Velikogorički i novogradški slučaj

Troje od 10 okrivljenika već priznalo korupciju, dobili rad za opće dobro za kaznu

Vanja Vesić

Vinko Grgić / Foto Ivica Galovic/ PIXSELL

Vinko Grgić / Foto Ivica Galovic/ PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice za Barišića, Grgića, Peteka i ostale suokrivljenike odlučivat će u studenome, a očekuje se da bi moglo biti i još nekih nagodbi za blaže presude 


 


ZAGREB – Troje od deset okrivljenika iz optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) protiv bivšeg velikogoričkog gradonačelnika i aktualnog HDZ-ovog sabornika Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške i bivšeg SDP-ovca Vinka Grgića te poduzetnika Kreše Peteka priznali su krivnju i sporazumno osuđeni na rad za opće dobro i uvjetne kazne. Riječ je o službenicima iz mandata dvojice inkriminiranih gradonačelnika koji su manipulirali s natječajnim dokumentacijama radi pogodovanja poduzetniku u dva zasebna slučaja građevinskih projekata »teških« 22, 6 milijuna eura financiranih iz EU-fondova. Trojka je na blaže kazne osuđena zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti od 2018. do 2021. Prema objavljenoj presudi Županijski sud u Zagrebu suoptuženoj Katarini Gašparac voditeljici EU-projekta iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba zamijenio je jednogodišnju kaznu zatvora uvjetnom sankcijom uz rok kušnje od tri godine. Rad za opće dobro i novčana kazna od 13.400 eura dosuđena je i direktoru VG Vodoopskrbe Tomislavu Jelisavcu. Oboje su priznali da su na traženje HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Barišića manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s ciljem da se radovi dodjele u korist tvrtke poduzetnika Kreše Peteka povezanog s velikogoričkim gradonačelnikom.
U novogradiškom slučaju Zvonku Marasu iz tvrtke Solarna energija kazna od osam mjeseci zatvora također je zamijenjena radom za opće dobro, ali i novčanom kaznom od 26.700 eura, odnosno oko 200.000 kuna. Po sličnom modusu operandi manipuliralo se natječajima u korist Marasove i Petekove tvrtke u odnosu na ostale tvrtke-natjecatelje. U pitanju je bio projekt izgradnje »BIOSOL – solarne elektrane« te plan izgradnje reciklažnog dvorišta u zamjenu za 15.000 eura mita koje je po navodima iz optužnice Petek dao Grgiću. Šteta za EU-fondove većim je dijelom spriječena zahvaljujući brzoj reakciji istražitelja. Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice za Barišića, Grgića, Peteka i ostale suokrivljenike odlučivat će u studenome, a očekuje se da bi moglo biti i još nekih nagodbi za blaže presude.