Možemo!

Tomislav Tomašević uvjeren: ‘Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja’

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke«, ocijenio je TomaševićČlan političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je u petak da su uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, među kojima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predizborna, a HDZ je nazvao feudalnom strankom.


»Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori – bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke«, ocijenio je Tomašević.


Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost, dodao je.
Smatra da su uhićenja očigledno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projektima vjetroelektrana na području Šibensko – kninske županije.


Tomašević tvrdi da će platforma Možemo! iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima – šumama, vodama, tlom, prostorom, kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist.


U platformi se zalažu za veći udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, inzistiraju na decentraliziranom energetskom sustavu, lokalnom vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije, građanskom sudjelovanju i suvlasništvu energetskih objekata te na osnivanju energetskih zadruga i drugih modela energetske demokracije.


»Isto tako ćemo se u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora boriti za uvođenje demokratskog upravljanja u javna poduzeća poput Hrvatskih šuma i HEP-a, tako da nadzor nad profesionalnim upravama imaju građani kao korisnici javnih usluga, poslovni korisnici, radnici, neovisni stručnjaci i drugi društveni akteri«, poručio je Tomašević.