Školski sindikati

Štrajk prosvjetara nastavlja se dalje jednakom snagom, danas akcija Potrubi za obrazovanje

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

"Ni najmanju namjeru nemamo činiti štetu učenicima. Štetu učenicima i roditeljima, ako osjećaju da je imaju, učinila je Vlada i predsjednik Vlade koji 28 dana ne razgovara sa zaposlenima u štrajku. To je nenormalno, u nijednoj zemlji se to ne događa", poručio je MihalinecZAGREB Prvi privremeni podaci o izlaznosti pokazuju da je 89,73 posto srednjih škola u štrajku, izvijestio je u srijedu čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, ustvrdivši da štrajk ide jednakom snagom i da zaposlenici u sustavu obrazovanja i dalje iskazuju nezadovoljstvo radom Vlade.


Na današnjem sastanku s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak sindikati su odbili njen prijedlog da održe nastavu za učenike osmih razreda i maturante jer smatraju da ministrica time traži da počnu slabiti štrajk, rekao je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, na konferenciji za novinare.


“Ni najmanju namjeru nemamo činiti štetu učenicima. Štetu učenicima i roditeljima, ako osjećaju da je imaju, učinila je Vlada i predsjednik Vlade koji 28 dana ne razgovara sa zaposlenima u štrajku. To je nenormalno, u nijednoj zemlji se to ne događa”, poručio je.
Ističe da sindikati nisu krivi što premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić ne žele razgovarati sa štrajkašima.


“To je neodgovoran predsjednik Vlade, neodgovoran prema građanima, prema učenicima i roditeljima. Sada želi da za tu neodogovornost nose krivicu sindikati koji se bore za bolji status i izjednačavanje plaća s ostalim javnim službama i sustavom obrazovanja”, ocijenio je.


Upitan osjećaju li odgovornost ako kasne matura i upisi u srednje škole, uzvratio je da ne osjećaju jer imaju svoje zahtjeve koje podržava većina zaposlenih u sustavu.


Ljutito je ocijenio da je Vladi važnije “druženje” s članovima Europske pučke stranke od 460 tisuća učenika, a kritizirao je i pravobraniteljicu za djecu koja se jutros nije pojavila na sastanku u Ministarstvu obrazovanja, niti je poslala izaslanika.


Upitan što je s najavom ministra financija Zdravka Marića da će u četvrtak održati sastanak s njima, odgovorio je da je riječ o spinovima.


“Sutra je redovan sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade za osnovicu za plaće u javnim službama. To nije sastanak na kojem se rješava problem cijelog odgojno-obrazovnog sustava koji je u štrajku”, tumači Mihalinec.


Podsjetio je da su već bili na takvom sastanku te ga napustili jer se na njemu ne raspravlja o koeficijentima.


Mihalinec je najavio da će se unatoč kišnom vremenu danas održati njihova akcija “Potrubi za obrazovanje” gdje će sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima i pozivati sudionike u prometu da ih podrže.


Za četvrtak je najavio simboličan “prosvjed šutnje” na Markovu trgu u 9,45 sati, gdje se očekuje 300 ljudi.