Koronavirus divlja Hrvatskom

Stručnjaci dijele pesimizam: Capak vjeruje da bi broj novozaraženih sutra mogao biti i veći od današnjeg. U Zagrebu do poslijepodneva već zabilježeno više od 400 slučajeva

P. N.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Među kolegama vlada, neću reći strah i panika, ali vlada zabrinutost. Virus je u zdravstvenom sustavu, dosta je liječnika i sestara zaraženo, pitanje je hoće li se zdravstveni sustav održati..."Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je gostujući u HRT-ovo emisiji Otvoreno da bi brojka novozaraženih sutra mogla biti još veća od današnje. Podsjetio, danas je Hrvatska imala 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom. Također, Capak je istaknuo da će Hrvatska učiniti sve kako bi izbjegla novi lockdown.


Saša Srića, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, rekao je pak da u bolnicama vlada zabrinutost.


– Među kolegama vlada, neću reći strah i panika, ali vlada zabrinutost. Virus je u zdravstvenom sustavu, dosta je liječnika i sestara zaraženo, pitanje je hoće li se zdravstveni sustav održati. Medicinske sestre su na izmaku snaga. Neke su dale otkaz, rekao je Srića.
Neđto ranije, pri gostovanju za Dnevnik Nova TV, zamjenica ravnatelja NZJZ “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić otkrila je da je u Zagrebu do kasnog poslijepodneva zabilježeno već preko 400 novozaraženih. Jutros je pak objavljeno da Zagreb ima 705 novih slučajeva zaraze. Vrlo je, dakle, izgledno da će sutra ta brojka biti još veća.


– S obzirom na velik broj slučajeva, epidemiolozi ne stignu obraditi sve kontakte u 24 sata. Očekujemo i veće brojeve. Moramo povećati resurse, zdravstvene kadrove koji će nam pomoći pratiti kontakte ili mijenjati strategiju, kazala je Šiki, dodajući kako se “može dogoditi da broj novozaraženih bude i veći od današnjeg. Poseban problem je, naglasila je, da ne postpoji jedno žarište.


– To poziva na dodatni oprez i da se krajnje ozbiljno shvate mjere, rekla je Šikić za Dnevnik Nova TV.