PROCURILO U ISTRAZI

Tajno snimljena Tatjana Kujundžić, supruga bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva: Dogovarala likvidaciju svoje tvrtke preko reda

P. N.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Snimljeni razgovor između Tatjane Kujundžić i Jure Marušića odvio se točno osam mjeseci nakon što je Milan Kujundžić morao napustiti Vladu Andreja Plenkovića.Istraga u najnovijoj aferi sa stečajevima, koja je posljednjih dana glavna vijest u zemlji, slučajno je zahvatila i suprugu smijenjenog ministra zdravstva, Tatjanu Kujundžić. Kako piše Telegram, USKOK je prošle godine u rujnu, istražujući suca Mihaela Kovačića sa zagrebačkog Trgovačkog suda, tajno snimio razgovor između Tatjane Kujundžić i likvidatora njene tvrtke Zidni vrt d.o.o., Jure Marušića. Dogovarali su kako da, ovaj tjedan uhićeni stečajni sudac Kovačić, predmet njene tvrtke obradi preko reda.


Snimljeni razgovor između Tatjane Kujundžić i Jure Marušića odvio se točno osam mjeseci nakon što je Milan Kujundžić morao napustiti Vladu Andreja Plenkovića. U jednom od nastavaka serijala, vrlo neugodnih za bivšeg ministra, bavili smo se upravo tvrtkom Zidni vrt.


Kako smo bili otkrili, Kujundžići su kuću u Markuševcu, novogradnju od 131 kvadrat zatvorenog prostora, s dvije velike terase, dvije garaže i ogromnim vrtom, 2010. iz svoje propale tvrtke izvukli za samo 100.000 eura. Odnosno, tvrtka Tatjane Kujundžić prodala je tu kuću Tatjani Kujundžić i njezinom suprugu za 750.000 kuna, iako su je vještaci banke koja im je davala kredit, procijenili na 2,3 milijuna kuna.


Što proizlazi iz snimki
Jutarnji list prošle je godine pak otkrio još jedan skandal u ovoj priči: likvidator tvrtke Zidni vrt, Jure Marušić, ranije je bio donator predsjedničke kampanje Milana Kujundžića. A zatim je, kako smo rekli, USKOK nedavno slučajno snimio razgovor između njega i Tatjane Kujundžić.


Jure Marušić, koji je vodio likvidaciju firme Tatjane Kujundžić, u tom je trenutku bio pod mjerama tajnog nadzora, odnosno Županijski sud u Zagrebu za njega je bio izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje. Marušić u finišu ove akcije, u kojoj je sudac Kovačić uhićen s 12 suradnika, nije osumnjičen, već se nalazi na popisu svjedoka. No on i gospođa Kujundžić snimljeni su kako urgiraju ne bi li, kako proizlazi iz USKOK-ovog rješenja o provođenju istrage, sudac Kovačić uzeo njezin predmet preko reda.


Zaostala nekretnina


Nakon što je tvrtka Zidni vrt 2015. likvidirana, Tatjana Kujundžić htjela je na sebe prenijeti nekretninu koja u tom postupku nije riješena. O tome je, snimljeno je 23. rujna 2020., gospođa Kujundžić telefonski obavijestila Marušića. On se zatim, utvrdio je USKOK, obratio voditeljici Pisarnice suda Aleksandri Mažić, koja je ovih dana uhićena sa sucem Kovačićem.


USKOK navodi da je Aleksandra Mažić sucu Kovačiću neko vrijeme bila i ljubavnica, te je imala značajne ovlasti u kontroli spisa i podnesaka koji su na sud dolazili. Kontrolirala je, tvrde istražitelji, i koji će spisi biti dodijeljeni sucu. O svemu tome su u svom razgovoru čavrljali gospođa Kujundžić i Jure Marušić. Slijedi zatim novi detalj: nakon intervencije Jure Marišića, Aleksandra Mažić stavlja podnesak Tatjane Kujundžić na stol suca Kovačića.


Kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, sve što je napravila, Aleksandra Mažić javila je povratno Juri Marušiću. Obavijestila ga je i o kasnijem kretanju spisa. USKOK primjećuje kako su tako Tatjana Kujundžić i Jure Marušić bili upoznati što se sa spisom događa iako ti podaci nisu u tom trenutku bili vidljivi bilo kome van suda. To je i navedeno u USKOK-ovom rješenju o otvaranju istrage protiv Kovačića i ostalih. Te snimke dokaz su bliskog odnosa suca Kovačića i njegove suradnice, te načina na koji su manipulirali sa spisima.