Još toplije

Temperature danas idu i do 20 °C. Meteorolog: ‘Na pravo proljetno vrijeme računajte do srijede…’

P. N.

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Na sjevernom Jadranu jugo, od sredine dana mjestimice u jačanju na jakoSubotu iza nas obilježila je iznadprosječna toplina, te nastavak “nadmetanja” sunca, oblaka i ne samo povremene mjestimične kiše, nego i snijega u najvišim dijelovima Hrvatske, primjerice na Zavižanu i vrhovima Dinare, dok je na Jadranu bilo i mjestimične tuče i pijavica. Nedjelja će, pak, prosječno biti još sunčanija i toplija, ali i dalje ne posve stabilna. Na pravo proljetno vrijeme treba računati i idućih dana, piše HRT.


Na sjevernom Jadranu jugo


“Nedjelja će na istoku Hrvatske biti uglavnom sunčana. Ponegdje će biti umjerene naoblake, a samo rijetko može biti i pokojeg lokalnog pljuska. Popodne će zapuhati umjeren jugoistočnjak, a temperatura će porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C.


U središnjoj Hrvatskoj od 16 do 18 °C, uz obilje sunčanog vremena, ali mjestimice tek nakon jutarnje magle. Od sredine dana mogući su pljuskovi ili barem mjestimična slaba kratkotrajna kiša, a još oblačnije će vjerojatno biti prema kraju dana, s jačanjem jugozapadnjaka, koji na sjeveru može biti i jak.
Jugozapadni vjetar, uz južni, puhat će u Gorskoj Hrvatskoj, a na sjevernom Jadranu jugo, od sredine dana mjestimice u jačanju na jako. Uz djelomice sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom ponegdje će biti i kiše, pa i u obliku pljuskova. Više oblaka osobito navečer i u noći na ponedjeljak.


Lokalni pljuskovi izgledni su i u unutrašnjosti Dalmacije, a uz obalu srednjeg Jadrana može ih biti samo ponegdje. Puhat će jugo, poslijepodne u jačanju pa će prema kraju dana na otocima i otvorenom moru biti jako i olujno.


Vjetrovito potkraj nedjelje i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje također treba računati na promjenjivu naoblaku i povećanu vjerojatnost za pokoji pljusak ili barem samo malo slabe kiše, većinom u unutrašnjosti. Temperatura danju od 15 do 17 °C.”


Pad temperature od srijede


“Idućih dana na kopnu i dalje sunčana razdoblja, promjenjiva naoblaka, ponegdje i kiša – u ponedjeljak najvjerojatnije u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a od utorka i drugdje. Pritom će se do utorka zadržati podjednako toplo, a tijekom srijede je izgledan pad temperature.


Malo manje toplo sredinom tjedna bit će i na Jadranu, gdje će također biti povremene kiše, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u Dalmaciji u utorak i srijedu. Većinom umjereno i jako jugo do kraja ponedjeljka će oslabjeti i u utorak okrenuti na sjeverozapadni vjetar.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.