Pješačenje 30. i 31. svibnja

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE Novalja središte MS Walka – hodajmo za one koji ne mogu  

Edi Prodan

Brojite korake i sjetite se kako ih činite i za one koji to ne mogu. Svoj broj koraka koji može bilježiti svaki mobitel uslikajte i uz hashtagove #SvakiKorakSeBroji #HodamZaOneKojiNeMogu podijelite na društvenim mrežama. Pošaljite ih na Facebook stranicu MS tima Hrvatska ili nam pošaljite na mail [email protected], istaknula je predsjednica Udruge MSH Mirjam JukićSvjetski dan multiple skleroze tradicionalno se u cijelom svijetu održava kampanja MS walk u sklopu koje se potiče oboljele, ali i širu zajednicu da hoda za sve one koji ne mogu te na ovaj način senzibilizira javnost na brojne probleme s kojima se susreće preko 2.5 milijuna oboljelih. Ove godine Novalja ugošćuje i hoda s osnivačima Udruge i predsjednicom Mirjam Jukić.


– Novalja je posebno počašćena jer su osnivači udruge koji su lani prehodali i famoznu španjolsku hodočasničku stazu Camino duljine 800 kilometara, ove se odlučili za Pag i Novalju, točnije za trail stazu Life on Mars, istaknula nam je Marina Šćinarn Rizner, direktorica TZ Novalja.


Bolest za koju nema lijeka

Multipla skleroza je progresivna neurološka autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije koje oboljeli uzimaju imaju za cilj usporavanje bolesti i podizanje kvalitete života oboljelih. Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje više 7000 osoba, a češća je kod žena. Multipla skleroza dijagnosticira se najčešće u tridesetim godinama života kada se pokažu prvi simptomi. U zadnje vrijeme u cijelom svijetu bilježi se porast pedijatrijske multiple skleroze odnosno dijagnoze kod djece mlađe od 18 godina.– Kako je na Svjetski dan multiple skleroze u Hrvatskoj i Dan državnosti, akciju Svaki korak se broji produžili smo na dva dana. Pozivamo cijelu Hrvatsku na kretanje i boravak u prirodi uz šetnju. Brojite korake i sjetite se kako ih činite i za one koji to ne mogu. Svoj broj koraka koji može bilježiti svaki mobitel uslikajte i uz hashtagove #SvakiKorakSeBroji #HodamZaOneKojiNeMogu podijelite na društvenim mrežama. Pošaljite ih na Facebook stranicu MS tima Hrvatska koje se nalazi na LINKU. ili nam pošaljite na mail [email protected], istaknula je predsjednica Udruge MSH Mirjam Jukić.


Kako zbog epidemioloških uvjeta nema okupljanja, Udruga MS tim Hrvatska pozvala je oboljele diljem Hrvatske na MS walk. Tako se ove godine osim u Zagrebu na Bundeku i Jarunu, hoda i u Osijeku, Splitu, Rijeci, Karlovcu, Puli, Donjem Miholjcu, Koški, Čabru, Slavonskom Brodu, Opatiji, na Malom Lošinju, Krku, Cresu i Korčuli… Udruga je zahvaljujući sponzorima i donatorima gdje god se okupljaju oboljeli i održavaju MS walkovi poslala poznate narančaste majice i maskice za oboljele tako da oboljeli hodaju diljem Lijepe naše više nego ikad prije.


Detaljan popis MS walk šetnja naglašen je u Facebook eventu Svaki korak se broji na linku. I zato – 30. i 31. svibnja svi u šetnju, hodajmo za oboljele od multiple skleroze.