Crobarometar

Sve vodeće političke opcije gube potporu, SDP je i dalje prvi, ali od HDZ-a ih sada dijeli tek statistička pogreška

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Vladajuća stranka mjesecima je u ''slobodnom padu'' i pred unutarstranačkim izborima. Miroslav Škoro još nije formirao stranku, ali uz SDP i HDZ treća je opcija koja prelazi izborni prag. Trenutno bi osvojio 10,1 posto glasova, što je značajan pad u odnosu na 16,6 posto koliko je dobivao u Crobarometru za siječanjHrvatska 2020. počinje s promjenom na čelu države, ali i promjenom popularnosti među strankama. SDP s HDZ-om dijeli prvo mjesto, a vladajuća stranka više nije prvi izbor. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar.


SDP i dalje ”pliva” na valu Milanovićeve pobjede jer ta je stranka prvi izbor birača. Istina, razlika je unutar statističke pogreške. SDP bi biralo 25,2 posto birača, a HDZ njih 24,8.


Podsjetimo, Crobarometar za siječanj pokazao je da je SDP prvi put u četiri godine postao prvi izbor, dobili bi potporu od 27,1 posto. HDZ je pak bio drugi izbor, ali razlika je i dalje unutar statističke pogreške i tada je ta stranka dobivala 25,6 posto potpore.
Novi Crobarometar tako pokazuje da obje vodeće stranke zapravo gube potporu.


Vladajuća stranka mjesecima je u ”slobodnom padu” i pred unutarstranačkim izborima. Miroslav Škoro još nije formirao stranku, ali uz SDP i HDZ treća je opcija koja prelazi izborni prag. Trenutno bi osvojio 10,1 posto glasova, što je značajan pad u odnosu na 16,6 posto koliko je dobivao u Crobarometru za siječanj


Tko koga bira?


SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 30 posto), kao i među starijim biračima iznad 65 godina (34 posto). HDZ među svojim redovima ima malo više muških birača (27 posto), ali i onih koji spadaju u dobnu skupinu od 45 do 60 godina (30 posto).


SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (39 posto). HDZ ima svoje baze kao što su Lika i Banovina (47 posto), Dalmacija (33 posto) i Slavonija (28 posto), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (22 posto) i te Lici i Banovini (20 posto).


Žele na vlast, ali trebaju saveznike


Najbliže izbornom pragu je MOST s potporom od 4,4 posto. Slijedi regionalni IDS s potporom od 2,9 posto. Slijedi HSS s 2,5 posto. Tu je i Zelena lista na 2,2 posto, a Stranka Ivana Pernara dobiva potporu od 2,2 posto. PAMETNO je na 2,1 posto. Milan Bandić sa svojom strankom ima jedan od lošijih rezultata i trenutno mu stranka dobiva 2 posto.


Živi Zid je na 1,7 posto, HSU na 1,5 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,4 posto. START je na 1,3 posto, a Hrvatska demokršćanska stranka na 1,1 posto i na kraju preko 1 posto još dobiva stranka Promijenimo Hrvatsku s 1,1 posto.


Ostale stranke od lijeva do desna dobivaju manje od 1 posto ili ukupno 8 posto. Tu su tako HDSSB na 0,9 posto, Reformisti su na 0,8 posto, a HNS je na 0,7 posto i Neovisni na Hrvatsku su na 0,1 posto. Neodlučnih je 5,3 posto birača.


Koji je najveći problem?


Prvi puta od kada se provodi ovo istraživanje korupcija je označena kao najvažniji problem protiv kojega se zemlja mora boriti i to misli 56 posto građana.


Desetljećima je prvi problem građanima bila nezaposlenost koja sada pada na drugo mjesto, a to kao problem vidi 50 posto građana, dok je na trećem mjestu gospodarstvo što problemom vidi 49 posto građana.


Napomena:


Istraživanje je provela agencija IPSOS CAPI metodom na 988 punoljetnih ispitanika između 1. i 20. u mjesecu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.