Prve žrtve poreznih provjera

Thompson nema dokaza za pozajmicu iz Ekvadora! Morat će platiti porez

Jagoda Marić

Porezna je ustanovila da nema dokaza da je Thompsonu novac stigao na račun iz inozemstva. Ako ne bude zadovoljna objašnjenjima, Porezna uprava može pjevaču izdati rješenje o plaćanju dodatnog poreza, kakvo je dobilo desetero ZagrepčanaZAGREB Čak 7,8 milijuna kuna dodatnog poreza morat će platiti deset građana Zagreba na osnovu rješenja što ih je u ožujku i travnju donijela Porezna uprava nakon provjere njihove imovine i prihoda koje su prijavili državi.


Prva su to rješenja u akciji u kojoj Porezna uprava provjerava nekoliko tisuća građana za koje je kompjutorski sustav ukazao na nesrazmjer imovine koju su kupili u posljednje tri godine i prihoda koje su prijavili i na njih platili poreze.


Kod tih deset građana Porezna je ustanovila da su imovinu stečenu u posljednje tri godine platili 17,6 milijuna kuna više nego što su iznosili njihovi ukupni prijavljeni prihodi, a kako u provjeri nisu ponudili dokaz da su ti prihodi uredno prošli kroz porezni sustav ili da su dobili pozajmicu ili kredit, poreznici su im razrezali novu poreznu obvezu.
Iako o imenima nitko ne želi govoriti naši izvori ističu da među deset Zagrepčana ima i »estradnjaka« ali i ljudi iz financijskog sektora.


Ta su rješenja tek početak pokušaja naplate poreza od građana koji kupili vrijednu imovinu, ali nisu istovremeno prijavili prihode potrebne da se ta imovina stekne.


Među građanima koje porezna uprava provjerava je i pjevač Marko Perković Thompson koji je negirao bilo kakve kontakte s poreznom upravom, optužujući medije da su zajedno s onima koji imaju strah od sjećanja na njegove koncerte i izlijeva domoljubnog naboja koji se na tim koncertima može opipati proglasili tog pjevača utajivačem poreza.


Međutim, više nam je izvora iz Porezne uprave potvrdilo da je od Perkovića ta Uprava zatražila provjeru prihoda na osnovu kojih je stekao određene nekretnine. Pojašnjenja je u Poreznoj upravi, tvrde naši izvori u dva navrata dao Thompsonov pravni zastupnik.


Prvi put odvjetnik je dao objašnjenje je dobio pozajmicu od prijatelja iz Ekvadora, a krajem prošlog tjedna priložio je i ugovor s poduzetnikom iz građevinskog sektora pozivajući se na to da je Perković određena sredstva stekao zahvaljujući tom poslu.       Što se tiče pozajmice iz Ekvadora Porezna je ustanovila da nema dokaza da je Thompsonu novac sjeo na račun iz inozemstva u Hrvatsku, niti je na carini prijavljen veći unos novca.

Ukoliko ne bude zadovoljna objašnjenjima Thompsonova odvjetnika Porezna uprava može mu izdati riješenje o plaćanju dodatnog poreza, isto onakvo kakvo je dobilo deset Zagrepčana.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u nedjelju, 6. svibnja, 2012.