Stota obljetnica rođenja

Andrej Plenković: Tuđmanova ostavština uporišna je točka naše politike: Snažna, sigurna i moderna Hrvatska! 

Andrej Plenković

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Tuđmanovo vizionarstvo i postignuća, kao i pouzdanje u europsku budućnost, trajno nas obvezuju. Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe, kao sigurnu državu, gospodarski prosperitetnu, socijalno uključivu te kao odgovornog čimbenika međunarodne zajedniceŽivotni put prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana započeo je prije stotinu godina u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju, što ćemo u ovome tjednu dostojanstveno obilježiti.Na znanstveno-stručnom skupu i velikoj svečanosti u KD-u Vatroslava Lisinskog u subotu, 14. svibnja 2022., u prigodi 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, odat ćemo dužno priznanje prvom predsjedniku Republike Hrvatske i utemeljitelju Hrvatske demokratske zajednice. U njegovu državničkom liku isprepliću se i nadopunjuju bogato iskustvo antifašista u Drugom svjetskom ratu, povjesničara, političkog disidenta, vizionarskog političara i pobjedonosnog zapovjednika, koji je svoj život posvetio hrvatskoj borbi za neovisnost.U najzamršenijim povijesnim okolnostima prepoznao je prijelomni trenutak za ostvarenje slobodne hrvatske države. Poduprijet voljom hrvatskog naroda, koji je na referendumu dao plebiscitarnu potporu njegovom prijedlogu osamostaljivanja Hrvatske, te uz hrabrost i veliku žrtvu hrvatskih branitelja, ostvario je tisućljetni san o slobodnoj i samostalnoj državi. Usto postavio je temelje razvoja demokracije, institucija i pluralizma u Hrvatskoj. Tuđmanovo vizionarstvo i postignuća, kao i pouzdanje u europsku budućnost, trajno nas obvezuju. Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe, kao sigurnu državu, gospodarski prosperitetnu, socijalno uključivu te kao odgovornog čimbenika međunarodne zajednice.
Tuđman je itekako bio svjestan nezacijeljenih rana u nacionalnom tkivu zbog dubokih podjela koje su razjedinile hrvatski narod u 20. stoljeću. Stoga je njegova vizija počivala na svehrvatskoj pomirbi, uključujući i nacionalne manjine, kao dio hrvatskog političkog korpusa, čime se vodio i pri mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. U tom istom duhu Vlada koju vodim nastavlja danas graditi tolerantno i uključivo društvo, u kojem želimo da se svi naši sugrađani osjećaju ravnopravnima. Istodobno, nastavljamo s njegovom politikom povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske, pri čemu se osobito zalažemo za jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Tri desetljeća od prijelomnih trenutaka kada je Franjo Tuđman poveo hrvatski narod u ostvarivanje toliko željene slobode, njegova je ostavština i danas uporišna točka naše politike: osnaživati Hrvatsku kako bi samostalno odlučivala o svojoj sudbini i mogla što bolje služiti interese hrvatskog naroda. Kada sam izabran za predsjednika stranke 2016. godine, izjavio sam da želim HDZ vratiti ondje gdje ga je postavio predsjednik Tuđman, koji je najsnažniju i najširu hrvatsku stranku usidrio na desnom političkom centru.


Tuđman je bio istinski suverenist koji je ostvario što je malo kojem državniku uspjelo, unatoč nepovoljnim okolnostima: ujedinio je svoj narod iza zajedničke vizije, vratio mu njegovu suverenost kroz ostvarenu samostalnost i međunarodno priznanje, izgradio demokratske institucije i vojsku, obranio i oslobodio domovinu te čvrsto je usmjerio u euroatlantske integracije.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ


 


Trideset godina nakon stečene neovisnosti Hrvatska se danas ponovno suočava s velikim izazovima, globalnim, ali i nacionalnim. Članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, Hrvatska je osnažila svoju državnost i učvrstila je na razini koju nikada prije u svojoj povijesti nije imala. To je moderni suverenizam kojim danas nacionalni suverenitet proširujemo izvan nacionalnih granica, pomoću novih poluga kojima suodlučujemo o budućnosti našeg kontinenta i snažimo međunarodni položaj Hrvatske. Sve to danas je u službi ostvarivanja strateških projekata na korist naših sugrađana, poput Pelješkog mosta, koje bismo teško bili ostvarili bez članstva u Europskoj uniji. Slično je i s izazovima digitalne transformacije gospodarstva, ili energetske i zelene tranzicije, kojima moderniziramo zemlju. Stoga domoljublje danas sigurno nije u izolacionizmu koje bi nas vratilo desetljeća unazad i značajno umanjilo naš utjecaj i razvojne mogućnosti. Naprotiv, ono se danas najbolje očituje u odvažnom i samosvjesnom promicanju vlastitih interesa unutar Europske unije čije vrijednosti dijelimo, i čija kolektivna snaga je jamac našeg bržeg razvoja.


Istodobno, kao zemlja koja je svoju slobodu platila najvišom cijenom u Domovinskom ratu, naša je dužnost da skrbimo o onima koji su za to najzaslužniji, hrvatskim braniteljima. Ali. isto tako, kontinuirano jačamo domovinsku i nacionalnu sigurnost, kao i sposobnosti Hrvatske vojske, primjerice nabavom borbenih aviona Rafalea i kopnenih vozila Bradleyja. Povratkom rata u Europu to je još važnije nego prije. U vremenu ruske agresije i invazije na Ukrajinu, Hrvatska vodi principijelnu politiku s uvjerenjem da je na pravoj strani povijesti i morala, na kojoj bi danas bio i Franjo Tuđman da je još među nama. Stoga ćemo nastaviti graditi partnerstvo i pomagati prijateljskom ukrajinskom narodu, koji danas brani slobodu i vrijednosti svoje zemlje, ali i cijele Europe.


Slijedeći Tuđmanova načela, u vremenima gospodarskih, zdravstvenih i sigurnosnih izazova bez presedana, nastavit ćemo voditi odgovornu politiku koja čvrsto štiti hrvatske nacionalne interese i stoji iza hrvatskog gospodarstva, hrvatskog radnika i svakog hrvatskog čovjeka.
S povijesnim odmakom, danas možemo realno ocijeniti neizmjerno važno mjesto koje je prvi hrvatski predsjednik zasluženo zauzeo u hrvatskoj povijesti. Kao njegovi sljedbenici i politički nasljednici, zahvalni za sve što je učinio za Lijepu Našu, na nama je danas odgovornost da u novim okolnostima i pred novim izazovima vodimo Hrvatsku u smjeru koji će značiti snažniju i utjecajniju državu te bolji i sretniji život za svakog hrvatskog čovjeka!