Ogorčeni

Sve je izvjesniji prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju: ‘Oni uopće ne vide u čemu je problem’

Ljerka Bratonja Martinović

Tino Juric/PIXSELL

Tino Juric/PIXSELL

U udruzi su ogorčeni i odugovlačenjem s donošenjem Zakona o osobnim asistentimaZAGREB – Zbog loših zakonskih rješenja koja isključuju neke skupine roditelja djece s teškoćama u razvoju, udruga roditelja Sjena najavljuje da će se za njihova prava pokušati izboriti prosvjedom u prosincu. Riječ je o Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, u kojem su po hitnom postupku povećane naknade za dopust za njegu djeteta, ali je dio roditelja ostao izvan tog prava. Na jučerašnjem sastanku s predstojnicom Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željkom Josić, kojem je nazočio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predstavnice udruge Sjena izložile su svoju argumentaciju, ali uopće nisu naišle na razumijevanje druge strane, tvrdi čelnica Udruge Snježana Rešetar.


– Prosvjed je izvjestan, bez njega neće proći jer su prevršili mjeru. To je za njih zaključena priča, radi se, kažu, o zakonu koji se odnosi na opću populaciju, a to što su diskriminirali dio obitelji ne zanima ih, i ne vide u čemu je problem, prenosi Rešetar. Koliko su neki roditelji dovedeni u bezizlazan položaj, ilustrira primjerom samohrane majke koja zbog svoje nezaposlenosti nema nikakva prava na naknadu za skrb o svom djetetu.


– Danas me nazvala mama koja je zbog toga što se dijete rehabilitiralo izgubila status roditelja njegovatelja, koja je nezaposlena, prijavljena je na Zavod za zapošljavanje kao aktivni tražitelj posla, dijete joj ide samo četiri sata u vrtić, a samohrana je mama. Ona zato što je nezaposlena ne može ostvariti dopust za njegu djeteta, a ne može ni na posao jer nema kamo s tim djetetom. Pitam se tko će nju zaposliti na četiri sata, a prijaviti je na puno radno vrijeme da bi imala pravo na državnu naknadu, pita se Rešetar.
U udruzi su ogorčeni i odugovlačenjem s donošenjem Zakona o osobnim asistentima, koji po najavi ministra Piletića ide u e-savjetovanje idući tjedan, a primjenjuje se od srpnja iduće godine, te Zakona o inkluzivnom dodatku koji čeka izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a trebao bi ići u primjenu od 2024. godine.


– Nama je to neprihvatljivo, mi te priče o tome da zakoni »samo što nisu« slušamo godinama. Kad sam prvi put čula da će se donijeti zakon o inkluzivnom dodatku, tek sam rodila dijete, 2009. godine. Moj će Ivano sad napuniti 14 godina, promijenilo se pet ministara, a još uvijek pričamo o donošenju zakona o inkluzivnom dodatku i zakona o osobnim asistentima. Ne vidim zašto bismo im sada vjerovali, poručuje čelnica Udruge. Oba su zakona, prema obećanjima iz resornog ministarstva, trebala biti usvojena do kraja godine, i to u paketu, a njihova ukupna vrijednost procjenjivala se na dvije milijarde kuna na račun prava djece s teškoćama u razvoju. Od toga evidentno ni iduće godine neće biti ništa, smatraju razočarani roditelji. Danas se ponovo sastaju s ministrom Piletićem, ali od sastanka ne očekuju mnogo jer ne vide da se njihovi argumenti uvažavaju.