Nada Lovrić

Sutra se nastavljaju pregovori: ‘Sramotno je koliko plaće u školama zaostaju za ostalima…’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Obrazovni sindikati ne šute, ali ne prijete štrajkomPredsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić poručila je u četvrtak uoči sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata da je nedopustivo veliko zaostajanje plaća u obrazovanju u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama.


Svi pritisci koji se čine su objektivni, ali ne nose stvaran i ujednačen rast plaća u javnom sektoru koji je nužan, izjavila je Lovrić prije sastanka pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.


Članstvo zastupamo kroz pregovore i pratimo kako će Vlada reagirati na pojedinačne zahtjeve, dodala je i podsjetila kako je Vlada lani prilikom dogovaranja rasta plaća od pet posto naznačila da će rast plaća u obrazovanju biti najveći.
No, sada pritisak (ostalih) znači grabljenje u zajedničku masu novaca i to ne možemo dopustiti, ne zato što drugima ne želimo rast plaća, nego što njihov rast mora biti praćen dodatnim rastom plaća učitelja u nastavnika u školama, istaknula je Lovrić.


Ustvrdila je pritom da brojnost zaposlenih u obrazovanju u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama ne može biti opravdanje za zaostajanje njihovih plaća.


Obrazovni sindikati ne šute, ali ne prijete štrajkom. Ne prihvaćamo da je rad djelatnika u obrazovanju kao jedne od temeljnih djelatnosti u sustavu nevažan. Ako država to ne prepoznaje u ovom trenutku kada novaca ima, onda nam je svima “jao” u budućnosti, poručila je Lovrić.


Vlada pregovara sa sindikatima javnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, te nakon toga s predstavnicima državnih službi o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.