Vili Beroš

Na početku smo četvrtog vala korone: “Svjedočimo epidemiji necijepljenih”

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Od 1. lipnja umrle su 254 osobe, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je bila cijepljena jednom dozom, kaže ministar BerošOd 3.697 građana koji su u posljednja dva tjedna imali pozitivan PCR test na koronavirus njih 85,72 posto nije cijepljeno, a od 221 pacijenta koji je hospitaliziran čak 87,51 posto nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza 254 osobe su umrle od ili uz COVID, a njih 80 posto nije bilo cijepljeno.


Podaci su to koje je jučer na sjednici Vlade iznio ministar zdravstva Vili Beroš zaključujući na osnovu njih da očito svjedočimo epidemiji necijepljenih.


– Prema posljednjim podacima, epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima, rekao je Beroš.
Ministar je govorio u postotcima, ali na osnovu njih se može zaključiti da je u bazenu cijepljenih, što je 50 posto stanovništva barem prvom dozom, u posljednja dva tjedna bilo više od 500 pozitivnih, ali je to šest puta manje nego u drugoj, necijepljenoj polovini.


Broj umrlih koji nisu cijepljeni u posljednja dva i pol mjeseca četiri puta je veći od broja umrlih cijepljenih građana, no ministar nije iznio podatak koliko je u tih dva i pol mjeseca zaraženih ili hospitaliziranih među dvije skupine, cijepljenih i necijepljenih, na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti koliki je postotak zaraza koronavirusom među cijepljenima završio smrću, a koliki je taj postotak među necijepljenima.


Niz komorbiditeta


– Od 1. lipnja umrle su 254 osobe, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je bila cijepljena jednom dozom, rekao je Beroš, ali nije otkrio ni koliko je među tih 20 osoba bilo onih koji su cijepljeni jednom dozom.


Iznio je i podatak da od troje umrlih u posljednja 24 sata nitko nije bio cijepljen.


Tek je premijer Andrej Plenković, govoreći o 80 posto umrlih koji nisu bili cijepljeni, kazao da većina onih koji su umrli, a bili su cijepljeni, bila teško bolesna i imala niz komorbiditeta.


Istaknuo je i to da je Hrvatska s jučerašnjim danom prešla 50 posto cijepljenih prvom dozom, što je znatno kasnije nego što je to Vlada planirala.


Pitali su zato novinari ministra Beroša osjeća li se odgovornim što Hrvatska već 1. srpnja nije, prema planu dosegnula tih 50 posto, a on je kazao da odgovornost imaju svi, jer nitko ne može reći da nije čuo za svjetsku epidemiju koja je usmrtila četiri milijuna ljudi.


– Osigurano je dovoljno cjepiva i punktova, sada je na građanima da daju svoj doprinos, da se cijepe, da odaberu zdravlje. Pogledajte broj necijepljenih među novozaraženima, umrlima, zar to nije dovoljno da se osvjedočimo da se moramo cijepiti protiv ove bolesti, zapitao se Beroš.


Postcovid sindrom


Što se tiče cijepljenja u njegovom resoru, ministar je otkrio da je u zdravstvenom sektoru prosječno jednom dozom cjepiva cijepljeno 64,52 posto djelatnika i suradnika, a najveći obuhvat cijepljenja ostvaren je među liječnicima od kojih je 82,42 posto primilo jednu dozu cjepiva, dok je obje doze primilo 77,30 posto.


Ministar procjenjuje da je Hrvatska na početku četvrtog vala, očekuje da će on biti nešto lakši, ali ističe kako je njegov zadatak biti spreman na sve. Upozorava i na to da bolnice i dalje zbrinjavaju pacijente s postcovid sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26.900, a među njima su i djeca.


Tako je, otkrio je ministar, zbog multisistemskog upalnog sindroma komplikacije COVID-19 bolesti dosad hospitalizirano ukupno 82 maloljetnih pacijenata u hrvatskim bolnicama.