Analiza

Troje od četvero Europljana namjerava putovati u idućih pola godine. Kako na listi destinacija stoji Hrvatska?

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naša zemlja za sobom je ostavila Njemačku, ali i Tursku. Troje od četvoro Europljana namjerava otputovati u sljedećih šest mjeseci, a najprivlačnija su mediteranska odredištaRIJEKA – Unatoč pandemiji i sukobu u Ukrajini, želja Europljana za putovanjima je na vrhuncu. Naime, prema podacima Europske komisije za putovanja (European Travel Commission – ETC), 77 posto njih ima planove za putovanje između travnja i rujna ove godine. Prema istraživanju ETC-a, unatoč neizvjesnosti uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i stalnoj prijetnji od širenja COVID-19, želja diljem Europe za unutareuropskim putovanjima je nesumnjivo jaka. Tri od četiri Europljana namjerava otputovati u sljedećih šest mjeseci, a najprivlačnija su mediteranska odredišta.


Španjolska na vrhu


Kako se ljeto približava, sve veći udio Europljana želi putovati u razdoblju između travnja i rujna ove godine. Više od polovine njih, oko 56 posto, planira posjetiti drugu europsku zemlju, dok 31 posto bira domaća putovanja. Na svim analiziranim tržištima, ispitanici iz Italije, Španjolske, Poljske, Velike Britanije i Njemačke pokazuju najveći optimizam u pogledu putovanja. Istraživanje ETC-a pokazuje kako će ove sezone najtraženija destinacija biti Španjolska koju bira oko 11 posto ispitanika, s time da ima i velik rast potražnje od 4 posto u odnosu na lani. Na drugom mjestu po potražnji je Italija, a slijede Francuska, Grčka, Portugal te Hrvatska koja je na šestom mjestu Top 10 destinacija europskih turista ovog ljeta. Hrvatsku prema ovom istraživanju bira nekih 5 posto ispitanika. Zanimljivo je da je naša zemlja za sobom ostavila Njemačku, ali i Tursku koju bira 4 posto ispitanika.


Rezultati istraživanja potvrđuju da planovi putovanja Europljana slijede sezonski obrazac, a odmor na suncu i plaži je za najveći dio njih preferirana opcija za nadolazeće mjesece.
Kako se ljeto približava, većina Europljana namjerava uzeti godišnji odmor od 4 do 6 noćenja ili 7 do 9 noćenja, a koliko ih na odmoru planira biti oko 27 posto. Četvrtina ispitanih će se odlučiti za putovanja od 10 noći ili dulja, i to su uglavnom obitelji. S druge strane, parovi jako preferiraju takozvana mikroputovanja, dakle, putovanja koja uključuju do tri noćenja. U ETC-u navode kako je želja za putovanjima velika unatoč stalnom sukobu između Rusije i Ukrajine i rastućim troškovima života.


Oprez s rezervacijama


Što se tiče planiranog budžeta za godišnji odmor, oko polovine ispitanih planira na odmor potrošiti između 500 i tisuću eura, pri čemu je porastao udio onih koji planiraju potrošiti do tisuću eura. S druge strane, za 8 posto je pao broj onih koji će na godišnji odmor potrošiti više od dvije tisuće eura. A iako su Europljani u odnosu na lani puno sigurniji da će ove godine putovati na odmor i kamo će uopće putovati, samo četvrtina već sada ima i konkretne rezervacije, što ukazuje na to da se ipak čeka razvoj događaja i da se turisti ne žele unaprijed financijski obvezati na plaćanje. Stoga europski putnički sektor mora računati da će ovog ljeta ciljati na last-minute turiste.


Pa iako po nekim istraživanjima Hrvatska ove godine dolazi na visoko četvrto mjesto najtraženijih destinacija njemačkih turista, prema ETC-u, Nijemci će putovati najviše u Grčku, Italiju, Španjolsku, Tursku i Austriju.


S druge strane, Hrvatska je peta najtraženija destinacija za Francuze, najtraženija destinacija za Poljake te druga najtraženija za Austrijance. Naime, 15 posto Austrijanaca planira na godišnji odmor u Italiju, a 12 posto u Hrvatsku. U Njemačku će na godišnji 7 posto Austrijanaca, isto toliko i u Španjolsku, a u Grčku tek 5 posto austrijskih gostiju.