Ozbiljni prijepori

Sukob unutar srpske manjine: ‘Milošević nema podršku, a SDSS je izgubio legitimitet da predstavlja Srbe’

Dražen Ciglenečki

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Poznato mi je kako razmišljaju SDSS-ovci, općenito Srbi na istoku Hrvatske, i siguran sam da Milošević nema podršku. Oni koji su mu prije mjesec dana dali glas, ne bi to učinili da su sutra izbori, Milošević ne bi ušao u Sabor, procjenjuje Srđan MilakovićZAGREB – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamjera potpredsjedniku hrvatske Vlade Borisu Miloševiću (SDSS) što je bio u Kninu na proslavi Oluje, a pogotovo što se s tim u vezi nije prethodno s njim konzultirao. Miloševićev čin izazvao je burne reakcije najviših državnih dužnosnika Srbije, čak dotle da javno polemiziraju s vodstvom SDSS-a, što se godinama nije događalo.


– Razgovarao sam prije toga s Miloradom Pupovcem i rekao sam mu da se nemamo što usuglašavati, da je to njihova stvar, da oni donose odluku. Ali, mislim da je to bila isuviše važna stvar i da je trebalo da odluku pokušaju donijeti zajednički sa Srbijom i s Republikom Srpskom. Oni su tu odluku donijeli sami i prije nego su nas obavijestili, izjavio je Vučić.


Istaknuo je da se neće pridružiti napadima na Miloševića, ali »ne tjerajte me da mu pružim podršku«.
– Ne pada mi to na pamet. Ako su oni htjeli pokazati da ih ne zanima stav Srbije, u tome su uspjeli i ja to poštujem. Ali, možete mi glavu skinuti, ja nikad neću reći da Oluja nije zločin i najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Pitajte one koji su bili na proslavi misle li to isto. Ti koji su slavili Oluju neka to objasne narodu. Dobili smo to da Srbi nisu jedinstveni. Dio hrvatske javnosti sada kaže kako su fini i dobri Srbi koji priznaju da Oluja nije bila etničko čišćenje, nego traumatično iskustvo, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Pupovac je svoju najavio za danas, a prije pet dana je na kritike predsjednika Srbije odgovorio da su one očekivane kad netko napravi prvi korak.


Prekrupna stvar


Na nedavnim izborima za Sabor, sva tri SDSS-ova kandidata, među njima i Milošević, uvjerljivo su ponovo izabrani. Ali, njihov protivnik, dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković, predsjednik Demokratskog saveza Srba, uvjeren je da bi rezultati bili drukčiji da se izbori sutra održavaju.


– Pupovac je morao znati da ovaj Miloševićev postupak neće naići na odobravanje u Srbiji. To, uostalom, ne odobravaju ni Srbi u Hrvatskoj. Svaki Srbin koji Oluju doživljava kao stradanje našeg naroda, ne gleda na to pozitivno. Imamo primjere neslaganja čak i unutar SDSS-a, načelnik općine Borovo Zoran Baćanović i načelnik općine Jagodnjak Stevo Mlinarević na Facebooku su se javno izrazili, napisali su da su protiv odluke SDSS-a da se ide u Knin. Toga dosad u SDSS-u nije bilo, a sada su se njih dvojica usudila. Prekrupna je ovo stvar da bi se o njoj šutjelo. Poznato mi je kako razmišljaju SDSS-ovci, općenito Srbi na istoku Hrvatske, i siguran sam da Milošević nema podršku. Oni koji su mu prije mjesec dana dali glas, ne bi to učinili da su sutra izbori, Milošević ne bi ušao u Sabor, procjenjuje Milaković. Vukovarski dogradonačelnik tvrdi da je SDSS »izgubio legitimitet da predstavlja Srbe«.


– Milošević bi trebao dati ostavku u Vladi, a to što je on napravio u Kninu imat će posljedice i na rezultate SDSS-a na lokalnim izborima iduće godine. Jer, to što će potpredsjednik Vlade Tomo Medved ići na komemoraciju u Grubore, neće ublažiti Miloševićevu gestu, rekao nam je Milaković. Za njega bi logično bilo da su se dužnosnici SDSS-a konzultirali s vlastima u Srbiji.


– Odluka je uvijek na Srbima u Hrvatskoj, ali prirodno bi i razumno bilo da se prije donošenja ovako važnih odluka komunicira i surađuje s vlastima u Beogradu. Svakako bi korektno bilo da se s njima razgovaralo o odlasku na proslavu Oluje i uvažio stav srpskih vlasti, zaključuje Milaković.


Politika pomirenja


Ovo njegovo stajalište dijeli i Jovan Ajduković, nekadašnji zamjenik župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji je dugo bio aktivan na srpskoj političkoj sceni u Hrvatskoj.


– Pupovac je politički mudar, pa ne razumijem zašto nije poslušao što kažu i u Beogradu. Mi smo ipak srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Ne mislim da je Milošević pogriješio kada je išao u Knin, ali bilo bi bolje da je za to dobio suglasnost vlasti u Srbiji, ističe Ajduković.


On odriče pravo SDSS-u da govori uime čitave srpske zajednice u Hrvatskoj.


– SDSS je pobijedio na izborima, nitko to ne spori. Međutim, Milošević je dobio glasove smo četiri i pol posto srpskog biračkog tijela u Hrvatskoj. Legalitet ima, ali legitimitet ne. Daleko od toga da je Pupovac, kojeg je na izborima podržalo sedam i pol posto birača, vođa Srba u Hrvatskoj. Ali, prihvaćam da SDSS, što je u skladu sa zakonom, ima tri saborska zastupnika, napominje Ajduković.


Iz razgovora sa sunarodnjacima u Hrvatskoj, kaže, zaključio je da je »mnoge zaboljelo što je Milošević rekao da mu je otac bio mobiliziran u HV«.


– Što to ima veze. Milošević je, zajedno s drugim mladim Srbima, dio jednog budućeg vremena. Pristaša sam politike pomirenja, moramo se početi odmicati od ratnog razdoblja. Nema u Hrvatskoj toliko međunacionalnih napetosti, u Vukovaru osobno ne doživljavam nikakve probleme, rekao nam je Ajduković.