Odbor za vanjsku politiku

Tonino Picula imenovan predsjednikom radne skupine EP-a za zapadni Balkan

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

»Proširenje Europske unije bit će prioritet mojeg mandata predsjednika Radne skupine, u skladu i s ranijim imenovanjem na mjesto izvjestitelja za preporuke Europskog parlamenta o zapadnom Balkanu«, najavio je Picula prilikom imenovanjaZAGREB/BRUXELLES Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je u četvrtak predsjednikom Radne skupine za zapadni Balkan u Odboru za vanjsku politiku (AFET) Europskog parlamenta i najavio da će širenje EU-a na regiju biti prioritet njegovog rada, priopćio je ured zastupnika.


Radna skupina za zapadni Balkan ustanovljena je kako bi odražavala političke prioritete Europske unije i osigurala koherentniji pristup Europskog parlamenta regiji.


»Proširenje Europske unije bit će prioritet mojeg mandata predsjednika Radne skupine, u skladu i s ranijim imenovanjem na mjesto izvjestitelja za preporuke Europskog parlamenta o zapadnom Balkanu«, najavio je Picula prilikom imenovanja.
»Riječ je zemljama koje su značajni hrvatski gospodarski partneri, s kojima dijelimo zajedničku povijest. Od našeg je najvećeg interesa da na svim svojim vanjskim granicama imamo druge članice EU-a jer to nam osigurava stabilnost i sigurnost«, naglašava SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu.


Picula je istaknuo i da će »hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prilika da Republika Hrvatska potvrdi svoje vanjskopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija nama susjedne regije zapadnog Balkana«.


U priopćenju se podsjeća da je Picula više puta naglasio kako je upravo europska perspektiva zapadnog Balkana, odnosno politika proširenja EU, snažan alat za stabilizaciju regije, te je nedavno neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom negativno ocijenio. Hrvatski europarlamentarac je upozorio da je u tom slučaju pod upitnik došla vjerodostojnost EU. Ponovio je kako su te dvije zemlje zaslužile otvaranje pregovora, i izrazio nadu da će to biti učinjeno na Zagrebačkom summitu najavljenom za svibanj ove godine.


Radna skupina za zapadni Balkan odgovorna je za koordinaciju, uspostavljanje inicijativa i izvještavanje o zapadnom Balkanu, povezivanje s Vijećem Europe, dionicima iz svih institucija Europske unije, suradnju s predstavnicima i dionicima iz zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo iz regije, kao i predstavnicima UN-a i Svjetske banke i drugih međunarodnih aktera.