Nova opcija

Sve prijave sad idu u središnji registar: Liste za cijepljenje odsad i na platformi

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Hoće li to biti na zadovoljstvo građana koji su se pravodobno prijavili za cijepljenje kod svojih obiteljskih liječnika, ali očito na krivom mjestu jer je krenulo masovno cijepljenje, tek će se vidjetiZAGREB – Kada će na red doći pacijenti koji su interes za cijepljenje iskazali svom obiteljskom liječniku, a nisu se prijavili na platformi Cijepi.se, pitanje je koje su ovih dana postavili brojni građani.


“Prijavio sam se za cijepljenje svojoj doktorici pred više od mjesec dana. Nakon što je krenulo masovno cijepljenje, pitao sam je kad bih mogao doći na red i doznao da ona moje podatke nije nikome proslijedila, a u ambulanti više ne dobivaju cjepivo«, ispričao nam je jedan naš čitatelj, koji je u radno aktivnoj dobi i ne ulazi u prioritetne skupine. Ogorčen je činjenicom da se sada zbog svoje odluke našao među zadnjima na popisu za cijepljenje.


»Kad sam shvatio da tako nikad neću doći na red, upisao sam se na platformu. Ispred mene je 150.000 ljudi«, ljuti se ovaj Zagrepčanin. Da se odmah upisao na platformu, bio bi, računa, među prvima.


Zadovoljni liječnici
Ovaj primjer nije jedini: mnogi su se između više opcija koje su ponudili građanima kad je krenula platforma za cijepljenje, odlučili ipak radije prijaviti za cijepljenje u svoju ambulantu, neki u želji da izbjegnu masovno cijepljenje, a neki jer im je to jednostavno bliže. Sada se osjećaju namagarčeni, jer će po svemu sudeći morati čekati puno dulje nego da su se odmah prijavili online.
Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je rekao da su omogućili prebacivanje pojedinačnih listi iz ambulanti u središnji registar, čime bi ovaj problem trebao biti riješen. Hoće li to biti na zadovoljstvo građana koji su se pravodobno prijavili za cijepljenje, ali očito na krivom mjestu, tek će se vidjeti.


– Građani se mogu prijaviti preko platforme, obiteljskog liječnika i poziva na pozivni centar. Na platformi se može prioritetno naručiti, objasnio je Beroš. »Omogućili smo da sve pojedinačne liste preko platforme budu plasirane u središnji registar, što su mnogi obiteljski liječnici priželjkivali.«


Obiteljski liječnici zadovoljni su što se otvorila ta opcija. Ali kad će se točno njihove liste naći na platformi, i koji će redni broj imati pacijenti s tih listi, ne znaju odgovoriti.


– Kad nam se otvori ta rubrika u programu, u njoj su izlistani svi pacijenti iz moje ordinacije, a pored svakog imena je kućica na koju se treba kliknuti ako se pacijent želi cijepiti. Sad trebamo uzeti svoje bilježnice, i sve ove pacijente koji su nam preostali, koji nisu dobili ni prvu dozu, obilježiti. I onda to poslati na platformu, objašnjava dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika KoHOM. Nije, kaže, ni to mali posao, proći kroz popis od 1.700 pacijenata, koliko ih je u njenoj ordinaciji, i pronaći 300 za cijepljenje. »I to je bolje nego ovo do sada, ali trebat će malo vremena za to«, poručuje.


Prioritetni idu direktno


Koliko bi moglo potrajati prebacivanje listi za cijepljenje iz ordinacija na platformu? »Ne znam, pa tjedan dana vjerojatno. U međuvremenu, još uvijek postoji mogućnost da se prioritetne pacijente naruči iz ordinacije direktno na platformu, na taj način može pacijent dobiti i ranije termin. Sad su ponuđeni termini već za utorak«, ističe.


Obiteljski liječnici, prema novom konceptu, primaju samo pacijente kojima treba docjepljivanje. Svi koji se cijepe na masovnim punktovima, tamo će primiti i drugu dozu cjepiva.
– Na mjestu cijepljenja svaki pacijent dobije karton o cijepljenju, u njemu je upisana prva doza, druga, točan datum kad je dobio i koje cjepivo, a sve se to automatski upisuje u elektronički karton pacijenta. Odmah dobiva i datum kad će primiti drugu dozu, i prima je tamo, na punktu, kaže Ban Toskić.


Na koje će se redno mjesto na platformi upisati pacijenti koje sa svoje liste tamo prebaci, ne zna. Osobe starije od 65 trebale bi, kaže, imati prioritet. »Logično bi bilo da program radi probir po dobnim skupinama. A ovi pacijenti s drugim bolestima direktno iz e-kartona dobiju prioritetne termine«, kaže.


Na slučaj našeg čitatelja mlađe dobi, bez kroničnih bolesti, koji se zbog odluke da se umjesto na platformu prijavi obiteljskom liječniku sada našao zadnji na listi za cijepljenje, kaže da, ako se dnevno cijepi po 2.000 građana, i ne bi trebao dugo čekati na svoj red.