Presuda

SUKOB PRAVNIKA Miličić pravomoćno kriv za nazivanje Miroslava Šeparovića plagijatorom doktorata

HinaŽupanijski sud u Puli potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je umirovljeni profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslav Miličić proglašen krivim za klevetanje predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića jer ga je u svojoj knjizi naveo kao primjer znanstvenog plagijatora.


Budući da je presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu postala pravomoćna Miličić mora platiti kaznu od 14.500 kuna te sudske troškove.


Odlučujući o žalbama obiju strana viši sud je djelomično prihvatio jedino Miličićevu žalbu na odluku Općinskog suda da presudu o svom trošku mora objaviti u dnevnim novinama i jednom internetskom portalu, budući da tvrdnje zbog kojih je osuđen nisu iznesene u medijima nego u knjizi.
Sporne tvrdnje Miličić je iznio u knjizi »Ćudoređe i deontologija znanstvenoga rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja«, a to je prema mišljenju suda učinio »postupajući u nakani da naškodi časti i ugledu Miroslava Šeparovića«.


U potvrđenoj presudi stoji da je Miličić u poglavlju pod naslovom »Plagijati« objavio presliku tri stranice Šeparovićeva doktorskog rada iz 2013. ali ne i četvrtu stranicu na kojoj je fusnota s izvorima.


Osim za klevetu Šeparović je Miličića u građanskom postupku tužio i za naknadu štete, ističući da je doktorat radio po svim standardima, što je Pravni fakultet više puta potvrdio. Tvrdio je i da je svakog autora kojega je citirao označio fusnotom u kojoj je naveo ime i prezime autora, djelo i stranice koje je citirao.


Miličić je prošle godine i taj spor pravomoćno izgubio te je Šeparoviću na ime duševnih boli, ali i kamata isplatio preko 60 tisuća kuna koje je predsjednik Ustavnog suda donirao bolnici za djecu s posebnim potrebama u Donjoj Bistri.


Temeljem pravomoćne presude Miličić je o svom trošku iz prodaje morao povući i sve primjerke svoje knjige koju je izdao u proljeće 2016.