Razgovor s gradonačelnicom

Suzana Jašić o apsolutnoj većini za platformu Možemo! u Pazinu: ‘Građani su pokazali da su umorni od stare politike’

Edi Prodan

Foto SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Foto SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Pružili smo nadu, građani i građanke su nam dali šansu, mi je moramo iskoristitiKao što smo i predviđali 30. svibnja, netom nakon objave rezultata lokalnih izbora u Hrvatskoj, Možemo! kreće u nezaustavljivo osvajanje prostora na ljevici. Jedan od najznačajnijih argumenata takvoj tvrdnji pronalazili smo u pobjedi Suzane Jašić na izborima za gradonačelnicu Pazina, grada u središnjoj Istri koji je sklon izlasku iz zadanih, ili očekivanih, okvira, nerijetko i vrlo indikativnom za politička razmišljanja na poluotoku. Sjećamo se tako da je, iako je i Pazin desetljećima bio uz IDS, prvi višestranački pobjednik bio Stanko Mališa iz konzervativnog HDS-a.


Glasali mudro


Nakon izbora, od monolita poput IDS-a ili SDP-a moglo se čuti kako se nalaze tek u privremenoj krizi, mada su razmišljanja naroda bila dijametralno suprotna. I kad se u Pazinu nije moglo formirati vijeće, kada su ti iskusnici kojima je u politici sve jasno bili uvjereni kako će na ponovljenim izborima uzeti vijeće i Jašić natjerati na kohabitaciju koja će prouzročiti njezin uzmak i nove izbore, dogodilo se – suprotno! Izuzmemo li HDZ koji tek osmišljava svoj značajniji nastup u Istri, teški, pa i bolni poraz doživio je – SDP. Još uvijek najjača lijeva hrvatska stranka u Gradskom vijeću Pazina iduće četiri godine neće postojati. Slično loše prošao je i IDS koji nikako ne može shvatiti »svibanjski poučak«. Nastavlja po starom, sklapa nepotrebne koalicije i na dnevnoj razini gubi povjerenje. Konkretno, u tri mjeseca izgubio je dva mandata, što će vjerojatno opet prokomentirati kao »privremenu krizu«. I baš kad su se djetinje prkosno i nadasve besmisleno u tri pokušaja odupirali civiliziranom dogovoru za uspostavljanjem vijeća, misleći da je Možemo! u silaznoj putanji, izbori na koje je izašlo sasvim uobičajenih 38 posto glasača donijeli su – teški nokaut cjelokupnoj pazinskoj oporbenoj političkoj sceni: Možemo! je s tri došao na sedam vijećnika i sada sasvim sam, bez ikakvih kompromisa, može redefinirati svakodnevicu jednog od najznačajnijih istarskih gradova.


Nadam se da svi imamo jednake šanse

 


S obzirom na vaša značajna politička iskustva, koliko vam u gospodarskom smislu od pomoći može biti jako dobar odnos s vodećim strukturama Grada Zagreba, pa i općenito nacionalne političke scene?
– Može pomoći, ali nije presudno. Presudniji je odnos sa središnjom vlasti pa su neke sredine tu privilegirane, ali želim vjerovati da možemo drukčije i nadam se da će me Nacionalni plan oporavka i EU fondovi uvjeriti u suprotno – da svi imamo jednake šanse.

 


Skoro u dan i nakon 78 godina Pazin se pokazao odlučnom, hrabrom, na neki način i politički avangardnom sredinom. Čime ste u svega četiri mjeseca zaslužili plebiscitarnu podršku Pazinjana?


– Pazin je, prije svega, glasao mudro. Umorni od dosadašnje politike, dali su priliku novim ljudima. Dali su naprosto priliku stabilnosti izvršne vlasti kako bi im omogućili da pokažu što znaju. Ti novi ljudi, a to smo mi, svjesni su da su dobili bianco povjerenje i da ga trebaju opravdati. S obzirom na to da od prvog dana mandata radimo na promjenama, naši su sugrađani to prepoznali i sve zajedno, nedavno na izborima, iznimno sigurno potvrdili.


»Brisanje« SDP-a i IDS-a


SDP ste u cijelosti izbrisali sa scene, čime ste dokazali kako nezaustavljivo preuzimate lijevi dio političkog spektra, kako se čini ne samo Istre?


– Nije nam bila namjera izbrisati SDP s političke scene. I dalje ih vidimo kao partnere, korektno surađujemo na različitim razinama, nitko ne može baš sam. Ostalo, njihove unutarnje probleme ,ne bih komentirala. Moja je briga naša stranka i njezin kvalitetni rad na zadovoljstvo stanovnika Grada Pazina.


Bez obzira na poraz u svibnju, IDS nije shvatio kako je narod mislio uistinu ozbiljno. U istom razdoblju kad je vaša popularnost više nego udvostručena, oni padaju za još trećinu? Koliko je dobro za ukupnu istarsku političku scenu tako naglo nestajanje IDS-a?


– Ne mislim da IDS nestaje, samo se smanjila njihova apsolutna vlast. Za svaku je vlast dobro da okusi opoziciju, a za institucije je dobro da se provjetravaju.


Vidimo da ste sa strankama i listama koje su svrgnule IDS-ov monolit sklopili određenu neformalnu koaliciju. Koliko je ona moguća, snažna, kakva joj je naprosto budućnost?


– To je na razini županije. Istina je da komuniciramo i nadam se da će se dobra komunikacija i suradnja nastaviti. Kakva joj je budućnost teško je reći, a ja osobno želim vjerovati da je ima.


Vojni poligon na Lindaru može definirati novi smjer razvoja

 


Pazin je nekad značajno definirala industrija. Gdje danas vidite mogućnosti za snažnije zapošljavanje i privlačenje doseljavanja radno sposobne mlađe populacije?


– Pazin ima tradicionalno jak bazen IT stručnjaka, sad ponovo imamo matematičko-prirodoslovnu gimnaziju i očekujemo da će se taj bazen obnoviti. Imamo niz tvrtki i obrta koje se bave proizvodnjom, nekim dijelom građevine te uređenja i opremanja, prehrane… Pazin je centar Istre i ima dobar potencijal za logistiku i distribuciju, kao i za centar županije u pravom smislu riječi. No, imamo i resurs za koji trebamo uključivo i pažljivo odlučiti što ćemo i koji može definirati novi smjer razvoja grada – bivši vojni poligon na Lindaru.

 


Dolazi li Možemo! do simpatija građana jer postavlja sasvim nove okvire političkog ponašanja? Je li naprosto veći dio političkog spektra s lijevog centra atrofirao do neprepoznatljivosti tako da su vam se vrata uspjeha otvorila puno šire i brže nego što ste i sami mislili?


– Lokalni izbori su u velikoj mjeri evaluacija rada prethodne vlasti i nada da može biti bolje, odnosno povjerenje u stare ili nove ljude, ovisno o ponudi lista. To nisu svjetonazorski izbori, barem kod nas. U tom smislu nisu nam vrata uspjeha toliko neočekivana jer je u Pazinu došlo do zamora, a pojavila se ekipa koja je artikulirana i koja je svjesna problema i okvira djelovanja koji se razlikuje od prethodne vlasti i modela koji je doveo do zamora. Pružili smo nadu, građani i građanke su nam dali šansu, mi je moramo iskoristiti. No, sigurno je da nove stranke ljevice ne bi nastajale da su stare stranke ljevice umjele biti u korak s vremenom.


Trebaju nam ljudi


Može li se na simboličkoj razini vaš uspjeh na »mini izborima« pojasniti činjenicom da se vaša obraćanja građanima odnose na probleme današnjice, u 2021. godini, dok je sadržaj govora župana Miletića na proslavi Pazinskih odluka zvučao kao da ga čita – 1943. godine?


– Ta 1943. nama je jako važna godina i premalo je spominjemo, odnosno najnovije generacije nisu u dovoljnoj mjeri upoznate s važnošću i žrtvama te 1943. godine. Tako da tu, u tom govoru, ne bih kritizirala župana. Naša obećanja građanima su iskrena i uključiva komunikacija, zato i nismo davali brojna predizborna obećanja, već samo ono zanšto smo znali da možemo obećati jer ćemo to i izvršiti. Puno smo razgovarali s građanima, o tome kakva je situacija u proračunu, s projektima, govorili smo o problemima i aktivnostima vezanim za rješenja koja smo poduzeli ili mislimo poduzeti. Dosta smo slušali i slušamo, borimo se za svaku stvar, trudimo se. Ne možemo sve riješiti odmah, niti svima ići niz dlaku, ali svaku odluku možemo argumentirati. Krenuli smo u projekt »Pazin – otvoreni grad« s potpunom transparentnošću proračuna i računa. To je sadašnjost i to je budućnost.


Kakav Pazin možemo očekivati 2025. godine? Ni vaša demografija nije za neku pohvalu, iako prema rezultatima samopopisivanja u Istarskoj županiji nije došlo do pada?


– Uređeniji grad s jačim gospodarstvom, većim brojem stanova i mjesta u vrtićima i jaslicama. Grad u kojem se stalno nešto događa. Nadamo se i većem broju stanovnika, trebaju nam ljudi kako bismo mogli razviti sve zacrtane projekte.