Nagrađene

“Strašne žene” su Grujić, Crnoja, Kelava, članice udruge PaRiter i SPEAR tima

Hina

Foto Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Foto Slaven Branislav Babic/PIXSELLGinekologinja Jasenka Grujić, aktivistkinja Ivana Crnoja, novinarka Marina Kelava, članice udruge PaRiter i SPEAR tima dobitnice su nagrade “Strašne žene”, koja se dodjeljuju istaknutim pojedinkama koje su stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile tekuću godinu.


Nagrada “Fierce Women Award” (Strašne žene) za 2022. dodijeljena im je u srijedu navečer u Zagrebu.


Za nagradu je bilo nominirano više od 80 borkinja za bolje, ravnopravnije i pravednije društvo.  Riječ je o nagradi koju treću godinu zaredom dodjeljuju portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women, čime žele skrenuti pažnju na individualni i konkretan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.
Jasenka Grujić je specijalistkinja za ginekologiju i porodništvo. U obrazloženju nagrade navode kako je “uvjerljivo najglasnija liječnica koja u Hrvatskoj kontinuirano i odvažno zagovara pravo na pobačaj, ali i seksualnu edukaciju mladih”.


Marina Kelava je jedna od osnivačica portala H-Alter.org gdje je više godina radila kao izvršna urednica, dobitnica je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za okolišno novinarstvo “Velebitska degenija”, održala je više fotografskih izložbi u Hrvatskoj i BiH, dugogodišnja je volonterka Biciklopopravljaone Zelene akcije.


Ivana Crnoja je jedna od osnivačica udruge “Pobjede” koja je uspješno revitalizirala osječki azil. Samo u 2021. u azilu se za 350 pasa brinulo dvoje zaposlenih, uz šest pripadnika marginaliziranih skupina te uz pomoć stotinjak volontera.


PaRiter je udruga iz Rijeke koju čine Tihana Naglić, Marinella Matejčić, Marija Trcol i Maja Obućina. Njihov rad je, kako se navodi, “kombinacija aktivizma i zagovaranja, ukazivanja na sistemske nepravde te promocije ženskih i ljudskih prava, kao i reproduktivne pravde”.


SPEAR tim je aktivan u promicanju i unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici. Čine ga rektorica Snježana Prijić Samaržija, Sanja Barić, Sanja Bojanić, Brigita Miloš, Daria Glavan Šćulac, Ana Tomaško Obradović, Matija Miloš i Ivana Klarin. Ističe se kako su one “uspješno implementirale plan rodne ravnopravnosti u rad Sveučilišta u Rijeci koje je tako postalo prva akademska institucija u Hrvatskoj i regiji koja sustavno provodi mjere ravnopravnosti u domeni rodnih prava i politika”.


Dodjelom nagrada obilježen je početak 16. izdanja Vox Feminae Festivala koji će od 4. svibnja do 2. lipnja prezentirati niz kulturno-umjetničkih i društvenih događaja kojima se promišlja i zagovara rodna ravnopravnost i društvena pravednost.