Sudski registar otkriva zanimljivosti

TAJNE IGRE Zašto je država spriječila brisanje Kuščevićeve tvrtke?

Jagoda Marić

Jesu li mu oprošteni svi grijesi - Lovro Kuščević / Foto M. PRPIC/PIXSELL

Jesu li mu oprošteni svi grijesi - Lovro Kuščević / Foto M. PRPIC/PIXSELL

Ministar je prije šest godina nekretninu prodao kompaniji Svpetrvs hoteli za 301 tisuću eura, dakle 2,2 milijuna kuna, što je milijun kuna više od cijene koju je on za nju platioZAGREB  Provodi li izvide vezano uz imovinu ministra uprave Lovre Kuščevića, USKOK jučer nije želio odgovoriti, nego su na naš upit poručili da o tome sukladno zakonskim odredbama ne daju informacije.


Na isto pitanje, provode li izvide na zahtjev USKOK-a, iz policije su nas uputili na to da se obratimo USKOK-u, jer u predmetima koji se tiču tog tijela, ono i daje informacije.


Dakle, službene potvrde informacije da USKOK istražuje imovinu ili postupanje ministra Kuščevića nema, posebice kad je u pitanju slučaj njegove tvrtke Kuščević d.o.o, od koje je ministar, kao privatna osoba kupio vrijedne poslovne prostore prije nego je ta tvrtka završila u stečaju, brisana je iz sudskog registra, a vjerovnici, među kojima je i država, nisu naplatili svoja potraživanja.
Uz to, ministar je kasnije te poslovne prostore prodao i na tome dobro zaradio. Sve dokumente koji dokazuju da je ministar samo bio u sitnim prekršajima, kako to želi predstaviti njegov šef Andrej Plenković, vidio je samo premijer.


No dokumenti koji se mogu pronaći na sudskom registru i zemljišnim knjigama koji su dostupni javnosti otkrivaju zanimljivu kronologiju događaja kad je u pitanju tvrtka Kuščević d.o.o i vrijedni poslovni prostori u Supetru i otvaraju niz pitanja, na koja javnost još nije dobila odgovore.


Porez na kupnju


Iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je tvrtka Kuščević te prostore kupila 2005. godine za nešto više od milijun i pol kuna, ali zabilježbe da ih je sam ministar pet godina kasnije kupio od tvrtke za oko milijun kuna nema.


Tek je vidljiva zabilježba koja je upisana nekoliko godina kasnije o pozajmici od 120 tisuća eura koju je Kuščeviću dao punac Ante Žuvić. Ministar je prije šest godina nekretninu prodao kompaniji Svpetrvs hoteli za 301 tisuću eura, dakle 2,2 milijuna kuna, što je milijun kuna više od cijene koju je on za nju platio.


No, još je zanimljivije ono što se vidi na sudskom registru gdje se i danas može pratiti kako je tvrtka Kuščević d.o.o brisana. Godinu dana nakon što je ministar od svoje tvrtke za milijun kuna kupio nekretninu, Trgovački sud u Splitu u listopadu 2011. godine donosi rješenje o brisanju 69 tvrtki iz sudskog registra, a među njima je i Kuščević d.o.o..


Postupak brisanja pokrenut je po službenoj dužnosti, stoji u obrazloženju, jer tvrtke tri godine nisu »postupale po zakonskoj obvezi da objave svoja godišnja financijska izvješća s propisanom dokumentacijom«.


Navodi se i to da te tvrtke nemaju imovine ili imaju imovinu neznatne vrijednosti.Ipak, za Kuščevićevu tvrtku taj je postupak obustavljen jer je Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija u propisanom roku od 30 od dana nakon objave nakane brisanja, dostavila sudu prigovor da se tvrtka ne briše iz registra jer ima imovinu znatne vrijednosti.


U odluci suda da se obustavi brisanje stoji i to da su sudu uz prigovor dostavljeni i dokazi o postojanju imovine, no ne navodi se koje. U tom trenutku Kuščević je već godinu dana bio vlasnik poslovnog prostora u Supetru, a na kupnju je državi platio i porez.Oporba je pak u Saboru tražila smjenu ministra Kuščevića, pa je SDP-ov Peđa Grbin rekao da se tu ne radi samo o dvije nekretnine koje nisu upisane u katastar, već o dužnosniku koji je stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom.– Radi se o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća koje potom završi u stečaju, a on u tom postupku stekne milijune, točno onoliko koliko je trgovačko društvo dugovalo kada je otišlo u stečaj, radi se o političaru koji mijenja prostorne planove da bi njegova obitelj i prijatelji zgrnuli novce – kazao je Grbin. Kako bi se zaštitio minimum dostojanstva u državi HDZ bi, smatra Grbin, trebao smijeniti Kuščevića.Isti zahtjev jučer je iznio i Nikola Grmoja (Klub Mosta), objašnjavajući kako je puno više ljudi u Hrvatskoj u akademskom i poduzetničkom smislu napravilo mnogo više od Kuščevića, ali se nisu obogatili, dok su neki napustili Hrvatsku.– Postavlja se pitanje zašto. Zato što je nedostajao ključni sastojak u Lovrinom receptu za uspjeh – nisu bili članovi vladajuće stranke niti načelnici iz redova te stranke. U normalnoj državi ovakva afera znači ostavku ministra, a samo u Plenkovićevoj Hrvatskoj ne znači jer kad bi primijenio takve kriterije morao bi se odreći više od polovice ministara – zaključio je Grmoja.


Dakle, tvrtka više nije bila vlasnik prostora u Supetru pa nije jasno na koju je imovinu mislilo Ministarstvo financija, koje je Kuščeviću i naplatilo porez na kupnju tih poslovnih prostora, što znači da je znalo u čijem su vlasništvu krajem 2011. godine.


Odluka o brisanju


Sljedeći dokument koji je objavljen na stranicama sudskog registra je tek iz 2013. godine i tiče se otvaranja i zatvaranja stečaja u tvrtki Kuščević d.o.o. Stečaj je otvoren po službenoj dužnosti, iz njega se ne vidi da se itko žalio na ubrzani postupak, niti da je prigovarao da tvrtka ima imovinu.


Nakon toga uslijedila je i konačna odluka o brisanju iz registra, na što nitko nije imao prigovor. Kakvu je imovinu Ministarstvo financija vidjelo 2011. godine, a da je nije bilo 2013. godine jučer nismo uspjeli doznati.


Hoće li na to odgovoriti USKOK ili će kao i u ranijim slučajevima izvida vezanih za Plenkovićeve ministre pokazati da nema kaznenih djela tek će se vidjeti.


Premijer Plenković pak i dalje ponavlja da ono što se događalo 2009. i 2010. godine, kad je Kuščević bio predmet izvida, nije rezultiralo nikakvim postupcima prema njemu kao općinskom načelniku.


– Sve ove teme koje su se dogodile u vezi niza ministara su stvari koje imaju veze s njihovim ranijim aktivnostima, prije nego što su bili članovi Vlade- rekao je Plenković, iz čega bi se moglo zaključiti da su ministrima oprošteni svi grijesi koje su napravili prije preuzimanja te dužnosti.


Ponovio je da nije dobro što je Kuščević propustio svoje ostale nekretnine upisati u katastar, ali da to »nije takvih mega-razmjera da bi morao biti ugrožen njegov ljudski, politički i integritet kao ministra«.