Ministrica EU fondova

Tramišak nije zadovoljna projektima u željeznici: “HŽ se mora ubrzati, moglo bi nam propasti 20 mlrd kuna

Portal Novi list

Nataša Tramišak / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nataša Tramišak / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Desetljeće pred nama je prilika da ispravimo velike nedostatke u željeznicama, objašnjava ministricaMinistrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak bila je gošća N1 Studija i govorila o revitalizaciji Banije te željezničkoj infrastrukturi


Tramišak kaže da je željeznička infrastruktura u posebnom fokusu Ministarstva.


“Sredstva iz razdoblja 2014.-2020. su još uvijek u tijeku. Ja nisam zadovoljna s realizacijom projekata u željeznici. Hrvatske željeznice odnosno HŽ infrastruktura koja je korisnik sredstava zasigurno treba proći proces restrukturiranja i stvaranja boljih kapaciteta. Željeznica je jedan od najefikasnijih i jeftiniji oblik prijevoza. Hrvatska ima tu mogućnost pojeftiniti ne samo putnički prijevoz, već i prijevoz roba. Preduvjet za to je modernizirana željeznička infrastruktura, ali i nabavka novih vlakova.
Desetljeće pred nama je prilika da ispravimo velike nedostatke u željeznicama”, objašnjava ministrica.


Na pitanje tko je kriv za sporu provedbu projekata u HŽ infrastrukturi, Tramišak kaže da je to pitanje za njih.


“To je pitanje za njih. Ono što mi vidimo je spora dinamika realizacije projekata. Razdoblje korištenja sredstava se približava kraju. Ako želimo sva sredstva iskoristiti, moramo ubrzati realizaciju projekata. Ovdje govorimo o projektima u cijeloj državi. Ukupno se treba iskoristiti još 20 milijardi eura, a oko milijardu eura otpada na HŽ infrastrukturu”, rekla je.


Ministrica je kazala da smo trenutno na gotovo 76 posto iskorištenosti fondova Europske unije. “Veliki je poziv svima da aktivno pristupe realizaciji svih projekata”, istaknula je.