Sumnja na koronavirus

Sumnjivi pacijent izazvao uzbunu na klinici Vuk Vrhovac: Zbog njega će svima koji dolaze mjeriti temperaturu

P. N.

foto: Robert Anic/PIXSELL

foto: Robert Anic/PIXSELL

Na koncu se ispostavilo da pravog povoda za uzbunu, onog od kojeg su svi strahovali, nije bilo. Rezultati testiranja koji su stigli jučer pokazali su da pacijent nije zaražen koronavirusom.U Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac u Zagrebu u srijedu su imali pravu uzbunu. Na pregled zbog dijabetesa, naime, tamo je došao muškarac koji je šmrcao i kašljao, a kad ga je medicinsko osoblje upitalo je li skoro bio u Italiji, on je odgovorio da jeste, u Veneciji. To je izazvalo pravu malu uzbunu, jer pacijent je ranije obavio sve pretrage, prošao laboratorij i cijelu bolnicu. Odmah je obavljena dezinfekcija svih prostorija u kojima je pacijent baravio, a d vije medicinske sestre pšoslane su kući, u samoizolaciju.


– Istina je da smo tijekom srijede imali pacijenta koji je pokazivao simptome respiratorne bolesti i koji je nedavno boravio u Italiji. Postupili smo prema pravilima struke te ga je vozilo Hitne pomoći odvezlo u Kliniku za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’, rekao je za 24 sata dr. Dario Rahelić iz Sveučilišne klinike.


Na koncu se ispostavilo da pravog povoda za uzbunu, onog od kojeg su svi strahovali, nije bilo. Rezultati testiranja koji su stigli jučer pokazali su da pacijent nije zaražen koronavirusom.
– Zbog ovog slučaja uveli smo pojačane kontrole na ulazu u kliniku. Svima koji dolaze mjerit će se tjelesna temperatura posebnim toplomjerom. Pitat ćemo ih imaju li kakve simptome bolesti, jesu li boravili u zemljama u kojima ima korona virusa, kao što je Italija, te jesu li možda bili u kontaktu s oboljelim ljudima. One zdrave ćemo puštati, no druge ćemo ponovno naručiti zbog njihove, ali i sigurnosti svih ostalih. Ne moraju se brinuti za preglede kod nas, dobit će novi termin pregleda, no moramo paziti na sigurnost, rekao je dr. Dario Rahelić, inače predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma.