Što će biti na jesen

Struka kontra politike: “Najava ukidanja mjera nakon sezone demotivirajuća za cijepljenje”

Tihana Tomičić, Barbara Čalušić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Rasplamsavanje četvrtog vala bi se moglo obuzdati većim obuhvatom cijepljenih koji bi do polovine rujna trebao dosegnuti između 60 i 65 posto odraslog stanovništva, rekao je MićovićHrvatska u dogledno vrijeme ide prema britanskom modelu. Kako je jučer nakon tematske sjednice GSV-a o epidemiji COVID-a izjavio premijer Andrej Plenković, obaveznog cijepljenja neće biti, a s vremenom će uslijediti i to da će se na koncu odluka o cijepljenju morati svesti na individualnu odluku svakog pojedinca te društvo neće više biti taocem te situacije.


Za očekivati je da te premijerove riječi znače da će Hrvatska još postrožiti epidemiološke mjere nekoliko tjedana, za trajanja turističke sezone, ali da će nekako s jeseni polako prevladati vraćanje starom normalnom. Rekao je kako se u tome u konačnici slaže s izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića.


– Država je tu da učini sve što može da zaštiti svoje građane. Mi jesmo učinili sve. A ako si učinio sve što možeš, a dio ljudi se svejedno ne želi štititi, onda dalje nećemo trošiti pare svih poreznih obveznika na zaštitu onih koji to i ne žele, rekao je Plenković.
Ako se pita struku, ukidanje svih epidemioloških mjera nakon turističke sezone u ovom trenutku nije najsretnija opcija. Prvenstveno jer Hrvatska cijepljenjem još nije postigla adekvatni stupanj kolektivnog imuniteta, ali i zbog činjenice što nitko pouzdano ne zna kako će se sam virus ponašati ujesen.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. Vladimir Mićović kratko je komentirao najave predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića o mogućem ukidanju svih mjera po završetku sezone.


– Velika Britanija je već sad to napravila i velik dio zdravstvene javnosti smatra da je taj potez preuranjen bez obzira na to što je ova zemlja postigla veći stupanj cijepljenosti. Činjenica je da će pritisak na zdravstveni sustav u takvim zemljama zbog cijepljenosti biti manji, no očito takve odluke nisu potaknute samo iz zdravstvenih razloga, već i iz gospodarskih.


Smatram da bi i dalje kod nas trebalo ustrajati na kampanji cijepljenja, a trenutačno bi u tom kontekstu ovakve najave ukidana mjera mogle djelovati demotivirajuće na postizanje kolektivnog imuniteta, smatra Mićović.


Prema njegovim riječima, četvrti val posve je realna opasnost i za Hrvatsku, a on se nada da će se njegovo rasplamsavanje obuzdati većim obuhvatom cijepljenih koji bi do polovine rujna trebao dosegnuti između 60 i 65 posto cijepljenog odraslog stanovništva, rekao je Mićović.