Afera Agrokor

Todorić: Nisam kriv, a nemam novca za odvjetnike. Možda se uključim u politiku pred izbore

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

''Ovo je sramota hrvatske države. Ova optužnica ne stoji'', prisnažio je Todorić najavljujući kako postoji mogućnost njegova uključivanja u politiku ''možda već za predstojeće parlamentarne izbore jer ova Vlada i katastrofalna oporba uništavaju državu''ZAGREB Nakon što je u četvrtak odgođeno suđenje za malverzacije u Agrokoru, prvooptuženi bivši vlasnik te kompanije Ivica Todorić ponovio je kako se ne osjeća krivim, a najavio je mogućnost da se aktivno uključi u politiku.


”Nisam kriv pa se nemam oko čega braniti. Ne moram imati odvjetnika kojeg ću dobiti po službenoj dužnosti. Nadam se da će premijer Andrej Plenković imenovati odvjetnika Borisa Šavorića, ali ja s njim neću surađivati”, kazao je Todorić aludirajući na odvjetnika koji je javnosti postao poznat nakon izbijanja afere Hotmail.


Moguće uključivanje u politiku


Ta je afera 2018. godine rezultirala ostavkom tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a za Šavorića su mediji tvrdili da je sudjelovao u pisanju “lex Agrokor” dok je njegov ured zastupao VTB banku.
Todorić je nakon odgođenog suđenja ustvrdio kako je posao, koji se spominje u optužnici, uredno obavljen, a Agrokor posluje na isti način i nakon njega. Uz to, priznao je da nema novaca za odvjetnike i rekao da ga u ovom postupku tuži ”kriminalna organizacija”.


”Ovo je sramota hrvatske države. Ova optužnica ne stoji”, prisnažio je Todorić najavljujući kako postoji mogućnost njegova uključivanja u politiku ”možda već za predstojeće parlamentarne izbore jer ova Vlada i katastrofalna oporba uništavaju državu”.


Todorić nije želio potvrditi stoji li upravo on iza arbitraže koja je protiv Hrvatske zbog “lex Agrokor” nedavno pokrenuta u Washingtonu.


”Neka Plenković i njegovi ljudi sada u Washingtonu dokazuju da sam imao lošu firmu i da bi to moglo državu stajati milijarde”, zaključio je Todorić.


Otkazivanje punomoći Sloković i Prodanovića


Suđenje Todoriću i njegovim suoptuženicima odgođeno je u četvrtak zbog otkazivanja punomoći njegovih dosadašnjih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića i nedolaska četvrtooptužene Nicole De Rossi.


Todorić kao predsjednik uprave Agrokora i Ante Huljev kao izvršni direktor financija su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.


Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.


De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa u ime švicarskog trgovačkog društva za navodno obavljene savjetodavne usluge.


Trećeokrivljenoj Piruški Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.


U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.


Istraga protiv Todorića, njegovih sinova i 12 menadžera


Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.


Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.