Nova era za metropolu

Tomašević preuzeo vlast u Zagrebu: ‘Situacija je čak i gora nego što sam očekivao. Najveći izazov je dug’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

To je najveći izazov koji trebamo odmah početi rješavati. Ne bih o detaljima, da vam sad kažem koliki je gubitak u prošloj godini, neće vam to dati punu sliku zbog nekih drugih varijabli, rekao je“Da, situacija u Zagrebu jest nešto gora nego sam očekivao, ali ipak ne bih pretjerivao”, izjavio je nakon jutrošnje primopredaje vlasti u Zagrebu novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.


Time je i formalno okončana Bandićeva era u Zagrebu, a hrvatska metropola nakon puna dva desetljeća otvara novo poglavlje.


“Financijsko stanje nije dobro i s time ćemo se odmah pozabaviti. Već danas imam detaljan sastanak s pročelnicom za financije oko toga. Danas je već sastanak i s nekim drugim pročelnicima, dok idući tjedan imamo sastanak s političkim strankama oko konstituiranja Skupštine. Razgovori sa SDP-om idu dobro, iako još neke stvari nismo dogovorili. Razgovaramo o programskoj suradnji i programskim ciljevima do kraja ovog mandata. Kad sve dogovorimo izvijestit ćemo javnost. Sjednica je zakazana za 17. lipnja i dotad će sve biti riješeno”, izjavio je Tomašević.


Foto galerija: Tomašević preuzima vlast u Zagrebu Foto: Davor Kovačević
Svim zaposlenicima gradskih tvrtki i ustanova je poručio da ih sve zajedno čekaju veliki izazovi.


“Čekaju nas veliki izazovi, ali vjerujemo da možemo prebroditi sve i poboljšati kvalitetu života u Zagrebu. Mi ćemo voditi primjerom u smislu da ćemo biti otvoreni, skromni, pristojni i da ćemo biti na usluzi građanima ovog grada. To očekujemo i od svih ostalih”, dodao je.


Nije htio otkriti koliki je trenutni dug Grada Zagreba, već da će detalje objaviti nakon sastanka s pročelnicom za financije.


“To je najveći izazov koji trebamo odmah početi rješavati. Ne bih o detaljima, da vam sad kažem koliki je gubitak u prošloj godini, neće vam to dati punu sliku zbog nekih drugih varijabli. Poskupljenja usluga? Mi ćemo dati sve od sebe da do poskupljenja usluga ne dođe i da osnovno funkcioniranje grada ne dođe u pitanje”, dodao je.


Situacija, nastavlja, nije bajna, ali tvrdi da za sve to postoje rješenja.


“Što se tiče javnog prijevoza, činjenica je da karta nije skupa. Ali neki gradovi u Europi, poput Talinna, imaju potpuno besplatan javni prijevoz. U svim europskim metropolama je javni prijevoz subvencioniran iz proračuna, negdje čak i sto posto. Sastanak s Pripuzom? Što se tiče suradnje s privatnim poduzećima, ne bih tu trčao pred rudo. Što se tiče žičare, u interesu je grada da se što prije dobiju uporabne dozvole, da se utvrdi da je sigurna i ne stvara buku. Nisam sretan što je ona ovakva izgrađena, ali je moramo staviti u pogon. Žičara mora početi ostvarivati prihode, jer krediti već stižu na naplatu”, zaključio je Tomašević.


Zahvalio je na radu svojoj prethodnici Jeleni Pavičić Vukičević i otkrio da mu je dala neke savjete.


“Razgovor je bio vrlo otvoren i konstruktivan, ali neke savjete bih ipak zadržao za sebe. Vjerujem da su izvješća korektno napravljena, iako ćemo za neka još tražiti dodatnu reviziju”, dodao je Tomašević.


Kaže da je dosad dobio ostavku samo pročelnika Lovrića, dok će se sa svima ostalima razgovarati i vidjeti koje su im ambicije i kako ocjenjuju svoje dosadašnje mandate.


S premijerom Andrejem Plenkovićem se, navodi, još nije čuo, niti mu je čestitao.


“Dogovorili smo da se danas čujemo. Nadam se da ćemo se uskoro sjesti oko svih ovih bitnih projekata, gdje je nužno partnerstvo između grada i države – od obnove od potresa do zdravstvenih projekata”, zaključio je novi gradonačelnik Zagreba.