kampanju kojom ćemo prikupljati sredstva u cilju pokretanja zaklade koja će financirati, odnosno pomagati osobama koje imaju ovakve odnosno tužbe koje investitori, velike kompanije i drugi moćni pojedinci podižu protiv novinara i aktivista u cilju da ih se ušutka, zastraši, a kako bi ih se odvratilo od daljnjih djelovanja”, poručila je Turković.


“Imamo uvjete za otvaranje komunikacije s gradom. Jedan je uvid u lokacijsku dozvolu, ali od Grada Pule smo dobili odbijenicu na šest stranica. Ne dopušta nam se da vidimo što je lokacijskom dozvolom planirano i koji je krajnji investitorov projekt”, istaknula je Turković.


Najavila je i da će uložiti žalbu Ministarstvu i Ustavnom sudu; “javnost mora znati što se planira”, poručila je Turković.