Predstavili istraživanje

Stranka s imenom i prezimenom: Hrvatska je šampion rastrošnosti

Hina

Dalija Orešković / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Dalija Orešković / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

"Predsjednici općinskih vijeća malih općina imaju veće naknade od predsjednika gradskih vijeća u istoj županiji što nikako nije logično", rekao je ŠimunićZAGREB Stranka s imenom i prezimenom ocijenila je u nedjelju da je Hrvatska “šampion rastrošnosti” u lokalnoj i regionalnoj samoupravi te smatra da treba donijeti zakonodavni okvir koji bi propisao visinu naknade za političare, a trebala bi biti simbolična.


Na konferenciji za novinare predstavila istraživanje nezavisnog vijećnika gradskog vijeća Oroslavja Viktora Šimunića, koji će biti na izbornoj listi te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.


Tijekom koronakrize  Šimunić se obratio svim općinama, gradovima i županijama s pitanjem koliko novca svaka pojedina jedinica lokalne (samo)uprave izdvaja za naknade  općinskim i gradskim vijećnicima te članovima županijskih skupština.
 


‘Ja mogu što hoću’


 


Ustvrdio je da je “Hrvatska šampion rastrošnosti i mišljenja ‘ja mogu što hoću'”, jer prema njegovim podacima samouprave troše više od 51 milijun kuna za naknade. Kao primjer je naveo grad Oroslavje, gdje su unatoč krizi odbili smanjiti vijećničke naknade, dok će zaposlenicima gradske uprave smanjiti plaće u iznosu 20 posto.


“Predsjednici općinskih vijeća malih općina imaju veće naknade od predsjednika gradskih vijeća u istoj županiji što nikako nije logično”, rekao je Šimunić.


Naveo je primjere općina Kaštelir i Karojba u Istarskoj županiji koji svoje predsjednike općinskog vijeća plaćaju više nego većina gradova u istoj županiji.


“Primjerice, grad Pula plaća predsjednika gradskog vijeća 1000 kuna, a grad Rovinj koji ima tri puta manje stanovnika isti posao plaća 4000 kuna”, kazao je Šimunić.


Voditeljica stranačkog odbora za javnu upravu i pravosuđe Dalija Orešković naglasila je kako se  ta stranka zalaže za to da se donese zakonodavni okvir koji bi propisao visinu naknade za političare, koje moraju biti simbolične.


 


Antikorupcijski program


 


Dodala je da je u antikorupcijski program Stranke s imenom i prezimenom upisana obavezna puna transparentnost svih troškova po pojedinačnim iznosima.


“Čak i u doba koronakrize država nije htjela smanjiti naknade za financiranje političkih stranaka te je politika time pokazala da im je do stranačkih interesa stalo više nego do rješavanja problema ljudi“, istaknula je Orešković.


Poručili su kako će nastaviti upozoravati na anomalije u sustavu te predlagati konkretna rješenja.


Na konferenciji za medije brojni stranački aktivisti nosili su plakate i transparente koji su aludirali da je Hrvatskoj potrebno svega pet regija, umjesto 20 županija.