Pravo i pravda

Sudac Turudić se izvukao od prometne kazne zbog male rupe u zakonu. Stručnjak: ‘To je sramota’

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Ako ste napravili prometni prekršaj, prošli na crveno svjetlo na semaforu ili prebrzo vozili, a niste direktno ulovljeni na djelu, već vas je snimila jedna od kamera na našim prometnicama, mogli biste proći u potpunosti bez kazne, baš kao što se to dogodilo predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, piše tportal.


Postoji rupa u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je nedavno mijenjan, no nije mijenjana i rupa iz članka 229. Naime, ako je vaš prometni prekršaj ovjekovječen kamerom, na kućnu adresu će vam kao vlasniku vozila iz policije stići obavijest o počinjenom prekršaju te obrazac u kojem morate navesti tko je vozio vozilo u trenutku počinjenja prekršaja.


Dakle, zakon ne predviđa da se automatski kažnjava vlasnika vozila, nego vlasnik vozila mora dostaviti policiji podatke o vozaču. Ako ste to bili vi, onda prijavljujete sami sebe.


Kako je oslobođen?




Ako ste posudili automobil susjedu i on napravi prekršaj, onda biste policiji trebali navesti ime i prezime osobe koja ga je vozila te OIB i adresu stanovanja. Ako pak ne želite prijaviti policiji svoje bližnje ili samog sebe, za to se pobrinuo članak 229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Prema tom članku, vlasnik vozila dužan je dati vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Ako to ne učini, kaznit će se kaznom koja je prije izmjena zakona iznosila dvije do pet tisuća kuna, a od 1. kolovoza ove godine od pet do 15 tisuća kuna. Vjerodostojan dokaz znači tek da navedete tko je vozio automobil. Hoćete li biti iskreni ili ne, više nije važno.


Sudac Turudić, čijim je autom 20. listopada 2018. u Virovitici počinjen prekršaj prekoračenja brzine, nije bio siguran tko je upravljao vozilom, pa je dostavio popis osoba koje osim njega koriste njegov automobil navevši imena supruge, sina i, najvjerojatnije, punca koji živi u Virovitici. I oslobođen je na Općinskom sudu u Virovitici. Niti će platiti prekršajnu kaznu za prebrzu vožnju, jer nije ustanovljeno tko je vozio, niti kaznu za nedostavljanje vjerodostojnog dokaza o vozaču.


Stalni sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec za tportal kaže kako je riječ o rupi u zakonu jer ako se ne može utvrditi tko je počinio prekršaj, vlasnik vozila nije odgovoran.


Kaže da će se tome stati na kraj uvođenjem kamera s boljom tehnologijom, onih koje će loviti ne samo registarsku oznaku što će policiju dovesti do vlasnika vozila, već će se na fotografijama vidjeti i lice vozača.


Pita li vas policija, pogledajte u osmrtnicama


‘Zastarjeli sustavi registriraju samo auto i onda vlasnik navodi da ne zna tko je vozio i događaju se ovakve stvari. U ovom slučaju suca Turudića, on je naveo da ne zna tko je vozio, što je možda točno, a možda nije, ali nije ni prvi ni zadnji koji se izvukao tako’, analizira Husinec.


Što se tiče fotografiranja samog vozača, kaže da se policija zbog prekršaja ipak neće upuštati u forenziku. Tako da ako netko snimljen u trenutku prekršaja ima, recimo, bradu i nosi naočale, a kasnije se obrije, opet može proći kroz navedenu rupu u zakonu.


Prometni stručnjak Željko Marušić poručuje kako su ovakvi slučajevi – sramota. Ima pritom zanimljiv prijedlog za sve one koji se misle izvući kroz rupu u zakonu: kada iz policije dobijete dopis da dostavite podatke o vozaču, pogledajte u osmrtnicama tko je umro nekoliko dana nakon što je počinjen prekršaj i navedite njegove podatke.


‘Ovako se svatko može izvući i reći – ne znam tko je vozio. Ovo je sramotan slučaj jer je riječ o čovjeku koji predstavlja zakon. Sve je po zakonu, ali ovo pokazuje kako je jedno pravo, a drugo pravda’, jasan je Marušić za tportal.


Turudić: Nakon 3 mjeseca nisam se sjećao tko je vozio


Sudac Ivan Turudić za 24 sata objasnio je da je sve podatke koje je imao dostavio na vrijeme.


– Ja sam im dostavio podatke o tome tko sve koristi vozilo. Osim mene, to je moja supruga, sin i tast. Ja se nakon tri mjeseca doista više nisam sjećao tko je vozio, kaže Turudić.


Pojašnjava da je obavijest dobio 9. prosinca, za dostavu podataka rok je 15 dana te on počinje teći od 10. prosinca.


– Kako su 25. i 26. prosinca neradni dani, podatke sam preporučeno prvog sljedećeg radnog dana, a to je 27. prosinca. Imam dokaz, potvrdu kad sam podatke preporučeno poslao, objasnio je.


Dopis je stigao 29. prosinca, no za sud je važno da je poslano u roku.


– Dakle ja sam na vrijeme i u roku poslao tražene podatke temeljem kojih su oni mogli utvrditi tko je vozio i počinio prekršaj. Zato sam se žalio, odlučan je Turudić, koji je prigovor na novi prekršajni nalog policije uložio 18. veljače ove godine.


Inače, kazna za nedostavljanje podataka policiji u to je vrijeme iznosila od 2000 do 5000 kuna. Nakon ovogodišnjih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećana je na 5000 do čak 15.000 kuna.


Šerić: Jedina ispravna odluka


Na pitanje, nije li se mogao prema lokaciji i vremenu kad je prekršaj počinjen, prisjetiti tko je vozio odgovara:


– Riječ je o ruti od tastove kuće do grada. Tom relacijom putuju svi članovi obitelji, a i ja je znam dnevno proći više puta. Sjećate li se vi gdje ste bili prije dva ili tri mjeseca u 12 sati, uzvratio je.


U svojoj žalbi Turudić se pozvao na presude Visokog prekršajnog suda RH i Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu.


Da je sud donio jedinu ispravnu odluku smatra zagrebački odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom i bivši sudac Branko Šerić.


– Uzmimo za primjer da ja imam vozilo na odvjetničko društvo. Ono može imati 4 ili 44 zaposlena, nije važno. Nije moja obveza da utvrđujem tko je vozio u određeno vrijeme. Ja sam dostavom podataka o tome tko je mogao upravljati vozilom otklonio prekršajnu odgovornost, a na prijavitelju je da utvrdi tko je doista vozio, kaže Šerić za 24 sata.