Gradonačelnik Zagreba

Tomašević otkrio nova pravila za dodjelu kućica na Adventu: ‘Prekinut ćemo taj reket’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Odluka o prestanku prijava za dodjelu novčane potpore roditeljima-odgojiteljima stupa na snagu vjerojatno 5. rujnaGradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je otkrio kako će odluka o prekidu novih prijava za novčane potpore roditeljima -odgajateljima najvjerojatnije stupiti na snagu 5. rujna.


“Dvije odluke smo stavili na javno savjetovanje – dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima-odgojiteljima. Ono što je dopuna te odluke je ono što smo obećali u izbornom programu, a to je da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika dok se ne evaluiraju demografski i ostali učinci te mjere. Prije svega želimo vidjeti demografske učinske jer je to predstavljeno kao demografska mjera. Prijedlog je da ukoliko Skupština to usvoji, onda ide stupanje odluke na snagi i zato je 5. rujna stavljen kao datum. I ako stavimo datum kasnije, opet će netko reći zašto ne duže. Najpravednije je da odluka na snagu stupi odmah. Naša namjera je jasno prikazana u našem programu, mislimo da nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom”, rekao je Tomašević, prenosi N1.


Na javno savjetovanje od 30 dana ide i odluka o novim pravilima za dobivanje kućica i štandova na manifestacijama.
“Druga odluka koju smo stavili na javno savjetovanje je odluka o davanju na zakup i drugo korištenje površina javne namjene. Rekli smo već da je to nešto što namjeravamo riješiti na idućoj Skupštini. Radi se, naime, o tome da želimo zabraniti podzakup, ovo što se događalo s Adventom na nekoliko načina. Da bude još jasnije propisano da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme manifestacija. Da se kućice i štandovi isključivo mogu dodjeljivati isključivo javnim natječajom. Dosad je to bilo neposrednom dodjelom pa se događalo da su se u podzakup davale kućice po basnosnovnim cijenama. Želimo prekinuti tu praksu, reket koji je bio u Zagrebu i zato će to biti isključivo temeljem javnog natječaja. Bit će više organizatora tako da se ne ide u nikakav podzakup jednom kad se dobije odobrenje Grada za dodjelu prostora. I dalje će biti mogućnost neposredne dodjele, ali ne za vrijeme Božića”, dodao je Tomašević.