Životopisi novih ministara

Teolog će voditi ministarstvo demografije, kineziolog je na čelu ministarstva poljoprivrede

Hina

Ivan Šipić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šipić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šipić rođen je 1974. godine u Sinju, po zanimanju je diplomirani teolog. Svoj radni vijek započeo je kao vjeroučitelj 2000. godineMinistar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro magistar je kineziologije, trenutno obnaša dužnosti glavnog tajnika Domovinskog pokreta i upravitelja zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a preuzimanje ministarstva bit će mu prva politička funkcija na nacionalnoj razini.


Prije dolaska u Banske dvore, Dabro je obnašao funkcije na razini lokalne samouprave. Od 2008. do 2017. godine bio je stručni suradnik za poslove komunalnog gospodarstva u Gradu Otoku, a 2017. godine odlazi na poziciju zamjenika župana Vukovarsko srijemske županije. Uz to, tri je puta biran za vijećnika županijske skupštine.


Domovinskom pokretu pristupa u lipnju 2021., a u studenom iste godine postaje tajnikom za članstvo i koordinaciju ustrojstvenih oblika. Funkciju glavnog tajnika stranke preuzeo je 2023., na kojoj je ostao do danas.
Osim što je glavni tajnik DP-a, Dabro je od 2020. godine upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja se bavi provođenjem humanitarnih aktivnosti za bolesne, starije i nemoćne osobe, djecu predškolske dobi, učenike, studente i druge osobe. Također, Dabro od 2021. radi i kao asistent voditelja unapređenja prodaje u tvrtki Filir d.o.o, tvrtki za trgovine i usluge iz Vukovara. Prije toga, od 2017. do 2021. godine, bio je član upravnog odbora u “Drvnom klasteru – Slavonski hrast”.


Političku karijeru počeo je u HDZ-u, gdje je najprije vodio gradsku, pa zatim županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a. Od 2016. izabran je za predsjednika HDZ-a Grada Otoka, na toj poziciji ostaje do 2018. godine.


Kada je riječ o obrazovanju, novi ministar je magistar kineziologije, magistrirao je na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku. Prije toga završio je preddiplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema srednjoškolskom obrazovanju, Dabro je građevinski tehničar, završio je Tehničku školu Ruđer Bošković u Vinkovcima.


Novi član vlade je dugogodišnji amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu. Osim što je bio dugogodišnji predsjednik i trener u kickboxing klubu Otok, od 2007. do 2017. godine bio je član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije, dok je na mjestu člana Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza bio od 2014. do 2018. godine.


Rođen je u Beogradu 1983. godine, oženjen je i ima troje djece.


Šipić bivši vjeroučitelj


Na čelu Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić, bivši gradonačelnik Trilja do 2021. godine, koji iza sebe ima jedan mandat saborskog zastupnika, od 2016. do 2020. godine, a trenutno je predsjednik Gradskog vijeća u Trilju i član predsjedništva Domovinskog pokreta.


U političku arenu Šipić ulazi 2001. kao gradski vijećnik na listi HDZ-a. Četiri godine kasnije obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika, dok gradonačelnikom Trilja postaje 2008. godine. Na istu će poziciju biti biran tri puta, posljednji put 2017..


Od 2016. do 2020. godine bio je HDZ-ov zastupnik u devetom sazivu Hrvatskoga sabora te član četiriju saborskih odbora. S HDZ-om se razišao 2021., uoči lokanih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu. Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.


Novi saborski mandat dobio je na zadnjim parlamentarnim izborima, na kojima je izabran kao kandidat Domovinskoga pokreta u devetoj izbornoj jedinici. Također, član je predsjedništva Domovinskog pokreta i potpredsjednik Splitsko-dalmatinske županijske organizacije.


Ivan Šipić rođen je 1974. godine u Sinju, po zanimanju je diplomirani teolog. Svoj radni vijek započeo je kao vjeroučitelj 2000. godine, radio je u nekoliko osnovnih škola na području Cetinskoga kraja. Oženjen je i otac dvojice sinova.


Šušnjar bez iskustva


Novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u vladu ulazi kao odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu “Potočnjak & Šušnjar d.o.o.”, a za razliku od ostale dvojice ministara iz Domovinskog pokreta, nema političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija.


Ante Šušnjar član je Domovinskog pokreta od njegova nastanka 2020. godine. U istoj stranci trenutno obnaša funkcije člana predsjedništva, Domovinskog odbora i Suda časti.


Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2006. godine. Pravosudni ispit položio je 2009. godine, a godinu dana poslije upisan je u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Pored odvjetničkih poslova, od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja.


Svoju profesionalnu karijeru, novi je ministar započeo kao odvjetnički vježbenik u odvjetničkom društvu “Bogdanović, Doliči & partneri d.o.o.”, u kojem se pretežno bavio zastupanjem inozemnih klijenata u području korporativnog prava, bankarskog i financijskog prava, vlasničkopravnih odnosa i rješavanja sporova.


Od 2010. do 2012. radi kao samostalan odvjetnik, a od 2012. je odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu “Potočnjak & Šušnjar d.o.o.”, koje zastupa domaće klijente pretežno u području trgovačkog prava i prava društava, radnoga prava, transakcija s nekretninama te rješavanja sporova i arbitraža.


Kako se navodi u životopisu, polaznik je predavanja, radionica i seminara radi trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori i stečajnih upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.


Ante Šušnjar rođen je 1983. godine u Mostaru. Oženjen je, ima dva sina i kćer. Govori engleski jezik i služi se njemačkim jezikom.


Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac.


Četrdesetrogodišnji ​​​​​​Tonči Glavina (1980.) je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta od kolovoza 2017. godine.


Ima magisterij strateškog poslovnog upravljanja i izvršnog menadžmenta, američkog Wesley Collegea u Doveru gdje je ujedno stekao i fakultetsku diplomu (ekonomija, smjer poslovna ekonomija i marketing). Pohađao je srednju školu “MacArthur High” u mjestu Lawton u Oklahomi.


U Doveru je dvije godine vodio studentski centar, a zatim je dvije godine radio kao projekt menadžer u tvrtki koja je razvijala rezidencijalne projekte.


Prije nego što je postao državni tajnik radio je kao direktor strateškog upravljanja i direktor hostela destinacijske menadžment kompanije (turoperator, agencija i hotelijer) specijalizirane za dječji i omladinski turizam Eklata.


Također, bio je i direktor Poduzetničkog inkubatora Klis, društva u vlasništvu Općine Klis koje je operativno tijelo za izradu i provedbu strategije razvoja Općine Klis s posebnim naglaskom na turizam i razvoj destinacije, izradu projekata za povlačenje vanjskih izvora financiranja i poticanje poduzetništva.


Član je upravnog odbora Grupe 100, organizacije koja okuplja hrvatske poslovne ljude i poduzetnike u dijaspori s ciljem promicanja direktnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.


Od 2021. potpredsjednik je Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, od 2016.  je član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, a od 2014. predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.


Od 2012. je član Odbora za turizam Hrvatske demokratske zajednice.


Oženjen je Amerikankom Tracey Allison Glavina.