Imunolog iz Rijeke

Trobonjača: ‘Dobro je da se omikron ovako brzo širi. Ali za pretpostaviti je da to nije kraj epidemije’

P. N.

Zlatko Trobonjača / Foto Vedran Karuza

Zlatko Trobonjača / Foto Vedran Karuza

Trobonjača je protumačio i zašto neke osobe obole od koronavirusa više puta



Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci drži kako će omikron uskoro početi dominirati i u Hrvatskoj.


“Teško je predvidjeti dolazi li s omikronom i kraj epidemije. S obzirom na sva događanja do sada i razvoj virusa, vidimo da su do nas došla četiri opasna soja koronavirusa i može se pretpostaviti da to nije kraj, da će se virus i dalje razvijati i da ćemo se suočavati s nekim novim sojevima koji imaju neke drukčije karakteristike. Dobro je da je omikron zarazan jer će se relativno brzo raširiti i dosta ljudi imunizirati i time onemogućiti da se drugi sojevi u većoj mjeri šire i dolaze u populaciju koja ima određenu imunost”, rekao je Trobonjača danas za HRT.


Osvrnuo se na primjer Afrike u kojoj je procijepljenost 6 posto, a broj oboljelih u postotku znatno manji.




Pribojava se da bi eksplozivno širenje omikrona, unatoč procjeni da će uzrokovati lakše oblike bolesti, moglo dovesti do povećanja hospitalizacije.


Osvrnuo se i na novo proteinsko cjepivo.


“Ono je više tradicionalno cjepivo, temeljeno na tradicionalnim metodama pripravka cjepiva. Od mRNA cjepiva dobivamo uputu za sintezu jednog virusnog proteina kojeg nakon što se sintetizira imunološki sustav prepozna i na njega reagira, a u proteinskom dobivamo gotov protein. Ali moramo znati da mi dominantno reagiramo s proizvodnjom protutijela, malo slabije sa staničnom T limfocitnom imunošću koja nas štiti od težih oblika bolesti, a s druge strane u proteinskom cjepivu moramo koristiti, da bi ostvarili imunosni odgovor, pojačivače imunosti što možda nije dobro u odnosu na neka druga stanja imunosnog sustava, rekao je te dodao da ljudima koji boluju od autoimunosnih bolesti ne bi preporučio proteinsko cjepivo i da bi u takvim situacijama mRNA cjepivo bilo pametnije jer se radi o čistom antigenu bez pojačivača i dodataka”.


Na upit zašto neke osobe obole od koronavirusa više puta, imunolog Trobonjača rekao je da u populaciji imamo razna stanja što se tiče imunosnog sustava i razne imunonedostatnosti.


“Relativno česta imunonedostatnost je proizvodnja imunoglobulina koji se nalaze na sluznicama i štite ih od infekcije. Ljudi toga nisu ni svjesni jer nemaju neke veće probleme što se tiče zdravlja, a onda se u ovakvim stanjima mogu pokazati i ljudi se mogu više puta inficirati. A i mi nemamo epidemiju s jednim sojem, već više i ako stvorite imunost protiv jednog soja to ne znači da će vas imunost pokrivati protiv drugog soja, rekao je i dodao da to nije često, ali se događa”, zaključio je Trobonjača u razgovoru za HRT.