Pismo Božinoviću

‘To je udar na slobodu medija’: Sindikat policije zbog legitimiranja novinarke traži smjenu ravnatelja Miline

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ovakvo ponašanje je, ocjenjuje Sindikat, udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici po nalogu svojih policijskih šefova, koji se dodvoravaju lokalnim političkim moćnicima, mogli pokucati na vrataSindikat policijskih službenika u pismu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer, zbog korištenja policije u političke svrhe, ostavku glavnoga ravnatelja policije Nikole Miline.


»Tražimo da pokrenete postupak razrješenja Nikole Miline dužnosti glavnog ravnatelja policije, a od Službe za unutarnju kontrolu zatražite utvrđivanje odgovornosti visokih policijskih rukovoditelja tj. odgovornost osobe po čijem se nalogu ovako postupalo,« stoji u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata Mario Puškarić.


Sindikat smatra kako se u slučaju novinarke Đurđice Klancir radi o zlouporabi policije u političke svrhe i udaru na slobodu medija. Policija se koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara na temelju dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je iz redova vladajuće stranke, navodi Sindikat.
Navedeni je političar, tvrdi Sindikat, često viđen u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke i nekadašnjega načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.


Sindikat ocjenjuje kako je policija mogla utvrditi podatke samostalno svojim operativnim radom i putem Informacijskog sustava MUP-a.


Ovakvo ponašanje je, ocjenjuje Sindikat, udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici po nalogu svojih policijskih šefova, koji se dodvoravaju lokalnim političkim moćnicima, mogli pokucati na vrata.


Sindikat smatra kako je »ovakvo postupanje policije loša poruka u javnosti te nije odraz policijskih službenika koji provode policijske poslove i primjenjuju ovlasti već odraz sadašnjega stanja u sustavu gdje se vidi da politika upravlja policijom«.


Ocjenjuje kako je »u svemu najgore činjenica da će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o policiji, koji se radio mimo znanja svih sindikata koji djeluju u MUP-u, policijski sustav totalno svesti pod nadzor politike i politizirati do te mjere da će se ‘neposlušne’ policijske službenike moći premještati kada se hoće i gdje se hoće.«


Sindikat tvrdi kako će za policijske rukovoditelje biti sasvim dovoljno da ga njegov neposredni rukovoditelj ocjeni ocjenom »zadovoljava« i on će u tom trenutku biti smijenjen.