Stanje pripravnosti

STRAH OD EPIDEMIJE Osječka bolnica pet dana u izolaciji drži pacijenta pod sumnjom da je zaražen koronavirusom

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuje najnovije podatke.U Osječkoj bolnici hospitaliziran je muškarac star 26 godina, iz Đakova, za kojeg liječnici sumnjaju da je zaražen koronavirusom, potvrdio je za portal 24 sata ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Capak je otkrio i da je hospitalizirani jučer testiran u nekoliko navrata. Pacijent se u bolnici nalazi već pet dana, a liječnici pokušavaju ustanoviti je li i na koji način muškarac mogao biti u doticaju s virusom.


Đakovčanin je, po povratku iz Kine, dobio visoku temperaturu. Prvi rezultati testiranja na koronavirus su negativni, a konačni rezultati očekuju se večeras, izvijestili su u nedjelju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Pacijent je desetog dana po povratku iz Kine jednokratno dobio temperaturu od 38 stupnjeva, zaprimljen je i izoliran. Pacijent je dobrog općeg stanja, danas nema temperaturu i bez poteškoća je. Ako i konačni rezultati testiranja budu negativni, planiramo ga otpustiti kući, izjavila je medijima predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.


Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu, koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana, ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.


Ako konačno testiranje ipak bude pozitivno na korona virus, pacijent će još neko vrijeme biti zadržan na ovoj Klinici, jer ovakva infekcija, kod dobrih obrambenih sposobnosti organizma, može proteći i kao blaga respiratorna bolest, navodi dr. Perić.


Smatra kako situacija u kojoj je pacijent, desetoga dana po povratku iz Kine, samo jednom imao povišen temperaturu, “možda pripada i nekoj drugoj virozi”, ali da provedeni postupak pokazuje ozbiljnost i poštivanje pravila struke.


Izvijestila je da pacijent danas nema temperaturu te, ako i idućih dana ne bude imao te simptome poteškoća dišnih puteva, moći će se zaključiti da je prebolio bolest.


Za slučaj da u budućnosti neko eventualno bude respiratorno ugrožen upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku “Fran Mihaljević”, najavila je.Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

“Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemoloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa”, zaključila je dr. Perić.


Prvi smrtni slučaj izvan Kine


U isto vrijeme, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da u Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa. U Europskoj uniji je 21 oboljela osoba, u svijetu 14.564, a 305 ljudi je do sada umrlo, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).


Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je umro 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.


Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuje najnovije podatke.


Premijer Andrej Plenković rekao je danas da Hrvatska ima pod kontrolom situaciju u vezi s tim virusom.


„Sva su ministarstva, stožeri i koordinacije angažirani i rade. Radimo planove i nema panike, staloženo i mudro, sve u interesu građana. U koordinaciji smo i na razini Europskog vijeća, a u tijeku smo sa svime što se događa u Kini te na razini Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je premijer.


Sletila Hrvatica iz Wuhana, Beroš: Nema mjesta panici


A iz epicentra epidemije, iz kineskog grada Wuhana, u Zagreb je doputovala hrvatska državljanka. Ona ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji tvrdi kako i dalje nema mjesta panici.


“Apsolutno nema mjesta panici, nije riječ o postojanju bolesti; planirali smo imati vježbu, i sad je neplanirano imamo uživo”, rekao je ministar, koji je u Zračnu luku došao u pratnji epidemiologa Bernarda Kaića te pročelnika Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića.


“Dakle, ona je zdrava, nema bolest, ovo je samo način pripremanja za ovakve i slične slučajeve”, ustvrdio je Beroš.


Ekspertna skupina u zračnu je luku, kako je pojasnio, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu u kojemu se nalazila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana napustila Wuhan, grad u kojemu je infekcija počela, a po ministrovim riječima, sve su službe, počevši od uzbunjivanja, “odradile svoj posao na visini zadatka”.


“S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovaj način. Da je prošao rok od 14 dana, nju bi smatrali potpuno zdravom osobom i ona bi se mogla slobodno kretati. Međutim, s obzirom da imamo još dva dana do isteka inkubacije, ona će s rješenjem sanitarne inspekcije biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru”, kazao je Beroš.


Prije slijetanja zrakoplova, ministar je u pratnji ekspertne skupine sačinjene od stručnjaka epidemiološke struke javnog zdravstva prošao put koji je morala proći i putnica: graničnu policiju, sanitarnog inspektora i carinu.


“S obzirom da je riječ o tome da je ona otišla iz Wuhana prije 12 dana, dakle nalazi se u onom inkubacijskom periodu od 14 dana, želio sam provjeriti način postupanja svih službi prema navedenom slučaju”, pojasnio je ministar Beroš. “Ona je u ovome trenutku potpuno zdrava, ali postupamo s potrebnim mjerama opreza”, dodao je.


Upitan raspolaže li kakvim informacijama o sudbini preostalih četvero hrvatskih državljana koji bi trebali u nedjelju doputovati iz Kine u Francusku, ministar je kazao kako su oni prema njegovim saznanjima još uvijek “u zraku”, a njihovo se slijetanje na jug Francuske očekuje u poslijepodnevnim satima, gdje je predviđeno da će ostati u izolaciji.