Nastavljaju se pregovori, ali...

Možemo i SDP sve su dalje od dogovora. Tomašević na izbore za gradonačelnika Zagreba želi ići – sam

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

U SDP-u su zaključili da im je predizborna koalicija s Tomaševićem kao zajedničkim kandidatom za gradonačelnika najbolje rješenje. No, Tomašević bi htio upravo suprotno, da na izbore izađe sam, plasira se u drugi krug i da ga zatim SDP podrži u srazu s najvjerojatnije Bandićem.ZAGREB – I po drugoj anketi koju je, u kratkom vremenskom razdoblju, naručila lijevo-liberalna oporba u Zagrebu, od svih potencijalnih kandidata za gradonačelnika uvjerljivo je najpopularniji Tomislav Tomašević, koji je u Saboru predsjednik Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Sada je pitanje hoće li ova politička grupacija nastaviti naručivati ankete ili će uskoro postići sporazum o načinu nastupa na lokalnim izborima u Zagrebu. Što se potonjeg tiče, čini se da su SDP, Možemo i ostali trenutačno dalje od dogovora nego prije početka njihovih pregovora, koji su se i jučer odvijali.


Sraz s Bandićem


Tomašević je na posljednjim izborima 2017. bio još šire nepoznat i s tim je u skladu bio njegov rezultat za zagrebačkog gradonačelnika, dobio je svega 13 tisuća glasova, nešto manje od četiri posto. Ali, u međuvremenu se on prometnuo u glavnu uzdanicu lijevo i liberalno orijentiranih birača koji žele da napokon završi vladavina Milana Bandića. U recentnoj anketi za Tomaševića se izjasnilo 30 posto ispitanika, dvostruko više nego za drugoplasiranog Bandića. Takav je omjer približno bio i u prošlom istraživanju. Treći je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras (osam posto), a slijede Vesna Škare Ožbolt, novi šef HDZ-a u Zagrebu Mislav Herman


Dakle, SDP nije iznjedrio nekog drugog kandidata, ponovo su mjerili Marasov rejting, a on je bitno niži nego Tomaševićev. Nadalje, lista Možemo u anketi je na 22%, a SDP-ova na 19 posto, što znači da je dobar dio socijaldemokratskih glasača više skloniji Tomaševiću nego Marasu, vjerojatno i iz razloga što naprosto procjenjuju da je on opasniji protivnik Bandiću, čiji im je silazak s vlasti prioritet. U ovim su okolnostima u SDP-u zaključili da im je predizborna koalicija s Tomaševićem kao zajedničkim kandidatom za gradonačelnika najbolje rješenje. Nije im uopće bilo lako prihvatiti da im još donedavno marginalni ljevičarski aktivisti, nastali i kao svjetonazorska opozicija SDP-u, budu ravnopravan partner, ali u aktualnoj konstelaciji snaga primarno im je da se ne dovedu u situaciju da Bandić izgubi izbore, a da oni budu tek u statusu Tomaševićeve podrške. Zato SDP inzistira da u startu budu dio moguće pobjedničke opcije.
No, Tomašević bi htio upravo suprotno, da na lokalne izbore izađe sam, plasira se u drugi krug, a ankete sugeriraju da mu to ne bi bio problem, i da ga zatim SDP, koji ipak više smatra protivnicima nego saveznicima, podrži u srazu s najvjerojatnije Bandićem, eventualno s nekim kandidatom iz desnog političkog spektra. O tome je Tomašević sasvim otvoreno progovorio preko vikenda.


– Izvjesno je da većinu u Gradskoj skupštini nakon ovih izbora nećemo moći imati bez postizborne suradnje sa SDP-om, no uvjeren sam da mogu i samostalno ući u drugi krug na izborima za gradonačelnika te tamo pobijediti uz glasove birača i SDP-a i drugih stranaka od centra prema ljevici, otkrio je Tomašević što doživljava kao idealan scenarij.


Junior partner


Znači SDP kao junior partner, zasad u postbandićevskom Zagrebu, a jednom možda i na nacionalnoj razini. Ako bi Tomašević definitivno odbio suradnju sa SDP-om prije izbora, njima ne bi preostalo nego da pod hitno pronađu konkurentnog kandidata za gradonačelnika, što Maras očito nije, i pokušaju s njim lidera Možemo istisnuti iz drugog kruga, u kojem će teško biti mjesta za dva čovjeka sličnog političkog profila. U svakom slučaju, Tomašević, kojeg se u javnosti percipira kao jedinu ozbiljnu alterantivu Bandiću, pa i onemoćalom SDP-u, u dominantnoj je poziciji. Još do jučer nije mogao niti zamisliti da mu SDP, politički gigant u odnosu na Možemo, nudi podršku i zatomljuje vlastite ambicije. Ali, Tomašević ipak nije politički neranjiv.


Svjesni svojih slabosti, SDP-ovci u prvi plan guraju tezu da je rušenje Bandića, protiv kojeg se vode sudski proces zbog zlouporabe položaja, cilj koji nadilazi bilo koji drugi i da mu se zato svi koji žele takav ishod moraju podrediti. U tom bi kontekstu na plodno tlo mogla pasti poruka SDP-a da je potrebno učiniti sve kako bi se na minimum svelo mogućnost da se Bandić održi na vlasti. U svježoj anketi je mjerena i popularnost Anke Mrak Taritaš i Renata Peteka, također pripadnika lijevo-liberalne oporbe, i kad se njihove brojke pridodaju Tomaševićevim i Marasovim, ta se grupacija ima pravo nadati čak i pobjedi u prvom krugu.