DRUGA RUNDA

Sutra novi pregovori o ustavnim promjenama. Prođe li HDZ-ov prijedlog Ustavni sud moći će zaustaviti svaki referendum

Dražen Ciglenečki

HDZ odbija ukinuti u Ustavu čak i ljetnu i zimsku stanku u radu Sabora, ukupno tri mjeseca godišnjeg odmora zastupnika, za što se zalaže SDP



ZAGREB – Sutra će se održati druga runda pregovora o ustavnim promjenama, procesu otvorenom prijedlogom HDZ-ove parlamentarne većine da se oteža uspjeh referendumskim inicijativama.


Na ovom bi se sastanku sugovornici predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića iz redova oporbe trebali izjasniti o prijedlogu izmjene Ustava koji im je u pisanom obliku dostavljen prije dva tjedna. Budući da su predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, tada kazali za naš list da im je HDZ-ov inicijalni prijedlog neprihvatljiv, očekuje se da će sutra i Bačiću reći da mora napraviti određene korekcije, ponajprije u dijelu vezanom za Ustavni zakon o Ustavnom sudu. HDZ, naime, želi mijenjati i taj dokument i to na način da se u njemu ograniče teme o kojima se smije raspisati referendum. SDP i njihovi lijevi saveznici smatraju da bi, u slučaju da pristanu na ovakav HDZ-ov prijedlog, Ustavni sud dobio ovlast da zaustavi praktično svaku referendumsku inicijativu, s obrazloženjem da bi ona bila protivna Ustavu, konkretno člancima 1. i 3. Ako je HDZ-u iole stalo do promjene odredbi Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje definiraju institut referenduma, učinit će neke ustupke oporbi bez koje nije moguće osigurati 101 glas u Saboru.


Prihvatiti ponuđeno


Bačić je o tijeku pregovora o ustavnim promjenama jučer, na redovitom sastanku, informirao koalicijske partnere, a potom u izjavi nije inzistirao da opozicija mora prihvatiti sve što im je ponuđeno u kontekstu referendumske regulative. Ali, još je jednom naglasio da većina u Saboru nije spremna mijenjati u Ustavu bilo što drugo.




– Stav je vladajuće većine da se zadržimo isključivo na izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje se tiču ustavnopravnog okvira za referendum. Druge želje koje smo čuli u razgovoru s oporbenim strankama, koje idu značajno šire u izmjenu Ustava i zahtijevale bi širu raspravu, nećemo prihvatiti. Očekujemo potporu svih klubova za ono za što postoji konsenzus, koji je uspostavljen u raspravi o predloženom zakonu o referendumu u prvom čitanju. U interesu je i vladajućima i oporbi da se ovaj okvir uredi. Sve ostalo može biti predmet drugih izmjena, kada ćemo cjelovitije promišljati o izmjenama Ustava, rekao je Bačić novinarima.


Iz ovog se može zaključiti da HDZ odbija ukinuti u Ustavu čak i ljetnu i zimsku stanku u radu Sabora, ukupno tri mjeseca godišnjeg odmora zastupnika, za što se zalaže SDP. O unošenju u Ustav prava na pobačaj, što traži dio progresivne oporbe osim Kluba zastupnika Socijaldemokrati, ne treba ni govoriti. Odlukom američkog Vrhovnog suda poništena je ranija presuda te institucije da je pobačaj dopušten na prostoru čitave savezne države.


Dva procesa


Arsen Bauk, koji je zastupao SDP na prvom sastanku o ustavnim promjenama, ipak ne smatra da je to razlog da se još snažnije zahtijeva od HDZ-a da se pobačaj konstitucionalizira, kako to pravo ne bi i u Hrvatskoj bilo dovedeno u pitanje. Svjestan je da HDZ neće nikad glasovati u Saboru za pravo na pobačaj, zbog čega i ignoriraju nalog Ustavnog suda o donošenju novog zakona o postupku medicinskog prekida trudnoće. Namjera je SDP-a s HDZ-om izmijeniti ustavne odredbe referenduma, a pravo na izbor ugraditi u Ustav putem referenduma. I to po postojećim, blagim pravilima. Zato će se u rujnu vjerojatno paralelno odvijati dva procesa, izmjene Ustava kako bi se bitno postrožilo uvjete referenduma i prikupljanje potpisa za referendum o unošenju u Ustav pobačaja, koji bi se održao bez propisanog kvoruma za odlučivanje, što sada HDZ predlaže.