DEPAUL HRVATSKA

Svatko od nas može postati beskućnik: Počela akcija za pomoć onima koji imaju najmanje

Edi Prodan

Riječki beskućnik Ramido zimske noći provodi na otvorenom / Foto Vedran KARUZA

Riječki beskućnik Ramido zimske noći provodi na otvorenom / Foto Vedran KARUZA

Akcija traje do kraja godine, 31.prosinca, a uključuje i posebne vikend-akcije, tradicionalno noćenje na otvorenom koje će ove godine biti organizirano u dvorištu Kuće utočišta u noći sa subote 5. na nedjelju 6. prosinca.Znate li da doniranjem svega pet kuna jednom od beskućnika, a prema evidenciji samo ih u Rijeci ima više od stotinu, omogućavate  osobnu dnevnu higijenu i pranje garderobe, da je deset kuna dovoljno da jedan dan netko od njih ne bude gladan?


Ako nije bilo, sada jeste, pa je to ujedno prilika za uključenje u Adventsku akciju koju je od danas pokrenuo Depaul Hrvatska. Zamišljena je tako da se osim kroz niz fizičkih aktivnosti provede i digitalnim putem.


Poziva se sve ljude koji suosjećaju s onima koji žive u najtežim uvjetima da na jednu noć prespavaju u svojoj kući ili stanu ali – izvan svog kreveta. Na kauču, podu, šatoru, zaklonu, ispod stubišta ili stola. Akciju treba zabilježiti fotografijom koju se zajedno s nekoliko rečenica iskustva ili poruka podijeli na svom Fb/Instagram profilu uz oznaku: #beskućniknajednunoć i pozovite tri prijatelja da prihvate isti izazov.
Nakon svega slijedi još i donacija beskućnicima, ljudima o kojima skrbi Depaul Hrvatska. Može se koristiti poseban barkod ili uplatom na račun humanitarne akcije (IBAN: HR1524020061500090305).


Akcija traje do kraja godine, 31.prosinca, a uključuje i posebne vikend-akcije, tradicionalno noćenje na otvorenom koje će ove godine biti organizirano u dvorištu Kuće utočišta u noći sa subote 5. na nedjelju 6. prosinca. Svim se tim akcijama želi ukazati na težinu beskućništva, sve više prijetećeg zbog problema izazvanih pandemijom koronavirusa.


Na žalost, ulazimo u razdoblje u kojem misao kako “svatko od nas može postati beskućnikom” postaje tako – bolno istinita.