EPIDEMIJA

Sve je više mladih ljudi zaraženih koronavirusom, Alemka Markotić otkrila zašto

P. N.

Alemka Markotić / Foto Borna Filic/PIXSELL

Alemka Markotić / Foto Borna Filic/PIXSELL

Kod mladih je većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike. "Velika je aktivnost, velika su okupljanja, treba biti oprezan", navela je MarkotićO tome koliko su mladi problem u širenju virusa više je za Dnevnik Nove TV rekla gošća Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.


“Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan da je svako okupljanje i svako ne pridržavanje mjera može dovesto do povećanog broja novih oboljelih”, kazala je Markotić i dodala da broj inficiranih mladih s težim oboljenjima zabilježen i u svijetu.


“Problem je u zatvorenim prostorima, teško je održati koncentraciju virusa. Ako je prostor otvoren, lakše je. Sada smo na prosjeku od 42 do 46 godina. Pomaka nema, vjerojatno zbog toga što je kod mlađe populacije dosta neprepoznatih slučajeva”, dodala je.
Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike. “Velika je aktivnost, velika su okupljanja, treba biti oprezan”, navela je Markotić.


“Mladi su interaktivni, bitno je da oni koji se disciplinirano ponašaju povuku i one koji su manje disciplinirani”, smatra Markotić.


Za cjepivo navodi da će proći dosta vremena dok ga budemo imali. “Vjerojatno će na tržištu biti sredinom iduće godine”, rekla je Markotić.