OSOBNI ODABIR GLASAČA

Stranački disidenti jurišaju na Sabor iz stražnjih klupa: Ispitali smo koji od “otpisanih” imaju šanse

Tihana Tomičić

Birači osim liste mogu zaokružiti i jedno ime kandidata po svom ukusu, a da bi taj kandidat i prošao, mora dobiti glas najmanje 10 posto birača svoje liste. Kad se analiziraju liste u deset izbornih jedinica, prolaz preferencijalnim glasom mogao bi brojne »otpisane« vratiti u životZAGREB – Otkako je na pretposljednjim izborima za Sabor uvedeno preferencijalno glasanje, izbori su postali mnogo zanimljiviji. Mnogi su kapitalci već ranije ulazili u Sabor na taj način, a to je i dodatni alat za odmjeravanje unutarstranačkih snaga. Stoga ne treba čuditi da i na ovim izborima ima niz imena celebrityja ili naprosto stranačkih veterana i disidenata koji će ulaz u parlament moći ostvariti samo izravnim glasovima birača.


Ukratko, birači osim liste mogu zaokružiti i jedno ime kandidata po svom ukusu, a da bi taj kandidat i prošao, mora dobiti glas najmanje 10 posto birača svoje liste. Dakle, ako neka stranka ili koalicija osvoji u svojoj jedinici, primjerice, 100.000 glasova, tada prolazi i onaj koji je pojedinačno dobio najmanje 10.000 glasova, i tada preskače više rangirane kolege na listi, gledajući odostraga.


Kad se analiziraju liste u deset izbornih jedinica, prolaz preferencijalnim glasom mogao bi brojne »otpisane« vratiti u život – tako je primjerice u 1. jedinici u Zagrebu, na listi Restart koalicije na zadnjem mjestu bivši predsjednik Ivo Josipović. Za preferencijalni glas bore se i Gordan Maras na 6. te Mirela Holy na 7. mjestu iste liste, jer su to rubna mjesta, dok je recimo u toj jedinici na listi Demokrata na zadnjem mjestu i vijećnik u Zagrebačkoj skupštini Renato Petek kojeg mnogi smatraju najvećim suparnikom Milana Bandića, dok listu nosi Mirando Mrsić.
Za preferencijalne glasove ovdje se bori i Zorislav Antun Petrović kao 14. na listi zelene ljevice Možemo, dok je na Bandićevoj listi prvi Ljubo Jurčić, a njegova suradnica Ana Stavljenić Rukavina posljednja, i isto je u kategoriji preferencijalnih.


Ljudi s terena


U 2. izbornoj jedinici, gdje listu Domovinskog pokreta nosi sam Miroslav Škoro, zadnji je na tom popisu poznati psihijatar Herman Vukušić, dok je u 3. jedinici koja obuhvaća sjeverozapad Hrvatske na HNS-ovoj listi aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kao neovisna kandidatkinja također na zadnjem, 14. mjestu. Listu nosi šef stranke Predrag Štromar, a u HNS-u su sigurni da i Divjak može proći. U istoj jedinici, na listi SDP-a koju vodi župan Željko Kolar, zadnji je »disident« Siniša Hajdaš Dončić, suspendirani član Predsjedništva SDP-a koji je siguran da može proći u Sabor i sa zadnjeg mjesta jer kontrolira organizaciju u Zagorju.


U slavonskoj 4. jedinici zanimljivo je da se na listi Škorinog Domovinskog pokreta pojavljuje nekadašnja poznata časna sestra Bernardica Juretić Rožman, koja sigurno ima popularnost i može ući u Sabor, u kojem je već jednom bila. U toj slavonskoj jedinici listu HNS-a nosi Ivan Vrdoljak, no na zadnjem mjestu je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, nekad HDSSB-ovac, za kojeg u HNS-ovom Pokretu za Slavoniju također misle da ima šanse proći jer je »čovjek s terena«.


U vukovarsko-slavonskoj 5. jedinici za glasove se s posljednjeg 14. mjesta bori kontroverzni desničar Stevo Culej, koji na predsjedničkim izborima nije podržao Kolindu Grabar-Kitarović nego Miroslava Škoru, ali Andrej Plenković mu je, čini se, oprostio te ga rangirao kao zadnjega, uz mogućnost da dobije preferencijalne glasove. Vjerojatno je mislio da je Culeja bolje imati uza se nego protiv sebe. Rehabilitaciju je na Bernardićevoj Restart listi u toj jedinici zaslužio i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo – i on je posljednji, 14. po redu, i vraća se u politiku nakon što je odslužio kaznu za političku korupciju.


Zvučna imena


U 6. jedinici koja obuhvaća dio Zagreba te se proteže do Siska, svoj ponovni uspjeh planira Bojan Glavašević – bivši SDP-ovac sad je na listi zeleno-lijeve koalicije Možemo. Prošli put je sa SDP-ove liste u istoj jedinici ušao na isti način, preferencijalno, i siguran je da to može ponoviti. U toj jedinici je i na listi Domovinskog pokreta, koju nosi Stjepo Bartulica, poznata kulturna djelatnica Ana Lederer kao 14., a vjerojatno najzanimljiviji razvoj događaja oko preferencijalnog biranja očekuje se, kad je HDZ u pitanju, upravo u ovoj jedinici – Plenkovićev protukandidat na unutarstranačkim izborima Miro Kovač natječe se kao zadnji, 14., na listi HDZ-a u ovoj jedinici. Mnogi misle kako može bez problema proći i nastaviti političku karijeru kao zastupnik (za razliku od Milijana Brkića, kojeg na listama ni nema), no bit će to ipak veliki osobni test za Kovača.


Ovo je ujedno i jedina jedinica u kojoj je Plenković »kaznio« nekog svog disidenta ovakvim statusom na listi – Davor Ivo Stier u 7. jedinici je rangiran toliko visoko da će sigurno proći, tako da je Kovač jedini kapitalac zdesna koji se na ovaj način bori za politički opstanak.


U 7. jedinici, pak, dva su SDP-ovca na listi Restart koalicije koji imaju zadatak probiti 10 posto podrške da bi ostali u Saboru – suspendirani Mihael Zmajlović koji je na 14. mjestu, i jedan od najaktivnijih zastupnika SDP-a, potpredsjednik kluba Saša Đujić iz Novog Vinodolskog koji je na 12. mjestu. Nije nemoguće da njih dvojica prođu, iz jednostavnog razloga što u 7. jedinici, osim nositelja župana Zlatka Komadine i HSS-ovog Kreše Beljaka, ova koalicija nema zvučnijih imena.


Teška borba


U 7. jedinici na listi saveza Možemo na zadnjem mjestu je i lider Hladnog piva Mile Kekin koji želi ulaz u politiku. Na listi stranke Milana Bandića, tu je i gotovo zaboravljena Milanka Opačić, također na zadnjem, 14. mjestu, dok je HDZ na svojoj listi na zadnje mjesto stavio članicu Nacionalnog stožera Maju Grba-Buljević – i dalje tvrdeći da stožer nije politiziran.


Šećer na kraju

Listu saveza Možemo na 14. mjestu u najjužnijoj, splitsko-dubrovačkoj jedinici, podržava i lider Nove ljevice Dragan Markovina, dok Stranka s imenom i prezimenom u 9. jedinici na zadnjem mjestu ima ideologa te grupacije, nezavisnog načelnika Vrgorca Antu Pranića, koji je očito siguran da može proći i sa zadnjeg mjesta. Glasove bi u ovoj jedinici za HDZ dodatno sa zadnjeg mjesta trebao vući dubrovački župan Nikola Dobroslavić, a ne može se ne spomenuti ni lista Željka Keruma – on je naravno u 10. jedinici prvi i nosi svoju listu, ali na drugom počasnom mjestu je pjevač Mladen Grdović koji očito želi dokazati da »nije u šoldima sve«, ali i da želi »živjeti bolje nego ministar«. To je sigurno šećer na kraju za dalmatinske birače.

Riječko-istarska 8. jedinica bit će, međutim, bez ikakve konkurencije poprište najveće borbe za preferencijalne glasove – tu se na listi Restart koalicije za ulaz međusobno bore teškaši Željko Jovanović na 10. mjestu, gradonačelnik Vojko Obersnel na 13. i popularni Peđa Grbin na 14, mjestu. To će biti bitka svih bitaka kad su preferencijalni glasovi u pitanju – Bernardić se evidentno želio riješiti sve trojice, a svaki ima svoju popularnost i pratitelje. Jovanović bi mogao s 10. mjesta ući i ako se glasovi ove trojice rasprše, jer Restart po anketama osvaja upravo deset mjesta u ovoj jedinici, dok bi karijera i za Obersnela i za Grbina mogla biti pri završetku ne uspiju li proći izravno od birača.


U 8. jedinici zanimljiva je i lista Radničke fronte – tu je na zadnjem, 14. mjestu, bivša pjevačica grupe Magazin Ljiljana Nikolovska, i to direktno iz SAD-a, gdje danas živi.
U dalmatinskoj 9. jedinici HDZ rehabilitira Božidara Kalmetu na svojoj listi na zadnjem mjestu – mnogi su to Plenkoviću zamjerili, no Kalmeta mu realno drži HDZ na vlasti i u Zadru, i u cijeloj toj regiji, i za tamošnje birače je i dalje veliki mamac na tom 14. mjestu.
Tako Dalmatinci imaju svog Grdovića za »najbrži prst«, Riječani i Istrani derbi začelja na Restart listi sa Jovanovićem, Obersnelom i Grbinom, a HDZ na jugu Zagreba i u Sisku priliku da podrže otpisanog Miru Kovača i pokažu da Plenković nije stopostotno ovladao strankom, kao što danas izgleda. Bit će napeto!